felekis_nikos

Πόσες στροφές έχει το εκλογικό «τσάμικο»

Νίκος Φελέκης

Δεν αποκλείεται στις διαπραγματεύσεις, που ξεκινούν αύριο για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και το τέλος της δανειακής σύμβασης, οι δανειστές, προκειμένου να προκαταλάβουν την πιθανολογούμενη «ανταρσία» Τσίπρα από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνησή του, να ζητήσουν, εκτός των άλλων, να υπάρξει και ρήτρα μη αναιρεσιμότητας των συμπεφωνημένων και ψηφισμένων από τη Βουλή μέτρων.

Η πίεση που ασκείται στο Μέγαρο Μαξίμου από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να γίνουν κινήσεις που θα αποτρέπουν την περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019 έχει πολλαπλασιαστεί μετά την αποκάλυψη -του «Θέματος» της προηγούμενης Κυριακής- ότι ο πρωθυπουργός όντως σκέφτεται τουλάχιστον στο ζήτημα των συντάξεων «να το γυρίσει στο τσάμικο» μετά το τέλος του Προγράμματος τον Αύγουστο. 

Η πληροφορία περί «ξεψηφίσματος» του νόμου για τις συντάξεις, εάν οι δανειστές δεν συναινέσουν στη μη εφαρμογή του ή έστω στη μετάθεσή του για αργότερα, πυροδότησε, ως άλλωστε αναμενόταν, κλίμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ, όπως είναι λογικό, συνάντησε την επιδοκιμασία των βουλευτών της συμπολίτευσης, αφού μια τέτοια εξέλιξη εκτιμούν ότι θα αποφορτίσει σε σημαντικό βαθμό τις πιέσεις που δέχονται από τους ψηφοφόρους τους και ιδιαίτερα τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους. Διακεκριμένα στελέχη της συμπολίτευσης, που εκφράζουν αυθεντικά και τη γνώμη του Αλέξη Τσίπρα, όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστας Ζαχαριάδης και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έσπευσαν, κατ’ εντολή του πρωθυπουργικού γραφείου, να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών χωρίς όμως και να διαψεύσουν το δημοσίευμα. Αντίθετα το επιβεβαίωσαν λέγοντας απλώς ότι δεν είναι η ώρα να συζητηθούν αυτά τα θέματα, παραπέμποντας για μετά τον Αύγουστο. Ο λόγος που το έπραξαν είναι επειδή φοβήθηκαν -και πρώτος απ’ όλους ο Ευκλείδης Τσακαλώτος- ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από την τρόικα. Μάλιστα δεν αποκλείουν στις διαπραγματεύσεις, που ξεκινούν αύριο για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και το τέλος της δανειακής σύμβασης, οι δανειστές, προκειμένου να προκαταλάβουν την πιθανολογούμενη «ανταρσία» Τσίπρα από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνησή του, να ζητήσουν, εκτός των άλλων, να υπάρξει και ρήτρα μη αναιρεσιμότητας των συμπεφωνημένων και ψηφισμένων από τη Βουλή μέτρων. 

Και 13η σύνταξη

Το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, σύμφωνα με καθ’ όλα έγκυρες πληροφορίες, δεν πρόκειται να καταθέσει τα όπλα. Ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του δεν είναι διατεθειμένοι να αυτοκτονήσουν εκλογικά, να πάνε δηλαδή σε εκλογές έχοντας περικόψει τις συντάξεις. Με όπλο τα υψηλά πλεονάσματα και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αλλά κυρίως με το περιθώριο ελευθερίας που θα έχουν μετά τη λήξη του Προγράμματος Διάσωσης θα επιχειρήσουν, εφόσον οι δανειστές αρνηθούν, είτε να «ξεψηφίσουν» τις μειώσεις στις συντάξεις, είτε εναλλακτικά να δώσουν 13η σύνταξη, όπως είχαν κάνει και το 2016. Υπολογίζουν δε ότι σχεδόν το σύνολο της 13ης σύνταξης θα διοχετευτεί στη χριστουγεννιάτικη αγορά με ευεργετικά αποτελέσματα στην κατανάλωση και τις επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να πάνε σε εκλογές με κομμένες συντάξεις. Αντίθετα, «ο στόχος είναι», όπως μας λέει υπουργός που βρίσκεται κοντά στον πρωθυπουργό και γνωρίζει τα σχέδιά του, «τα χρήματα που θα πάρουν οι συνταξιούχοι τον Δεκέμβριο να μην είναι λιγότερα απ’ αυτά που παίρνουν τώρα.

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να πάρουν και περισσότερα». Επιπροσθέτως, και σύμφωνα με όσα λέει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για τις συντάξεις Αναστάσιος Πετρόπουλος, κάποιες κατηγορίες συνταξιούχων (αγρότες, γεωργοί κ.ά.) από τον επανυπολογισμό θα ωφεληθούν. Εκτός από τις συντάξεις, ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να δουν το ζήτημα του κατώτατου μισθού και του περιθωρίου που υπάρχει ώστε στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης να εξαγγείλει αυξήσεις. Εκτός από τις συντάξεις και τους μισθούς, το τρίτο που ο Αλέξης Τσίπρας θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ είναι η άμεση προώθηση 2-3 έργων σε κάθε περιφέρεια της χώρας και ιδιαίτερα αυτά που στα 14 αναπτυξιακά συνέδρια που έγιναν εκτιμήθηκαν ως σημαντικά και είναι πιο εύκολο να γίνουν. Τις τρεις αυτές εξαγγελίες θα επιχειρήσει να τις «κουμπώσει» και με τις ανακοινώσεις για επενδύσεις από ξένους και ιδιαίτερα από Αμερικανούς -που κατόπιν ενεργειών του πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ- θα έχουν την τιμητική τους φέτος στη ΔΕΘ.


Μακεδονικό και συνταγματική αναθεώρηση

Φυσικά ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι όλα αυτά δεν αρκούν για να γυρίσει το κλίμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και μέχρι το καλοκαίρι σχεδιάζει να ψηφίσει δύο «πυρηνικά» θέματα. Το πρώτο είναι το Μακεδονικό και το δεύτερο η συνταγματική αναθεώρηση. Η κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες είναι ενδεικτική των όσων τεκταίνονται στο παρασκήνιο και στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση οριστικής λύσης στο πρόβλημα. Εκτός από τις συναντήσεις του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, στις 17 Μαΐου θα συναντηθεί και ο ίδιος Τσίπρας με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ. Δεν είναι σίγουρο ότι θα αποδειχθεί αληθινή η προ μηνός δήλωση-πρόβλεψη του πρωθυπουργού των Σκοπίων: «Αν ακούσουν οι πολίτες ότι θα γίνει συνάντηση Ζάεφ-Τσίπρα, αυτό σημαίνει συγκεκριμένη πρακτική επιβεβαίωση ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν στη σωστή κατεύθυνση και ότι είναι δυνατόν να φτάσουμε σε λύση», όμως το πιθανότερο είναι ότι η λύση θα έχει ωριμάσει. Και εκτός από την ονομασία θα υπάρχουν, λέγεται, και ισχυρές δικλίδες ασφαλείας για την αλλαγή του Συντάγματος ώστε να υλοποιηθεί το erga omnes.


Το πιθανότερο είναι να δοθεί στα Σκόπια ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ε.Ε., υπό τον όρο τα 36 κεφάλαια να ανοίξουν, τα οποία όμως δεν πρόκειται να κλείσουν αν τα Σκόπια δεν εφαρμόσουν τη συμφωνία που θα υπογραφεί. Η πλήρης ένταξη στο ΝΑΤΟ μπορεί να περιμένει καθώς ήδη τα Σκόπια μετέχουν σε κάποιες αποστολές του Οργανισμού, ενώ μέχρι την οριστική και πλήρη ένταξή τους μπορεί να τους δοθεί ένα ειδικό καθεστώς αντίστοιχο με αυτό της Σουηδίας ή να δημιουργηθεί μια εξειδικευμένη σχέση («να τους ράψουν ένα κοστούμι αποκλειστικά στα μέτρα τους»), κάτι που για το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί πρόβλημα και ούτε είναι ασυνήθιστο για τη λειτουργία του. Εφόσον οι εξελίξεις στο Μακεδονικό τρέξουν όντως τόσο γρήγορα η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει τη συμφωνία. Το Μαξίμου υπολογίζει ότι οι θετικές ψήφοι θα ξεπεράσουν τις 160, όπως έγινε πρόσφατα και με τον νόμο για την αναδοχή τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια. Εκτός από τις ψήφους του Κινήματος Αλλαγής (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜ.ΑΡ.) περιμένουν να υπερψηφιστεί και από τρεις βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. καθώς και από δύο ανεξάρτητους βουλευτές, ενώ θεωρούν ότι θα βρεθεί σε δύσκολη θέση η Ν.Δ. εάν απορρίψει μια συμφωνία η οποία είναι περίπου ίδια με αυτή που προωθούσαν Καραμανλής - Μπακογιάννη το 2008. Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση θα βρεθεί και το ΚΙΝ.ΑΛ. αν στο εσωτερικό του υπερισχύσουν οι «Μακεδονομάχοι» με δεδομένη τη θέση των 4 από τους 6 του Πολιτικού Συμβουλίου (Θεοδωράκης, Θεοχαρόπουλος, αλλά και Παπανδρέου και Καμίνης, που δεν βρίσκονται στη Βουλή) υπέρ της συμφωνίας.


Σε δύσκολη θέση θα βρεθούν Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. και στην περίπτωση που δεν συμφωνήσουν στη συνταγματική αναθεώρηση. Ενώ ο σχεδιασμός του Μαξίμου ήταν αυτή να πάει ενδεχομένως μετά την έξοδο από τα μνημόνια, τελικά αποφασίστηκε να ξεκινήσει τώρα. Προφανώς, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να στριμώξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού σε περίπτωση που αρνηθεί θα χαθεί η ευκαιρία να ενταχθεί στα υπό αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος το 16, το οποίο σχετίζεται και με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, κάτι που είναι ψηλά στην ατζέντα των αλλαγών που θέλει η αξιωματική αντιπολίτευση. Κυρίως όμως θέλει να στριμώξει τη Φώφη Γεννηματά, η οποία, ενώ ήταν αυτή που πρότεινε τη συμφωνία για έναρξη της αναθεωρητικής διαδικασίας, αίφνης και μεσούσης της διαπραγμάτευσης για την τέταρτη αξιολόγηση, άλλαξε θέση και πρότεινε εκλογές. Η ρελάνς Τσίπρα έρχεται να προστεθεί στις κυκλωτικές κινήσεις που πραγματοποιεί τον τελευταίο καιρό το Μαξίμου στο Κίνημα Αλλαγής και οι οποίες προκαλούν αναταράξεις στο ομοσπονδιακό κόμμα της Κεντροαριστεράς, με τελευταία την έντονη αντίδραση του Σταύρου Θεοδωράκη στη δημόσια προειδοποίηση της Φώφης Γεννηματά μέσω του protothema.gr, να σταματήσουν οι διαφοροποιήσεις («όχι» του Ποταμιού στην πρόταση για εκλογές τον Ιούνιο και εκδήλωση Ραγκούση με υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ για συμπόρευση των δύο κομμάτων) από την επίσημη γραμμή που η ίδια χαράζει. Σημειώνουμε ότι παρά τα δημοσιεύματα όχι μόνο δεν υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις της Φώφης με τον Γιώργο Παπανδρέου, αντίθετα το ΚΙΝ.ΑΛ. πρόβαλε στα υπέρ του τις πρωτοβουλίες του πρώην πρωθυπουργού -μεταξύ των οποίων και οι συναντήσεις με Τσίπρα και Μητσοτάκη- προκειμένου να προωθηθούν εθνικά επωφελείς λύσεις στις διπλωματικές εκκρεμότητες της χώρας. 

Ταυτόχρονα, από την πλευρά Παπανδρέου χαρακτηρίζονται «ανυπόστατες και αστείες» οι φήμες που κυκλοφόρησαν ότι δήθεν ο Γιώργος γίνεται επίτροπος στη θέση του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Προσθέτουν δε ότι εκπορεύονται από δυνάμεις που επιθυμούν, για δικούς τους λόγους, να μην επιλυθεί το Μακεδονικό και σκοπό έχουν να υποβαθμίσουν, ακόμη και να συκοφαντήσουν -κολλώντας τους τη ρετσινιά της ιδιοτέλειας- τις πρωτοβουλίες Παπανδρέου για ευρύτερη πολιτική συνεννόηση στα εθνικά θέματα σε μια περίοδο που τα γεωπολιτικά δεδομένα (Συρία, Ιράν, Τουρκία, Τραμπ κ.ά.) εγκυμονούν κινδύνους για την περιοχή και τη χώρα μας η οποία, εκτός των άλλων, δοκιμάζεται και από τις αυξημένες προσφυγικές ροές. Πάντως, η τακτική «παρενόχλησης» του ΚΙΝ.ΑΛ. από τον ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί και εκτός από το Μακεδονικό και τη συνταγματική αναθεώρηση που έρχονται υπάρχει και το θέμα του σπασίματος των δύο μεγάλων εκλογικών περιφερειών (Β’ Αθήνας και Περιφέρεια Αττικής), στο οποίο είναι δύσκολο -παρά τα εσωτερικά προβλήματα που θα ανακύψουν στο ΚΙΝ.ΑΛ.- να μη συμφωνήσει η Χαριλάου Τρικούπη αφού είναι και δική της πρόταση από το παρελθόν.

Η απλή αναλογική

Πάντως, το θέμα της απλής αναλογικής ο Τσίπρας δεν πρόκειται να το επαναφέρει, αφού έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 200 ψήφων που απαιτείται ώστε να εφαρμοστεί αμέσως, στις ερχόμενες εκλογές και όχι στις μεθεπόμενες. Δύσκολο πάντως είναι να ψηφιστεί από 200 βουλευτές και το σπάσιμο των περιφερειών ώστε να βρει εφαρμογή στις εκλογές. Εκτός από τη Ν.Δ., που έχει ήδη εκφραστεί αρνητικά, αντίθετοι είναι το ΚΚΕ, η Ενωση Κεντρώων και πιθανότατα και η Χρυσή Αυγή. Και ο λόγος είναι γιατί δεν θέλουν να χαθεί το πλεονέκτημα να εκλέγουν, ειδικά στην αχανή (με 44 βουλευτές) Β’ Αθηνών, τους βουλευτές που επιθυμούν οι κομματικές ηγεσίες. Το σίγουρο πάντως είναι ότι με όλα αυτά -και ιδιαίτερα με τον διεμβολισμό που καταφέρνει στο ΚΙΝ.ΑΛ.- ο Τσίπρας κατάφερε να σπάσει την πολιτική απομόνωση στην οποία είχε κάποια στιγμή περιέλθει και η οποία εκτός από πολιτικά (θα) ήταν και εκλογικά ανυπόφορη για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος και σε ό,τι αφορά το ζήτημα των εκλογών, υπουργός που μετέχει στον στενό πυρήνα αυτών που λαμβάνουν τις κυβερνητικές αποφάσεις μάς λέει πως «θα γίνουν όταν εκτιμηθεί ότι είναι ο καλύτερος χρόνος για μας. Δεν υπάρχει ακόμη καμία απόφαση. Μπορεί να γίνουν οποτεδήποτε μετά την έξοδο από τα μνημόνια». Βεβαίως, η ενημέρωση που κάνουν κυβερνητικοί παράγοντες σε πρεσβείες, επενδυτές, μεγάλους επιχειρηματίες και ξένους αξιωματούχους είναι για «δίδυμες κάλπες» (μαζί με τις ευρωεκλογές) στις 26 Μαΐου 2019. Η μόνη περίπτωση να γίνουν εκλογές στο τέλος της τετραετίας, όπως μας εξηγεί σημαντικός κυβερνητικός παράγων, είναι «να έχει καταφέρει η κυβέρνηση στους επόμενους 12 μήνες να γυρίσει υπέρ της το κλίμα και να κατεβάσει τη διαφορά από τη Ν.Δ. κοντά στις δύο μονάδες ώστε στις ευρωεκλογές να χάσει με 2%-3%».

Εάν συμβεί αυτό τότε είναι πολύ πιθανό οι κάλπες να στηθούν στη λήξη της τετραετίας, με απώτατη ημερομηνία (σύμφωνα με συνταγματική γνωμάτευση) την 3η Νοεμβρίου 2019 και αυξημένες πιθανότητες να μετατραπούν οι εκλογές σε απόλυτο ντέρμπι. Κομμάτι δύσκολο να γίνει η επιθυμία των κυβερνώντων πραγματικότητα, αλλά ο καθένας έχει δικαίωμα στο όνειρο...

ΣΧΟΛΙΑ (20)

Κρητικός

ΠΩ ΠΩ ΦΟΒΕΡΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΤΕ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΟΤΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ. ΓΑΜΩ ΤΟ ΦΕΛΕΚΙ ΜΟΥ

Καμβάς αρνητικών προσδοκιών.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ξεκίνησε τον αγώνα (πολιτικά και επικοινωνιακά) για τη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εξασφάλιση θετικών προϋποθέσεων για α) την έξοδο από τα μνημόνια, β) την έξοδο στις αγορές, γ) τη διαχείριση του χρέους και δ) τη δημιουργία ενός Προϋπολογισμού για το επόμενο έτος που θα απαλύνει τα ήδη υπογραφέντα μέτρα π.χ. περί μείωσης συντάξεων κ.λπ. Ολα αυτά, βεβαίως, συμβαίνουν πάνω σε έναν κοινωνικό καμβά αρνητικών προσδοκιών των πολιτών σχετικά την έκβαση αυτής της διαπραγμάτευσης. Συγκεκριμένα οι πολίτες πιστεύουν κατά α) 61% ότι δεν θα βγούμε στις αγορές, β) 66% ότι και να βγούμε θα χρειαστούμε νέα πιστοληπτική γραμμή, γ) 61% ότι θα χρειαστεί να πάρουμε νέα μέτρα, δ) 58% ότι θα χρειαστεί να υπογράψουμε νέο μνημόνιο και ε) 43% ότι θα βελτιωθεί η ζωή τους μετά από τυχόν έξοδο από το μνημόνιο, 33% ότι θα παραμείνει στάσιμη και 14% ότι θα χειροτερεύσει. Επιπλέον, η αναλογία ικανότητας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. ως προς την οδήγηση της χώρας στην επόμενη ημέρα αν το πρόγραμμα συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών πετύχει είναι 23%-32% αντίστοιχα υπέρ της Ν.Δ. και αν αποτύχει είναι 20%-34% και πάλι υπέρ της Ν.Δ. Τέλος, το 77% των Ελλήνων πιστεύει ότι απαιτείται εθνικός διάλογος/συνεννόηση στην Ελλάδα της μεταμνημονιακής εποχής. Κείμενο του Δημήτρη Μαύρου, της MRB.

«Δεν νοείται οποιαδήποτε προκαταβολική συναίνεση για μια μελλοντική συμφωνία σε δόσεις»...

«Δεν νοείται οποιαδήποτε προκαταβολική συναίνεση για μια μελλοντική συμφωνία σε δόσεις» στο Σκοπιανό δήλωσε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη. Ξεκαθαρίζοντας τη θέση της ΝΔ ανέφερε: « Η ΝΔ έχει προτείνει ως προϋπόθεση για τη συζήτηση, για την εύρεση κοινού τόπου για το όνομα, την αλλαγή του Συντάγματος, τόσο στην απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών, όσο και στην αποδοχή της ονομασίας η οποία θα συμφωνηθεί για όλες τις χρήσεις. Είμαστε λοιπόν, σε τελείως άλλο μήκος κύματος, μένει να δούμε τη συμφωνία ωστόσο, από τα στοιχεία που μέχρι τώρα έχουν διαρρεύσει επαναλαμβάνω ότι φαίνεται ότι, ελληνική πλευρά η Ελλάδα, δίνει προκαταβολή τα όπλα της, δηλαδή με το να επιτρέψει στην ΠΓΔΜ να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ να πάρει ημερομηνία και να της δώσει το πράσινο φως να μπει στο ΝΑΤΟ, και περιμένει να πάρει με δόσεις, τη συμμόρφωση, άγνωστο αν αυτό θα συμβεί». Η εκπρόσωπος της ΝΔ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο διάστασης στο εσωτερικό του κυβερνητικού σχηματισμού μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ: «Εξ' αρχής έχουμε επισημάνει ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς, διαπραγματεύονται ως εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται με τον κ. Ζάεφ, ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, διότι η Κυβέρνησή του που στηρίζεται στην υποστήριξη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, δεν έχει την ενιαία άποψη για αυτή την κρίσιμη εθνική υπόθεση. Αυτό το έχουμε επισημάνει εξ΄ αρχής, και έχουμε επισημάνει εξ΄ αρχής προς την Κυβέρνηση, ότι δεν έχει την εντολή να διαπραγματευτεί, ως πλειοψηφία. Ωστόσο η κυβέρνηση το κάνει, αναβάθμισε τις διαπραγματεύσεις, στο επίπεδο των Υπουργών, τώρα πάμε σε μια συνάντηση νέα συνάντηση Πρωθυπουργών, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στη Σόφια».

Πάει το ένα "πυρηνικό όπλο¨...

Με τη σημερινή ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας κατεξευτελίσθηκε ο σύριζα και ο τσίπρας. Συνεπώς, πάει το ένα "πυρηνικό όπλο", (κατά Φελέκη...).

Αναλυση, (λέμε τωρα...) του Φελέκη...

Διάβασες. Περίμενες βαθυστόχαστα στοιχεία;;;

Για να μη το κουράζουμε άσκοπα...

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ αριστερά.

Δυστυχώς, ψήφισα αυτά τα καθάρματα...

Να μου κοβόταν το χέρι, σύριζα.

Ουστ, συριζαίοι λεχρίτες!!!

Απέραντη περιφρόνηση, βαθύτατη αηδία και εντινότατη αγανάκτηση είναι τα συναισθήματα τα οποία καταλαμβάνουν οποιονδήποτε νουνεχή πολίτη διαβάζοντας το σημερινό άρθρο... Το μόνο σχόλιο το οποίο μπορεί να εκφράσει επαρκώς την κατάσταση είναι το ακόλουθο: "Ουστ. συριζαίοι λεχρίτες!!!" Τι σημαίνει λεχρίτης;;; λεχρίτης < αρχαία ελληνική λέχριος, Ουσιαστικό λεχρίτης αρσενικό = ο βρομιάρης, ο ανέντιμος, ο τιποτένιος

Χοντρό κάλο στον εγκέφαλο, χοντρό κάλο και στον κ@λο!!!

"Είναι πλέον πασίγνωστο, (με βάση την ασκούμενη πολιτική), ότι οι συριζαίοι έχουν χοντρό κάλο στον εγκέφαλο. Μετά τις εθνικές εκλογές και την κλωτσιά την οποία θα τους δώσει ο ελληνικός λαός, θα αποκτήσουν χοντρό κάλο και στον κ@λο!!!"

Να είναι ευχαριστημένοι...

Εάν ο ελληνικός λαός τους δώσει μόνο γερή κλωτσιά στον κ@λο!!!

Ο υπερθετικός βαθμός των όρων "ψεύτης" και "πολιτικός απατεώνας" ταυτίζονται...

Η κλιμάκωση είναι ε εξής: ψεύτης, αρχιψεύταρος, τσίπρας και πολιτικός απατεώνας, πολιτικός αρχιαπατεώνας, τσίπρας.

Επικών διαστάσεων "εκλογικό αγγούρι"...

Ορίζοντας ως "εκλογικό αγγούρι" τη διαφορά των ποσοστών ψήφου μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος, είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο σύριζα πρόκειται να εισπράξει "εκλογικό αγγούρι" επικών διαστάσεων στις επόμενες εθνικές εκλογές. Και με την ψήφο μου στη Νέα Δημοκρατία, θα συντελέσω και εγώ στη μεγέθυνση του "εκλογικού αγγουριού" αυτού!!!

Και η δική μου ψήφος θα δοθεί στη Νέα Δημοκρατία.

Επειδή και εγώ επιθυμώ να συντελέσω και εγώ στη μεγέθυνση του "εκλογικού αγγουριού" το οποίο θα εισπράξει ο σύριζα!!!

Γεύση των "φορολογικών ελαφρύνσεων" τσίπρα...

'Εγινε η εκκαθάριση της εφετινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος στενού συγγενικού προσώπου μου. Ιδού τα αποτελέσματα: Λόγω της κατάργησης της έκπτωσης η οποία χορηγείτο για τμήμα των ιατρικών δαπανών και ενός επιπλέον ποσοστού έκπτωσης ύψους 1,50 % επί του παρακρατηθέντος από το δημόσιο φόρου, (λόγω της προκαταβολής του φόρου αυτού), θα κληθεί να πληρώσει περίπου 218 Ευρώ περισσότερο φόρο, (με μειωμένα εισοδήματα σε σχέση με πέρυσι...). Έχουμε πλέον γεύση των "φορολογικών ελαφρύνσεων" τσίπρα... O ίδιος και ο σύριζα, (κλασικοί πολιτικοί απατεώνες), θα λάβουν την απάντησή μας στις κάλπες των προσεχών εκλογών!!!

Tο πεπρωμένον φυγείν αδύνατον.

Είμαι ένας από τα 2.580.925 συνταξιούχους, (στοιχεία Φεβρουαρίου 2018). Στο τέλος Δεκεμβρίου 2018 θα πληροφορηθώ, (με την καταβολή της κύριας και της επικουρικής σύνταξής μου, για τον μήνα Ιανουάριο 2019), το ακριβές ποσό των περικοπών το οποίο θα υποστώ, (βάσει του νόμου κατρούγκαλου), διότι η άθλια συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΩΝ το αποκρύπτει φοβούμενη τις αντιδράσεις των θιγομένων. Επειδή δεν κωλώνω πουθενά, δηλώνω το εξής: Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον. Στις αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές θα ψηφίσω τη Νέα Δημοκρατία, με χέρια και με πόδια. Στον τσίπρα και το αχρείο σκυλολόϊ του σύριζα θα το ρίξω μαύρο και δαγκωτό!!!

Μαύρο, κατάμαυρο, πίσσα και δαγκωτό παντού...

Στις αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές εγώ και η οικογένειά μου θα ψηφίσουμε τη Νέα Δημοκρατία, με χέρια και με πόδια. Στον τσίπρα και το αχρείο σκυλολόϊ του σύριζα θα το ρίξουμε μαύρο, κατάμαυρο, πίσσα και δαγκωτό παντού...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία