Survivor στην εποχή του Μεγάλου Αδελφού
pollatos

Μάκης Πολλάτος

Survivor στην εποχή του Μεγάλου Αδελφού

Η σύντομη ζωή της Καρολάιν και το φρικτό τέλος της από την απάνθρωπη μανία ανθρωπόμορφων τεράτων δείχνει πολλά για την σημερινή κοινωνία. Για την αποκτήνωση ορισμένων «ανθρώπων» που για να κλέψουν και να αρπάξουν ξένες περιουσίες δεν διστάζουν να αφαιρέσουν μια ανθρώπινη ζωή.

Λες και πρόκειται για κάποιο videogame που ο θάνατος του αντιπάλου σου δίνει μεγαλύτερο χρόνο επιβίωσης στη ζούγκλα του 3d animation. Φανερώνει πολλά η φρικτή δολοφονία της 20χρονης κοπέλας για το νέο περιβάλλον του 2021 που σε μεγάλο βαθμό παραπέμπει περισσότερο σε καταστάσεις που θυμίζουν Μεσαίωνα.

Την ίδια στιγμή, η πληροφορία -που τόσο εύκολα και με αστραπιαίες ταχύτητες διακινείται μέσω του διαδικτύου λόγω της ταχύτητας αναπαραγωγής των δεδομένων- όσο κι αν διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να ανακυκλωθεί ενώ scrollaρεις στο κινητό, το τάμπλετ ή το laptop σου, τόσο περισσότερη αξία έχει και τόσο μεγαλύτερους κινδύνους δημιουργεί αν πέσει σε λάθος χέρια.

Ποιος γνώριζε ότι η Καρολάιν και ο σύζυγός της είχαν εκταμιεύσει ένα μεγάλο ποσό γύρω στις €100.000 μέσω τραπεζικού δανεισμού για να αγοράσουν ένα οικόπεδο; Ποιος είχε πρόσβαση στην πληροφορία ότι τα χρήματα αυτά μπορεί να τα είχαν σε μετρητά μέσα στο σπίτι τους; Και ποιοι είχαν μιλήσει από δω κι από κει για το αγαπημένο ζευγάρι που αναζητούσε -δεν είναι τρομερά αντιφατικό- μια ασφαλή κατοικία για να στεγάσει την οικογένεια;

Πολλές φορές, ακόμη κι αν το καταλαβαίνουμε, δεν συνειδητοποιούμε τη βαρύτητα και την αξία μιας πληροφορίας που ελαφρά τη καρδία αποκαλύπτουμε σε γνωστούς, στα social media, στο διαδίκτυο, στα προφίλ που διατηρούμε στα ψηφιακά καφενεία. Διότι οι πληροφορίες αυτές είναι προσβάσιμες σε όλους: ορατούς και αόρατους, καλούς και κακούς, καλοπροαίρετους και μοχθηρούς, οικογενειάρχες και κακοποιούς.

Μην πάτε μακριά για να βρείτε τον αφανή stalker. Τη δουλειά αυτή την κάνουν πλέον τα κοινωνικά δίκτυα, οι μηχανές αναζήτησης, το ίδιο το διαδίκτυο. Απομνημονεύει και αποθηκεύει για πάντα τις προσωπικές μας πληροφορίες, επιθυμίες, προτιμήσεις, αναζητήσεις. Πολλές φορές ο υπολογιστής που χρησιμοποιούμε γνωρίζει καλύτερα από εμάς τους ίδιους τι ψάχνουμε, τι αποζητούμε, τι ονειρευόμαστε και τι σχεδιάζουμε. Μπαίνεις σε ένα σάιτ με πορνογραφικό περιεχόμενο; Πολύ γρήγορα θα έρθεις σε δύσκολη θέση όταν ο υπολογιστής σου θα σου εμφανίζει τα πάντα για ερωτικές ταινίες, σεξουαλικά βοηθήματα και ό,τι άλλο για τη βιομηχανία του έρωτα. Ψάχνεις ρούχα ή παπούτσια; Ακόμη κι αν ψάξεις προϊόντα για τη νέα σου γκαρνταρόμπα από το σπίτι, όταν βρεθείς στο γραφείο, στον επαγγελματικό σου υπολογιστή θα δεις τις ίδιες ρεκλάμες. Οι διαφημίσεις προσαρμόζονται με βάση το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το προφίλ σου στα κοινωνικά δίκτυα, το ψηφιακό σου αποτύπωμα που είναι ορατό σε όποιον υπολογιστή κι αν ανοίξεις τη σελίδα σου στα social media ή απλώς το email σου. Μόλις πριν λίγες ημέρες, έβλεπα ένα βίντεο και ένα εκ των προσώπων που εμφανίζονταν είχε πίσω του μια διαφημιστική μακέτα. Οσο τρελό κι αν μοιάζει, για τις επόμενες τρεις ημέρες μου άνοιγαν σελίδες με διαφημίσεις της συγκεκριμένης επιχείρησης, προφανώς επειδή ο αλγόριθμος και ο ψηφιακός μεγάλος αδελφός θεώρησε ότι ενδιαφερόμουν για το προϊόν που εν αγνοία μου προβαλλόταν σε βίντεο που έβλεπα.

Αυτός είναι ο νέος κόσμος. Συνεχής ανακύκλωση πληροφοριών, γνώση εύκολα προσβάσιμη όσο ποτέ στο παρελθόν, αλλά και καθημερινότητα χωρίς δικλείδες ασφαλείας, με όλα τα ευαίσθητα προσωπικά μας δεδομένα προσβάσιμα σε όποιον έχει το ψηφιακό μας αποτύπωμα. Ζωή σε κοινή θέα, εντός μιας περιοχής που θυμίζει truman show ή την εφήμερη ζωή μιας μύγας εγκλωβισμένης μέσα σε δοκιμαστικό σωλήνα...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ