Τα κόμματα να κάνουν την υπέρβαση για να σχηματισθεί κυβέρνηση
koutras_xaralampos

Μπάμπης Κούτρας

Τα κόμματα να κάνουν την υπέρβαση για να σχηματισθεί κυβέρνηση

Ανεξάρτητα από το  τελικό αποτέλεσμα των εκλογών μπορούμε να  προχωρήσουμε σε δύο βασικά συμπεράσματα.

Ανεξάρτητα από το  τελικό αποτέλεσμα των εκλογών μπορούμε να  προχωρήσουμε σε δύο βασικά συμπεράσματα. Πρώτον οι πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν το μνημόνιο υπέστησαν συντριβή και  μπορούμε να μιλάμε με βεβαιότητα  για το τέλος του δικομματισμού  όπως τον γνωρίσαμε από το 1974 και μετά. Ο κανόνας  που θέλει  τις χώρες στις οποίες «μπήκε» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  να διαλύεται το υπάρχον πολιτικό σύστημα επιβεβαιώθηκε και στην Ελλάδα. Τα κόμματα που πήραν καθαρά θέση κατά του μνημονίου επιβραβεύτηκαν από τους πολίτες με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ που απ΄  ότι φαίνεται διεκδικεί ακόμη και την πρώτη θέση.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι πως δημιουργείται  αδιέξοδο στον σχηματισμό κυβέρνησης, πολύ περισσότερο ισχυρής κυβέρνησης που έχει  ανάγκη η χώρα.  Το πρόβλημα είναι αριθμητικό και πολιτικό.  Οι δυνάμεις που στήριξαν  το μνημόνιο δεν συγκεντρώνουν τον αριθμό των ψήφων που χρειάζεται  ώστε να  αποκτήσουν την λεγόμενη πολιτική νομιμοποίηση, την οποία ο Ευάγγελος Βενιζέλος  προσδιόρισε στο 50%, ούτε πλειοψηφία στην Βουλή ώστε να μπορέσουν να κυβερνήσουν.

Στην απέναντι πλευρά αν εξαιρέσουμε το ΚΚΕ, που έχει δηλώσει κατηγορηματικά  ότι δεν πρέπει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση  και την Χρύση Αυγή που κανένας  δεν θα δεχθεί να συμμετάσχει στην κυβέρνηση οι αριθμοί δεν βγαίνουν.  Ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει τελικά την πρώτη θέση  και άρα το «μπόνους» των 50 εδρών ούτε στο εκλογικό σώμα μπορεί να έχει την πλειοψηφία, ούτε στη Βουλή.  Το πρόβλημα  είναι εκτός από αριθμητικό είναι και πολιτικό καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το ερώτημα  πως θα κυβερνήσουν μαζί  Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος. Παράδειγμα: τι πολιτική θα ακολουθήσουν στο θέμα των λαθρομεταναστών, όπου τα δύο κόμματα έχουν  εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.

Κλείσιμο
Ο κίνδυνος της ακυβερνησίας  και του γενικευμένου χάους είναι ορατός.
Σε μια κρίσιμη περίοδο με 77 μνημονιακές εκκρεμότητες, όπως της κατέγραψε ο  Λουκάς Παπαδήμος είναι αδιανόητο η χώρα να παραμένει με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Αν δεν υπάρξει νέα κυβέρνηση είναι θέμα εβδομάδων η χώρα να καταρρεύσει εντελώς.

Από εδώ και μπρος δύο δυνατότητες υπάρχουν: ‘Η να μπούμε στην περιπέτεια των  νέων εκλογών που θα παρατείνει  για μερικές εβδομάδες την αβεβαιότητα, χωρίς να γνωρίζουμε αν θα υπάρξει ένα πιο καθαρό εκλογικό αποτέλεσμα. ‘Η τα πολιτικά κόμματα θα κάνουν την υπέρβαση  ώστε να μπορέσει να σχηματισθεί την κυβέρνηση. Τώρα είναι η ώρα τα  κόμματα, μνημονιακά και αντιμνημονιακά, να αποδείξουν ότι μπορούν να βάλουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό, να συνεννοηθούν και να σχηματίσουν κυβέρνηση.  Κάθε άλλη επιλογή θα έχει υψηλό κόστος για την χώρα και τους πολίτες.

Koytras_b@yahoo.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ