Μήπως θέλουν ένοχο τον Γεωργίου για να αθωώσουν τον Καραμανλή;
pollatos

Μάκης Πολλάτος

Μήπως θέλουν ένοχο τον Γεωργίου για να αθωώσουν τον Καραμανλή;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε με κάθε τρόπο να διαγράψει την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή. Ούτε μία φορά δεν έχουν πει κάτι αρνητικό για την περίοδο 2004-2009, όταν τα ελλείμματα διογκώθηκαν και δημιουργήθηκε το υπόστρωμα για την είσοδο της Ελλάδας στην εποχή των μνημονίων.   

Αυτό που μηρυκάζουν οι ΣΥΡΙΖΑίοι βουλευτές, προφανώς με βάση τα non-papers που τους διανέμονται, είναι ότι τα δεινά ξεκίνησαν το 2009, όταν μπήκαμε σε επιτροπεία.

Την ίδια ώρα όμως κατηγορούν συλλήβδην όλους τους προηγούμενους που κυβέρνησαν από το 1981 ότι οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Τον Κώστα Σημίτη ιδιαιτέρως τον κατηγορούν ακόμη και για το... προπατορικό αμάρτημα. 

Εδώ όμως υπάρχει μια τεράστια αντίφαση.
Κλείσιμο
Είτε η οικονομική καταστροφή ήρθε τις δεκαετίες από το 1980 μέχρι σήμερα, είτε το οικονομικό χάος ξεκίνησε απ'όταν ανέλαβε πρωθυπουργός ο Παπανδρέου και επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ο Γεωργίου.

Τον Ανδρέα Γεωργίου τον σέρνουν στα δικαστήρια επειδή θέλουν να φορτώσουν σε κάποιον την είσοδο στη διεθνή οικονομική επιτροπεία. Και σου λένε οι πονηροί, τα μνημόνια ήρθαν όταν τα ελλείμματα διογκώθηκαν τόσο που δεν μπορούσαμε να δανειστούμε από τις αγορές, οπότε αναγκαστήκαμε να δεχθούμε τους όρους των Ευρωπαίων δανειστών. Άρα ποιος φταίει; Ο Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ που είχε κάνει και το ανοσιούργημα να εργαστεί για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ξεχνούν βασικά στοιχεία της ιστορικής πραγματικότητας. 
Ότι ο Καραμανλής και οι υπουργοί του στο υπουργείο Οικονομικών έλεγαν στην ΕΕ ότι το έλλειμμα είναι 6%. Εχει μείνει ιστορική η προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών Παπαθανασίου να πείσει τη Λαγκάρντ ότι θα προσπαθήσει να μειώσει τις σπατάλες, γράφοντας πάνω σε μια... χαρτοπετσέτα τα μέτρα που υποτίθεται ότι θα έπαιρνε για να νοικοκυρέψει τα δημόσια οικονομικά.

Οταν ανέλαβε ο Παπανδρέου, πριν πάει ο Γεωργίου στην ΕΛΣΤΑΤ, το έλλειμμα αναθεωρήθηκε στο 12,5%. Ήδη από εκείνη τη στιγμή ο δρόμος του δανεισμού της χώρας από τις διεθνείς αγορές είχε κλείσει. Το 2010, ο Ανδρέας Γεωργίου επικαιροποίησε τα στοιχεία και ανέβασε το έλλειμμα στο 15,4% και τους αριθμούς αποδέχθηκε και επισημοποίησε η Eurostat.

Πώς γίνεται να διόγκωσε τεχνητά το έλλειμμα ο Γεωργίου που ανέλαβε την ΕΛΣΤΑΤ αφού είχαμε μπει στα μνημόνια;

Τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι που μας έλεγαν ότι θα σκίσουν τα μνημόνια, θα καταργήσουν τον ΕΝΦΙΑ, θα βρουν φθηνότερο δανεισμό από άλλες πηγές, θα τιθασεύσουν τις αγορές με μαντζούνια και νταούλια -και τώρα παραδέχονται ότι μας είπαν ένα σκασμό ψέματα- έκαναν πλύση εγκεφάλου στο λαό ότι η είσοδος στα μνημόνια ήταν προαποφασισμένη γιατί ήθελαν να υποδουλώσουν τους Έλληνες.

Και τότε γιατί πριν τις εκλογές του 2009 ο Καραμανλής έλεγε ότι πρέπει να ληφθούν σκληρά μέτρα για να ορθοποδήσουμε; Δεν ήξερε ο άρχοντας της Ραφήνας για τις αλχημείες και τα μαγειρέματα που έκαναν οι δικοί του ώστε να φαίνονται μικρότερα τα ελλείμματα; Κι επειδή δεν έχει μιλήσει για τα πεπραγμένα του, ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει υποχρεωθεί να εξηγήσει πώς η οικονομία ξέφυγε και γιατί τα χρέη γιγαντώθηκαν.    

Η διακυβέρνηση του Παπανδρέου είναι άλλο πράγμα. Καθυστέρησε να κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αρκέστηκε μόνο σε μειώσεις μισθών και συντάξεων, εμπιστεύθηκε το παρεάκι του που τον αποθέωνε, παραγκώνισε τους άριστους, δεν κατάλαβε ότι έπρεπε να τρέξει, να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες και να εκσυγχρονίσει το κράνος.

Είναι όμως ο Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ... άγιος; Προφανώς και δεν είναι. Ούτε όμως πρέπει να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος στον οποίο θα φορτωθούν όλες οι αμαρτίες των Ελλήνων και του πολιτικού συστήματος με το οποίο μέχρι το 2009 μια χαρά βολευόταν η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών για να βρίσκει δουλειά στο δημόσιο, να φοροδιαφεύγει ή να αδιαφορεί για το μέλλον.

Για να ενοχοποιήσουν τον Γεωργίου για κάτι, έφτασαν να τον κατηγορήσουν ακόμη και για το ότι δεν συγκαλούσε τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΛΣΤΑΤ και τελικά τον καταδίκασαν επειδή δεν ενημέρωσε το ΔΣ ότι τα στοιχεία για το έλλειμμα θα αναθεωρηθούν. Αν το έκανε, ήταν ξεκάθαρο λάθος του. Στη Δημοκρατία δεν χωρούν λογικές του τύπου ενός ανδρός αρχή.

Άλλο όμως αυτό και άλλο να προσπαθούν οι πολιτικοί που σήμερα αποφασίζουν -αυτοί που έκαναν καριέρες κοροϊδεύοντας ότι κάποιες αόρατες δυνάμεις μας... ψεκάζουν- να φορτώσουν στον Γεωργίου την ευθύνη της καταστροφής, ενώ την ίδια ώρα έχουν δεχθεί την απαίτηση των Ευρωπαίων να πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος τα έξοδα υπεράσπισης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ! 

Διότι, στο τέλος της ημέρας τις ευθύνες τις έχουν κατά πρώτον εκείνοι που ξεχείλωσαν τα δημόσια οικονομικά, εκείνοι που φόρτωσαν το κράτος με δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους που ζούσαν και ζουν δημοσία δαπάνη, εκείνοι που παρότρυναν τους Έλληνες στον υπερδανεισμό και την υπερκατανάλωση για ενεργειακά κουφώματα και ακριβά αυτοκίνητα, ενώ η χώρα βρισκόταν στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK