Άκυρη και άκαιρη κάθε συζήτηση για πρόωρες εκλογές
felekis_nikos

Νίκος Φελέκης

Άκυρη και άκαιρη κάθε συζήτηση για πρόωρες εκλογές

Οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλονται. Σε κάποιες, λίγες, περιπτώσεις επιβάλλονται. Εξ ανάγκης.

Όμως, η απόφαση για έκτακτη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είναι κι ένα από τα πρόσθετα όπλα που διαθέτει ο πρωθυπουργός έναντι των πολιτικών του αντιπάλων στη μάχη για τη διακυβέρνηση και την εξουσία. "Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτός που θα αποφασίσει. Και μόνον αυτός", μάς λέει κυβερνητικός παράγων που κατοικοεδρεύει στο Μαξίμου" και προσθέτει: "οι σπερμολόγοι -κάποιοι, λίγοι, ανήκουν και στις τάξεις της ΝΔ- δεν θα εκβιάσουν τις εξελίξεις. Ούτε οι ευφάνταστοι δημοσιολογούντες ούτε οι αεροκόποι και γκεβεζέδες (σ.σ. φλύαροι) του Διαδικτύου". Σύμφωνα και με άλλους, αξιόπιστους, κυβερνητικούς παράγοντες ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο δεν σκέφτεται το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, αλλά και έχει απαγορεύσει στους στενούς του συνεργάτες να το συζητούν έστω και ως σενάριο.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα λεγόμενα κορυφαίου υπουργού, "θεωρεί ανόητες τις πολιτικές προσεγγίσεις που συνδέουν τις κάλπες με τον κορονοϊό". Και ο πιο σοβαρός λόγος που αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει σκέψη για πρόωρες εκλογές είναι επειδή "κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει η πανδημία. Κάλπες με ενεργά κρούσματα και διασωληνωμένους στη ΜΕΘ δεν μπορούν να στηθούν. Ξεχάστε το. Φαντάζεστε να πηγαίνουμε να ψηφίσουμε και στις ειδήσεις να λένε για νεκρούς;

Θα μας μαυρίσει ο κόσμος αν φανούμε τόσο ανεύθυνοι". Εξάλλου, όπως παραδέχεται και κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης "θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα και πιθανώς αυτοκτονικό για την κυβέρνηση να στήσει κάλπες το Φθινόπωρο εάν δεν έχει επιστρέψει, από υγειονομικής έστω άποψης, η ζωή των ανθρώπων στην κανονικότητα". Άποψη με την οποίαν συμφωνεί υψηλόβαθμο (και ιστορικό) στέλεχος της ΝΔ: "Μέχρι να βρεθεί εμβόλιο δεν υπάρχουν κάλπες. Είναι λάθος, απαράδεκτο και δεν πρόκειται να συμβεί", μάς λέει χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα μάς επισημαίνει ότι "ο Κυριάκος θέλει να εξαντλήσει την τετραετία όχι μόνον επειδή είναι θεσμικός παίχτης, αλλά και επειδή γνωρίζει ότι ο χρόνος είναι προϋπόθεση και για να αναταχθεί η οικονομία και για να αποδόσει συνολικά το κυβερνητικό έργο".

Τούτων δοθέντων είναι λοιπόν απορίας άξιον πως, τις τελευταίες ημέρες, έχει φουντώσει η φιλολογία για εκλογές το Φθινόπωρο. Η εξήγηση δεν μπορεί να είναι η έρπουσα φημολογία -και τα συναφή δημοσιεύματα σε Μήντια και διαδίκτυο- ό,τι δήθεν "ο Μητσοτάκης θα πάει σε εκλογές τώρα που η δημοφιλία του, λόγω των έγκαιρων αποφάσεων και μέτρων που έλαβε για την ιατρική αντιμετώπιση του κορονοϊού, είναι στα ύψη και επειδή ξέρει ότι η ανάταξη της οικονομίας είναι δύσκολη και θα προκαλέσει φθορά στην κυβέρνηση".

Και ούτε είναι αρκετά σοβαρά ώστε να προκαλέσουν τόση μεγάλη ανησυχία στα κόμματα της αντιπολίτευσης και μάλιστα να αναγκάσουν τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά να καταγγείλουν, μέσω συνεντεύξεων τους, ως ενέργεια "απαράδεκτη" και "τυχοδιωκτική" τυχόν προσφυγή στις κάλπες. Στην Κουμουνδούρου και στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν -και μέσω των διαύλων επικοινωνίας που έχουν με το Μαξίμου- ότι πρώτον, η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι αργή και θα διαρκέσει αρκετούς μήνες και δεύτερον δεν είναι στις προθέσεις του Μητσοτάκη οι πρόωρες εκλογές. Κατά συνέπεια η ταραχή των ηγεσιών τους δεν δικαιολογείται. Όμως, επειδή στην πολιτική, όπως άλλωστε και στη ζωή, οι μακροχρόνιοι σχεδιασμοί δύσκολα ευδοκιμούν τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η Φώφη Γεννηματά φοβούνται τον αιφνιδιασμό, στοιχείο που επίσης είναι σύνηθες στον πολιτικό βίο.

Ειδικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει περισσότερους λόγους να φοβάται και κατά συνέπεια να ξορκίζει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Και αυτοί, όπως έχουν συζητηθεί μεταξύ των ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ συμπυκνώνονται στον εξής συλλογισμό: Ο Μητσοτάκης, παρά τα όσα περί του αντιθέτου λένε ο ίδιος και οι συνεργάτες του, είναι πιθανό να θελήσει να εκμεταλλευθεί την υψηλή, λόγω κορονοϊού και Έβρου, δημοφιλία του, προκειμένου να επιτύχει μια εύκολη εκλογική νίκη και ταυτόχρονα να "κάψει" το σενάριο των πρόωρων εκλογών.

Η (βασίμως) πιθανολογούμενη νίκη του και στις εκλογές που θα ακολουθήσουν, με ενισχυμένη αναλογική, ενδεχομένως θα του δώσει αυτοδυναμία μεγαλύτερη και από την υφιστάμενη των 158 εδρών, αφού το σύνθημά του θα είναι: "Δώστε μου τη δύναμη, μετά τον υγεία να κερδίσουμε και στον τομέα της οικονομίας". Σε ένα τέτοιο σενάριο ο Τσίπρας θα έχει ηττηθεί εκλογικά για τέταρτη συνεχόμενη φορά από τον Μητσοτάκη. Μπορεί σήμερα στην Κουμουνδούρου να μην υπάρχει αμφισβήτηση για το πρόσωπο του αρχηγού όμως δύο επιπλέον ήττες, εκ των πραγμάτων, θα δημιουργήσουν αμφιβολίες, χωρίς να αποκλείεται και η εμφάνιση κεντρόφυγων τάσεων, ιδίως από το χώρο των πασοκογενών που, σε σημαντικό βαθμό λόγω του Τσίπρα, έχουν μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Και δεν είναι μόνον το πρόβλημα ηγεσίας που μπορεί να δημιουργηθεί. Είναι και η προσπάθεια αναδιοργάνωσης του προοδευτικού χώρου, μέσω και του συνεδρίου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, που θα τιναχθεί στον αέρα. Μ' ένα σμπάρο δυό τρυγόνια, αφού κατά κοινή ομολογία ο ενοποιητικός παράγων της προωθούμενης συμμαχίας της ριζοσπαστικής αριστεράς με την κεντροαριστερά (που μπορεί να πάρει και τη μορφή εκλογικού μετώπου ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ απέναντι στη Δεξιά) είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Υπάρχει όμως κι ένα τρίτο ...τρυγόνι. Κι αυτό είναι που φοβούνται περισσότερο στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιοι το 2015 έκαναν εκλογές τον Σεπτέμβριο αφού προηγουμένως υπέγραψαν (το τρίτο) μνημόνιο. Αν πάμε, λένε, σε εκλογές το Φθινόπωρο θα είναι "όχι για να επικυρωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο ανάταξης της οικονομίας, αλλά για να δοθεί λευκή εντολή στον Μητσοτάκη να υπογράψει μετά τις εκλογές ένα μνημόνιο με δεσμεύσεις και υποχρεώσεις για την ευρωπαϊκή βοήθεια που θα μας χορηγηθεί".

Το πιθανότερο πάντως είναι οι φόβοι της αντιπολίτευσης να μείνουν φόβοι αφού τις πολιτικές εξελίξεις, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο για τον κορονοϊό, θα τις επικαθορίζει ο φόβος αναζωπύρωσης της πανδημίας. Και δεν είναι επειδή οι πολίτες θα θελήσουν να τιμωρήσουν, όπως λέει ο Τσίπρας, την "πολιτική κερδοσκοπία" που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση, αλλά επειδή με τον κορονοϊό ενεργό και μάλιστα με τον φόβο νέας έξαρσης το φθινόπωρο οι πολίτες θα προτιμήσουν να καθίσουν σπίτι παρά να συνωστίζονται στα εκλογικά τμήματα...





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ