Η νέα γενιά να γίνει πρωταγωνίστρια των εξελίξεων για την επόμενη μέρα στη χώρα
nektarios-kalatzis01

Νεκτάριος Καλαντζής

Η νέα γενιά να γίνει πρωταγωνίστρια των εξελίξεων για την επόμενη μέρα στη χώρα

Η ανάγκη για αλλαγές, τόσο ως προς τη λειτουργία, όσο και ως προς την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα επόμενα χρόνια, επέβαλε πριν τρία χρονια τη δημιουργία της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (Ε.Ν.Α.), που αποτελείται από αιρετά μέλη Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων από όλες σχεδόν τις Περιφέρειες της Χώρας.

Η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ), αποτελούμενη από νέους αιρετούς, περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, αντιπεριφερειάρχες, έπαρχους και αντιδημάρχους από όλη την Ελλάδα, πιστεύοντας πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να βρει καινούργιους και καινοτόμους τρόπους ανάπτυξης και ανάδειξης των τοπικών κοινωνιών, για τόνωση της τοπικής οικονομίας, με στρατηγική και όραμα, ιδρύθηκε το 2015, από νέους αυτοδιοικητικούς και αιρετά μέλη Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων από όλες σχεδόν τις Περιφέρειες της Χώρας, από το Καστελόριζο ως την Κομοτηνή και από την Κέρκυρα ως την Μάνη. Το ίδιο έτος, μέσω της Ιδρυτικής Διακήρυξης που είχε την υπογραφή 32 νέων Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων από κάθε γωνιά της Ελλάδος δημιουργήσαμε την Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (Ε.Ν.Α.).

Σκοπός της Ε.Ν.Α. είναι να παρεμβαίνει σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τόσο τη χώρα μας, όσο και τις κατά τόπους περιοχές, να προτείνει λύσεις, να προβάλει και να αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε τοπικής κοινωνίας, προκειμένου η κάθε πόλη να μπορεί μέσα από την εξωστρέφεια, να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών της.

Στην Ε.Ν.Α. συμμετέχουν νέοι άνθρωποι και σε ηλικία και σε ότι αφορά το χρόνο της παρουσίας τους στα κοινά. Το θέμα της ανανέωσης του πολιτικού κόσμου της χώρας, αλλά και της αυτοδιοίκησης, είναι ηλικιακό, αλλά δεν πρέπει να εγκλωβιστούμε σε αυτή τη λογική.

Οι φρέσκες ιδέες μπορούν να έρθουν και από μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους, που θέλουν να προσφέρουν, αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα μέχρι στιγμής, μιας και πιθανόν οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις δεν τους το επέτρεπαν. Από τα 32 ιδρυτικά μέλη πριν τρία χρονια, σήμερα έχουμε ξεπεράσει τα 300 μέλη ανα την Ελλάδα, με κοινή πεποίθηση και διαπίστωση όσων συνυπέγραψαν την Ιδρυτική Διακήρυξη και το Καταστατικό ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αλλάξει και να ξεφύγει από το υφιστάμενο αυτοδιοικητικό μοντέλο, που αφορά περισσότερο το παρελθόν παρά το μέλλον.

Η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) έχει επισκεφθεί κάθε σημείο της Ελλάδος, με στόχο την Τοπική Ανάπτυξη, με εκδηλώσεις όπως, στην Καλαμάτα με το ΤΕΙ Τοπ. Αυτοδιοίκησης για τα ΕΣΠΑ, στα Ιωάννινα για τους Ηπειρώτες Ευεργέτες, στη Θεσσαλονίκη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τους Γενικούς Γραμματείς των Δήμων και των Περιφερειών, στην Αθήνα για την επιχειρηματικότητα, στην Ξάνθη για τον Καπνό, στην Κομοτηνή για την ανάπτυξη της Θράκης, στην Κέρκυρα για τον Τουρισμό του Κινηματογράφου, στη Λέσβο για τον Θρησκευτικό Τουρισμό, στη Δ. Μακεδονία για το περιβάλλον, στη Ρόδο για την Τουριστική Πολιτική, στη Χαλκίδα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον Νέο Καλλικράτη, στο Μαραθώνα για τον Αθλητικό Τουρισμό, στη Μάνη για την προστασία και ανάδειξη των πύργων, στο Πικέρμι για την Παλαιοντολογία και τον Τουρισμό, μέσω Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, στα Χανιά για τον Τουρισμό και τη διασύνδεση με τα αγροτικά προϊόντα της Κρήτης, στο Ηράκλειο για τον Τουρισμό και τις Υποδομές στην Κρήτη, στον Πειραιά για την συνεισφορά της ελληνικής Ναυτιλίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην Πάτμο για την Κρουαζιέρα και τον Θαλάσσιο Τουρισμό, στα Τρίκαλα για τις νέες τεχνολογίες μέσα στην πόλη, στη Θάσο για τον Τουρισμό, στον Ασπρόπυργο για την Ανάπτυξη του Θριάσιου Πεδίου με τα logistics για νέες θέσεις εργασίας στη Δυτική Αττική.

Καλούμε σε όλη την Ελλάδα τους νέους ανθρώπους να μην κριτικάρουν μόνο από τα social media και τα καφέ, αλλά να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά, γιατί μόνο έτσι ίσως αλλάξουν κάποια πράγματα. Να κάνουμε τη νέα γενιά πρωταγωνίστρια στην επόμενη μέρα. Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά. Άλλωστε ο κόσμος ποτέ δεν άλλαξε με το παλιό, όσο και αν εμπόδιζε το καινούργιο να έρθει.


*Ο Νεκτάριος Καλαντζής είναι Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (Ε.Ν.Α.) και Δημοτικός Σύμβουλος Παλλήνης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ