Ιστιοπλοϊα: Σε δύσκολες εποχές ο Έλληνας στρέφει πάντα το βλέμμα στη θάλασσα
tsamopoulos_minas

Μηνάς Τσαμόπουλος

Ιστιοπλοϊα: Σε δύσκολες εποχές ο Έλληνας στρέφει πάντα το βλέμμα στη θάλασσα

Είναι το άθλημα με τα περισσότερα ολυμπιακά μετάλλια. 

Είναι το άθλημα  που είδε αθλητή του να του απονέμεται το βραβείο «Eυ αγωνίζεσθαι» στην έδρα της ΔOE στη Λωζάννη . Eίναι το άθλημα το οποίο μέσα στο 2017  έχει  φέρει στην Ελλάδα   συνολικά 31 μετάλλια σε Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα σε όλες  τις ηλικίες-κατηγορίες , χωρίς να υπολογίζουμε και τα  23 βαλκανικά. Είναι το άθλημα που είδε  φέτος  17χρονο αθλητή του μετά από ψηφοφορία των ευρωπαϊκών ολυμπιακών επιτροπών, να συμπεριλαμβάνεται στους 5 υποψήφιους κορυφαίους νέους ευρωπαίους αθλητές όλων των σπορ για το 2017, διεκδικώντας το βραβείο “Piotr Nurowski”.  Είναι το άθλημα που εξάγει τεχνογνωσία αφού Έλληνες προπονητές είναι περιζήτητοι  στο εξωτερικό.

Η ελληνική ιστιοπλοία μέσα στην οικονομική κρίση καταφέρνει να «ανθίζει».  Να γίνεται δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, σύσσωμη  η εθνική ομάδα .  Να βλέπει για πρώτη φορά έναν υφυπουργό αθλητισμού, και αυτός είναι ο   Γιώργος Βασιλειάδης που ως Πειραιώτης ξέρει τι σημαίνει θάλασσα,  να επισκέπτεται τα γραφεία της Ομοσπονδίας  για να μιλήσει και να συγχαρεί από κοντά τους ιστιοπλόους που διακρίθηκαν  μέσα στο 2017.

Οι άνθρωποι της ναυτιλίας συνηθίζουν να λένε ότι στις δύσκολες εποχές ο Έλληνας στρέφει  πάντα το βλέμμα στη θάλασσα.
 Η  ναυτοσύνη που έχει ο Έλληνας στο DNA του, τον  έχει οδηγήσει  στην κορυφή  της παγκόσμιας ναυτιλιακής  βιομηχανίας. Τον οδηγεί όμως και στην κορυφή  του αθλητισμού μέσω της ιστιοπλοίας.   Μέσα από δύσκολες συνθήκες αναμφισβήτητα αφού χρήματα δεν υπάρχουν, οι  χορηγοί σπανίζουν  και οι  αθλητές καλούνται να αναμετρηθούν με   τους ξένους συναθλητές τους έχοντας  χαμηλότερης ποιότητας εξοπλισμό, μεταχειρισμένα σκάφη και λόγω έλλειψης χρημάτων λιγότερες ευκαιρίες να αγωνίζονται σε διεθνείς αγώνες.
 Στα υλικά μειονεκτήματα αντιπαρατάσσουν   μεγάλη θέληση,  πείσμα,   ναυτική  επιδεξιότητα και πάνω από όλα την αγάπη για τη θάλασσα. 
 
  Όμως υπάρχει ένα ακόμη μεγάλο  στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η Ελλάδα μέσω της ιστιοπλοίας. Να μετατραπεί  σε διεθνές  προπονητικό κέντρο  όπου θα έρχονται  ιστιοπλόοι από όλη την Ευρώπη  για να προπονούνται όλο τον χρόνο  κάτω από ιδανικές καιρικές συνθήκες.  Ήδη οι πρώτες προσπάθειες γίνονται αλλά θα χρειαστεί η βοήθεια σε θέματα σχεδιασμού και διευκολύνσεων από την πολιτεία.  Οι αθλητές  αφήνουν το εξοπλισμό τους εδώ, ζουν για αρκετό μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα,  ενισχύουν τον τουρισμό σε  μη τουριστικές περιόδους και γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές στο εξωτερικό. Παράλληλα γίνεται ανταλλαγή  τεχνογνωσίας πάνω σ το άθλημα.
Κλείσιμο
Η ιστιοπλοία δείχνει τον δρόμο…      
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ