Επιχείρηση «Φτου ξελευτερία» για επανεκκίνηση
papadogeorgaki

Νανά Παπαδογεωργάκη

Επιχείρηση «Φτου ξελευτερία» για επανεκκίνηση

Μικρά βήματα ελευθερίας για το εμπόριο – ακόμα και με διαφορετικές απόψεις των λοιμοξιολόγων – έγιναν με την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα της αγοράς με προϋποθέσεις.

Ο φόβος όμως εξακολουθεί να υπάρχει για το τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα. Από την άλλη, ο καιρός ανοίγει, το Πάσχα πλησιάζει και η επιθυμία για μία έστω μικρή κανονικότητα με τα γνωστά προστατευτικά μέτρα (μάσκα και αποστάσεις) δεν βγαίνει από το μυαλό μας. Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας έχουμε στα χέρια μας σημαντικά εργαλεία - εμβόλια, γνώση και έναν μηχανισμό ψηφιακής διαχείρισης της νέας πραγματικότητας, που μας επιτρέπει να οργανώσουμε την εργασία μας από απόσταση.

Συνεπώς μπορεί η κανονικότητα την οποία επιθυμούμε να μην είναι αυτή που είχαμε προ πανδημίας, αλλά τα εργαλεία που έχουμε πλέον στη διάθεση μας, μας επιτρέπουν να κάνουμε σημαντικά βήματα με το στοίχημα βεβαίως της επανεκκίνησης της οικονομίας, για όσες επιχειρήσεις δεν ξέμειναν από κεφάλαια κίνησης και κατάφεραν να μεταβούν σε μία νέα ψηφιακή εποχή.

Ο ιός δεν χαρίζεται σε κανέναν και το τίμημα της επιστροφής για κάποιους είναι βαρύ. Η υγειονομική κρίση ανέτρεψε τα πάντα. Μας προξένησε ανασφάλεια, το αύριο όμως έρχεται και καλούμαστε να λειτουργήσουμε αλλιώς, βλέποντας τη κρίση ως ευκαιρία, εφόσον οι προτεραιότητες μας μεταβλήθηκαν και οδηγηθήκαμε σε μία ανακατάταξη ιδεών και στόχων.

Φυσικά η τρέχουσα συγκυρία που βιώνει η χώρα μας δεν θα μπορούσε να αφήσει τα νομικά επαγγέλματα ανεπηρέαστα, ιδιαιτέρως δε το δικηγορικό λειτούργημα. Η εικόνα της αναστολής εκδίκασης των υποθέσεων λόγω της πανδημίας, δημιούργησε αναστάτωση στο δικηγορικό σώμα, ενώ μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει σχετικά με τον εμβολιασμό όλων των λειτουργών και συλλειτουργών της δικαιοσύνης πριν την λειτουργία των Δικαστηρίων. Και ενώ υπάρχουν διαδικασίες που μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς εξέταση μαρτύρων, που σημαίνει ότι μειώνεται έτσι ο κίνδυνος της αποφυγής του συνωστισμού, ακόμα βρισκόμαστε στη διαδικασία ανάγνωσης και ερμηνείας της πρόσφατης ΚΥΑ για να καταλάβουμε τι ακριβώς ισχύει με τις προθεσμίες και ποιες διαδικασίες τελικά ξεκίνησαν να λειτουργούν.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι Δικηγόροι δεν εργάστηκαν για διάστημα πλέον του ενός έτους, έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, ενώ υποθέσεις πολιτών δεν διεκπεραιώνονται στην ώρα τους.

Κλείσιμο
Ένα είναι σίγουρο, ότι η πλειονότητα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση με την επανεκκίνηση της οικονομίας. Οι αναστολές οικονομικών και φορολογικών υποχρεώσεων, σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το βουνό του ιδιωτικού χρέους. Γιατί δεν είναι ακριβές να λέμε ότι το πρόβλημα είναι μόνο οι οφειλές λόγω Covid που ανεστάλησαν για μερικούς μήνες. Το πλαίσιο διάσωσης της αγοράς οφείλει να προστατεύσει και τους οφειλέτες που είναι εκτεθειμένοι στους ταχύτατους πλειστηριασμούς που θα επανέλθουν μετά το τέλος Μαϊου 2021, δηλ. μέχρι την έναρξη του νέου πτωχευτικού.

Σε κάθε περίπτωση, αν δούμε τη συνολική εικόνα των πραγμάτων γύρω μας, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι κάποια μέτρα στήριξης σε κατηγορίες πληττόμενων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων χορηγήθηκαν.
Κάποιες Τράπεζες προέβησαν σε πολύ καλά κουρέματα και ρυθμίσεις. Κάποιες άλλες όμως, καθώς και εταιρείες διαχείρισης, ταλαιπωρούν ακόμα μεγάλη κατηγορία συμπολιτών μας και μάλιστα έχουμε περιπτώσεις οφειλετών που αποδεδειγμένα είναι πληττόμενοι, με σοβαρά οικογενειακά θέματα υγείας, οι οποίοι παραμένουν απροστάτευτοι.

Τι χρειάζεται να γίνει;

• Το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας χρειάζεται να συμπέσει και με το άνοιγμα των δικαστηρίων, με όλα τα προστατευτικά μέτρα. Η Δικαιοσύνη πρέπει να συνεχίζει πάντοτε να λειτουργεί.
• Οι εκκρεμείς υποθέσεις, όταν επαναπροσδιοριστούν, δεν θα έχουν μία σύντομη δικάσιμο, γιατί είναι μεγάλο το διάστημα που τα δικαστήρια παρέμειναν κλειστά και υπάρχει σώρευση των υποθέσεων στον πολύπαθο χώρο της δικαιοσύνης οπότε ουδείς γνωρίζει ποιές υποθέσεις θα προσδιοριστούν πότε. Η προσαρμοστικότητα είναι απαραίτητη για τη μετάβαση στην τεχνολογική και ψηφιακή εποχή. Η διακίνηση των εγγράφων, όπου είναι εφικτό, πρέπει να γίνεται μόνο ηλεκτρονικά.
• Είναι απαραίτητη η προώθηση των εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση, που δεν σταμάτησε να λειτουργεί, παρέμεινε αποτελεσματική και διεξήχθη σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας κυρίως εξ αποστάσεως με ηλεκτρονικά μέσα. Στη περίπτωση της διαμεσολάβησης, δεν έχουμε παρά μία ανθρώπινη διαδικασία, ταχεία και οικονομική σε σχέση με τους πολυδάπανους δικαστικούς αγώνες, που επιτρέπει στα μέρη - με την αρωγή των δικηγόρων τους και του διαμεσολαβητή - να καταφέρουν σε ένα εργάσιμο οκτάωρο να επιτύχουν αυτό που πλήθος αστάθμητων καθυστερήσεων (πανδημία Covid-19, ματαιώσεις λόγω αποχής δικαστικών υπαλλήλων, απεργίες δικηγόρων) δεν μπόρεσαν να πετύχουν επί σειρά ετών, δηλαδή μία συμφωνία, η οποία με την κατάθεση της στο αρμόδιο Πρωτοδικείο, έχει την ισχύ δικαστικής απόφασης.

Η κρίση του κορονοϊού μας συγκλόνισε. Αναδυόμενοι από τη κρίση, αρχίζουμε να χτίζουμε νέα θεμέλια, είναι η αρχή μία νέα εποχής.



Η Νανά Παπαδογεωργάκη είναι Δικηγόρος Αθηνών, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια & Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK