Να μην «πληρώσει» η οικονομία τον Ερντογάν
koutras_xaralampos

Μπάμπης Κούτρας

Να μην «πληρώσει» η οικονομία τον Ερντογάν

Το 2019 που φτάνει στο τέλος του άνετα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «η χρονιά του Κυριάκου». Από το 2016 ήταν δρομολογημένο να φτάσει στην εξουσία, επικεφαλής της φιλελεύθερης παράταξης, αλλά τελικά αποδείχθηκε σχετικά εύκολο, ο ίδιος περισσότερο έτοιμος από όσο πίστευαν και πιο αισιόδοξοι φίλοι του και το ξεκίνημα της νέας κυβέρνησης υπήρξε εντυπωσιακό.

Η πολιτική επιτυχία του Μητσοτάκη βασίστηκε σε τρεις παραμέτρους που κανείς δεν έβλεπε μέχρι τον περασμένο Μάιο. Πρώτον, το παιδαριώδες λάθος του Τσίπρα να πάει στις ευρωεκλογές χωρίς να έχει προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο της ήττας, με αποτέλεσμα να συρθεί άρον άρον σε εθνικές κάλπες, χωρίς να προλάβει να χρησιμοποιήσει τις εφεδρείες (παροχές, διώξεις αντιπάλων κ.λπ.) που με τόση επιμέλεια είχε συγκεντρώσει. Δεύτερον, η γοητεία που φαίνεται ότι ασκεί ο Μητσοτάκης στην Κεντροαριστερά και για την ακρίβεια στα στελέχη και τους ψηφοφόρους του πρώην ΠΑΣΟΚ που δεν έπεσαν στην παγίδα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν πολυπίστευαν στη Φώφη Γεννηματά. Τρίτον, αξιοποίησε τον χρόνο από την πρώτη μέρα για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του με μια σειρά μεταρρυθμίσεων και παροχών που είχαν θετική απήχηση στην κοινωνία.

Η χρονιά που φεύγει αφήνει όμως στον Κυριάκο και δύο σύνθετα προβλήματα που δεν τα είχε προβλέψει. Το Προσφυγικό και κυρίως την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που αυτή τη στιγμή ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν. Ο επιθετικός παροξυσμός του Ταγίπ Ερντογάν επιτείνεται ημέρα με την ημέρα και κανείς δεν αποκλείει να φτάσουμε σε περαιτέρω κλιμάκωση με αποκορύφωμα ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ή στο Λιβυκό πέλαγος. Προς το παρόν, η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να απενεργοποιήσει διπλωματικά την τουρκική επιθετικότητα και να απομονώσει την Αγκυρα με τη συμφωνία για τον αγωγό την Πέμπτη στην Αθήνα, τη συνάντηση με τον Τραμπ, την κινητοποίηση της Γαλλίας, τις επαφές με την Αίγυπτο, την Ιταλία, ακόμη και τη Σαουδική Αραβία.

Η εξέλιξη της ελληνοτουρκικής κρίσης, εκτός όλων των άλλων, θα δυσκολέψει και τον σχεδιασμό του Μητσοτάκη για την οικονομία. Αφενός η διοχέτευση πρόσθετων κονδυλίων για την άμυνα και αφετέρου η πτώση της ψυχολογίας στην αγορά μπορεί να επηρεάσουν την κατανάλωση, να φρενάρουν τις επενδύσεις, με τελικό αποτέλεσμα να θέσουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη που έχει ανάγκη η χώρα μας μετά από δέκα δύσκολα χρόνια. Θα είναι άδικο το 2020 που έρχεται με τις καλύτερες προοπτικές για την οικονομία και την κοινωνία να εξελιχθεί σε γκρίζα ζώνη εξαιτίας του Ερντογάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να βρει τον τρόπο να συνεχιστεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους η προσπάθεια στην οικονομία. Ο χαμηλότοκος δανεισμός -πρώτη φορά η χώρα μας δανείζεται με αρνητικά επιτόκια έστω και βραχυπρόθεσμα- αποτελεί ένα ακόμη επιχείρημα για επιτευχθεί από το 2021 η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό σε συνδυασμό με την ανάπτυξη μπορεί να φέρει νέες θέσεις εργασίας, έσοδα στα δημόσια ταμεία και το ασφαλιστικό σύστημα, περαιτέρω μείωση της φορολογίας για τους πολίτες και χρηματοδότηση μιας καλύτερης κοινωνικής πολιτικής υπέρ των αδυνάτων.

Ταυτόχρονα πρέπει να συνεχιστεί η μάχη με τα προβλήματα της καθημερινότητας. Η τάξη, η ασφάλεια των πολιτών, η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, η βελτίωση των συγκοινωνιών στην Αθήνα και όχι μόνο, οι καλύτερες υπηρεσίες υγείας, η αναβάθμιση της Παιδείας είναι μερικά από τα κεφάλαια που μόλις άνοιξαν και χρειάζονται ακόμη σοβαρή προσπάθεια. Τα πρώτα δείγματα του 2019 αποδείχθηκαν θετικά, αλλά χρειάζεται ανάλογη συνέχεια το 2020. Τώρα, όποιος πιστεύει ότι η επιλογή ενός προσώπου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να σώσει μια κυβερνητική θητεία κάνει λάθος. Την κρίσιμη στιγμή της κάλπης κανείς από τους πολίτες δεν θα το θυμάται, αντίθετα όλοι βλέπουν την τσέπη τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ