LIVE

Κορωνοϊός

makis-pollatos1

Διερευνητικές επαφές: Ο κύβος ερρίφθη

Μάκης Πολλάτος

«Καθίστε στο τραπέζι και βρείτε τα». Αυτή είναι η μόνιμη παρότρυνση των ισχυρών χωρών του πλανήτη κάθε φορά που τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών διαμαρτύρονται για την τουρκική προκλητικότητα. Θέλεις με στερεότυπο τρόπο, θέλεις με κυνισμό και αδιαφορία, αυτό λένε οι ξένοι, Αμερικανοί και λοιποί. Όχι μόνο διότι κάνουν business με τον Ερντογάν. Όχι μόνο επειδή η Τουρκία είναι το buffer zone ανάμεσα στον δυτικό κόσμο και σε μια τεράστια περιοχή της Ευσαρίας, Μέσης Ανατολής και Αφρικής που συνήθως παράγει μόνο αστάθεια, πολέμους, χάος και μεταναστευτικές ροές. Αλλά και διότι οι ξένοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει έτοιμη εναλλακτική λύση για την ηγεσία της Τουρκίας μετά τον Ερντογάν.

Και κάπου εκεί αρχίζει το παζάρι. Ποιες διερευνητικές επαφές, ποιες άτυπες συνεννοήσεις, ποιο διεθνές δίκαιο, ποια γεωγραφία, ποιο δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, όλα μπαίνουν σε ανατολιτικο παζάρι.

Ο Τούρκος τα θέλει όλα. Σχηματικά λέμε «ο Τούρκος», διότι δεν μπορεί, όλο και κάποιος Τούρκος θα υπάρχει που να αντιλαμβάνεται ότι δεν χρειάζονται αποδείξεις για το γεγονός ότι η Γαύδος είναι ελληνικό έδαφος. Κι όμως, το καθεστώς της Άγκυρας αμφισβητεί σχεδόν τα πάντα. Γκρίζες ζώνες σου λέει διότι στις συνθήκες παραχώρησης των Δωδεκανήσων δεν αναφέρονται ονομαστικά ένα-προς ένα τα νησιά που πήρε η Ελλάδα. Και κατά την αδιανόητη, καινοφανή άποψη των Τούρκων όσα δεν αναφέρονται ονομαστικά αλλά περιγράφονται, μπορεί και να ανήκουν στην Τουρκία. Πώς θα υλοποιήσει την Pax Neo-otomana που ονειρεύεται ο Ερντογάν που θέλει όλη την Μεσόγειο δική του χωρίς μερικά νησιά; Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ εύκολα αν έβγαιναν ευρωπαϊκές χώρες, βλέπε Ιταλία, Βρετανία, Γερμανία, και το ξέκοβαν στους Τούρκους ότι τα περί γκρίζων ζωνών είναι μπούρδες. Αλλά δεν το κάνουν. Κι εδώ φαίνεται η υποτιθέμενη ισχύς του «Διεθνούς Δικαίου».
Όπως επίσης οι Ευρωπαίοι δεν βγαίνουν να σταματήσουν τον Ερντογάν όταν λέει ότι τα νησιά του Αιγαίου έχουν δικαίωμα μόνο σε μια ζώνη 6 ναυτικών μιλίων απ' τις ακτές τους. Λες και η Σικελία, η Μάλτα, η Κορσική, η Σαρδηνία είναι άλλου είδους νησιά από την Κρήτη, την Ρόδο ή και το Καστελλόριζο.

Η διαπραγμάτευση με την Τουρκία θα είναι δύσκολη. Τα εξαπτέρυγα του Ερντογάν εμμέσως προειδοποιούν ότι αν οι διαπραγματεύσεις δεν φτάσουν σε λύση -υποψιαζόμαστε όλοι πώς την εννοούν- τότε το Oruc Reis θα ξαναρχίσει τις σεισμικές έρευνες. Για πόσο ακόμη θα υποκρινόμαστε ότι το Oruc Reis δεν έκανε έρευνα σε ελληνική υφαλοκρηπίδα; Ή μήπως οπισθοχωρούμε στη γραμμή που προσπάθησε να χαράξει ένας υπουργός ότι η επικράτειά μας στο Αιγαίο φτάνει στα 6 νμ από τις ακτές των νησιών;

Να μην ξεχνάμε ότι ο Ερντογάν κατάφερε πρόσφατα μια νίκη επί της Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ επιχειρηματολογώντας ότι το Αζερμπαϊτζάν με την Τουρκία επέλεξαν την στρατιωτική λύση επειδή η πολιτική και η διπλωματία απέτυχαν 30 χρόνια να λύσουν το πρόβλημα. Κρατήστε αυτή την τουρκική άποψη.

Λάθος κάνουν όσοι νομίζουν ότι με τα σημερινά δεδομένα οι διερευνητικές μπορούν να διαρκέσουν επ' άπειρον. Οι εποχές έχουν αλλάξει.

Αυταπατώνται κι όσοι θεωρούν λάθος να συμμετέχουμε σε διάλογο. Τι ακριβώς έπρεπε να κάνει η Ελλάδα; Μήπως να απαντήσει με τα όπλα; Όσοι κραυγάζουν για στρατιωτική αντιπαράθεση χαρακτηρίζοντας τους υπολοίπους ενδοτικούς, γνωρίζουν τα δεδομένα; Εχουν αίσθηση της κατάστασης αφοπλισμού στην οποία περιέπεσαν οι ένοπλες δυνάμεις την τελευταία 10ετία με ευθύνη αρκετών πολιτικών, πολλών στρατιωτικών και της κοινής γνώμης που θεωρούσε σε μεγάλο βαθμό ότι με την Τουρκία μπορούμε να το ρισκάρουμε; Έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας για το πώς από μια περίοδο υπερεξοπλισμών χωρίς δημόσιο έλεγχο -που σε πολλές περιπτώσεις οδήγησε αποδεδειγμένα σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος- φτάσαμε να μην φροντίζουμε ούτε για τη ροή ανταλλακτικών ώστε όποιο οπλικό σύστημα έχουμε να είναι ετοιμοπόλεμο; Συζητήσαμε ποτέ ως κοινωνία γιατί ξεχάσαμε το αυτονόητο, ότι δηλαδή τα όπλα του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας πρέπει να έχουν διαθεσιμότητα άνω του 50%; Αναλύσαμε σοβαρά για ποιο λόγο τα λάθη και οι σπατάλες συνεχίστηκαν και μετά το 2015; Έχουν κάτι να απαντήσουν από τη δικαιοσύνη για τη μη διερεύνηση του σκανδάλου της αναβάθμισης των ηλικίας 50 ετών αεροσκαφών P-3 για τα οποία έχουν δαπανηθεί πάνω από 500 εκατομμύρια αλλά ακόμη δεν τα έχουμε παραλάβει; Εχει εξετάσει η δικαστική εξουσία τι σόι εκσυγχρονισμός θα γίνει στα F-16 όταν ξεκίνησε το 2020 και θα ολοκληρωθεί το 2030 και έχει αναρωτηθεί κάποιος γιατί πρώτα γίνονται εργασίες στα καλύτερα, τελειότερα και πιο σύγχρονα F-16 αντί για να ξεκινήσουμε αναβαθμίζοντας όσα αεροσκάφη χρειαζόμαστε λιγότερο, ιδίως σε αυτή την συγκυρία;

Για να μην τεθούν ερωτήματα σχετικά με το φρόνημα και τη διάθεση των Ελλήνων να είναι οι ίδιοι ετοιμοπόλεμοι, να εκπαιδευτούν σε τακτικές μάχης, να αφιερώσουν χρόνο από τη ζωή τους για την στρατιωτική θητεία τους.

Ο διαλόγος είναι σχεδόν μονόδρομος, σε αυτή την φάση. Και ουδείς στην Ελλάδα θα πρέπει να φοβάται την συζήτηση. Οι διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών είναι έμπειροι, πατριώτες, έχουν γνώση εις βάθος των ζητημάτων που τίθενται, επάρκεια, επιστημοσύνη και πονηριά. Ουδείς θα διακινδύευε να παραχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα ή να εκχωρήσει κυριαρχία. Αλλά είναι ώρα να ενεργοποηθούν όλα τα κεφάλαια του έθνους, στο εσωτερικό και το εξωτερικό διότι έχουμε μείνει πίσω στη μάχη στο μέτωπο της προπαγάνδας, του infowar, των social media διεθνώς. Από την άποψη του Ερντογάν ότι η Τουρκία είναι δήθεν η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή -το protothema την έχει αποδομήσει με αλλεπάλληλα ρεπορτάζ και σχετική αρθρογραφία- μέχρι το επιχείρημα του Τσαβούσογλου ότι το Καστελλόριζο έχει μηδενική επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες επειδή είναι κοντά στις τουρκικές ακτές. Αντιστρέφοντας το επιχείρημα αυτό, μήπως οι Τούρκοι θα έπρεπε να εκχωρήσουν τον έλεγχο των πόλεών τους στα σύνορα με Ιράκ και Συρία στις γειτονικές τους χώρες αφού οι τουρκικές αυτές πόλεις είναι πιο κοντά στη Βαγδάτη και στην Δαμασκό απ'΄ότι στην Άγκυρα;

Η κατάσταση θέλει προσοχή, εγρήγορση και ενότητα. Δεν χωράνε εφησυχασμοί, ούτε και μαγκιές από κόμματα τύπου... Τελοπόν. Προτού ορισμένοι αρχίσουν να στήνουν λαϊκά δικαστήρια ας αναρωτηθούν κάποιοι πού βρισκόμαστε κι ας αντιληφθούν τι έχουμε να χάσουμε αν απόσχουμε από τον διάλογο. Να μην ξεχνάμε όμως ότι η έναρξη των διερευνητικών δεν θα σημάνει το τέλος των προβλημάτων με την Τουρκία. Κι επειδή είναι πολύ πιθανό να μην αρκούν στον Ερντογάν ακόμη κι εκείνα στα οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να υποχωρήσει, ας μην ξεχνάμε την αυτονόητη υποχρέωση ενίσχυσης της εθνικής άμυνας. Με αποφασιστικότητα, μεγαλύτερη ταχύτητα στην λήψη και υλοποίηση των αποφάσεων, διαφάνεια και λογοδοσία.
...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (45)

Σοβαροτης Μηδέν

Προς ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ κλπ. Μια φορά οντως έγραψες κατι σημαντικό(συνήθως μόνο βρισιές & ειρωνειες για το Συριζα) , και μετά το "πηδας" απαντώντας κάμποσες φορές στο σχόλιό σου! Δίνοντας "μπράβο 'και" συγχαρητήρια ". Κάτι που κάνεις καθημερινα=καρφωνεσαι μόνος σου. Πως περιμένεις λοιπόν οι άλλοι να σε πάρουν στα σοβαρά; Αλήθεια, εσυ θα έπαιρνες στα σοβαρά τα γραφομενα κάποιου ο οποίος καθημερινά επιδεικνύει συμπεριφορά 15χρονου;; Εγώ όχι...

Κύριε σχολιαστά, για πολλοστή φορά...

Σας ενημερώνω ότι κανέναν σοβαρό αναγνώστη των σχολίων δεν ενδιαφέρει το ποιος είναι ο συντάκτης του κάθε σχολίου. Το μόνο που έχει σημασία είναι το περιεχόμενο του κάθε σχολίου και αυτό αξιολογείται.

Ανάλυση της στρατηγικής του μαζέτα

Αναλύσεις επί αναλύσεων, σχόλια που υποστηρίζουν και τα εκατέρωθεν και αρθρογραφική αποστασιοποίηση και από τις δύο πλευρές. Έχετε παίξει ποτέ σκάκι κύριε? Ένα τσούρμο αράδες αποδομώντας την μόνη λογική επιλογή - αυτήν του όπλου, ως δήθεν ψευτο-μαγκιά ελλείψει καλύτερης στρατιωτικής κατάστασης. Ναι, η κατάσταση των όπλων δεν είναι και ιδανική, αλλά δεν είναι και πλήρως απαγορευτική. Έχετε ακούσει για το λεγόμενο "τακτικό πλεονέκτημα" ή surpise combination/attack σε περίπτωση μειονεκτικής στρατιωτικής/υλικής θέσης? Εκεί δεν κοιτάς τι ΜΠΟΡΕΙ να είχες σε υλικό ή τι σαχλαμάρες/λάθη έκανες στο παρελθόν, αλλά τι μπορείς να κάνεις μ' αυτά που έχεις ΤΩΡΑ για να γλιτώσεις τη τελική ήτα - όταν απλώς φαίνεται αναπόφευκτη (που εδώ δεν "φαίνεται" απλά, αλλά προβλέπεται σίγουρα). Και με σφεντόνες το παλεύεις, αν υπάρχει. Όταν οι Ισραηλινοί χτύπησαν τους Αιγύπτιους το 1967, το Ισραήλ απλά ισχυρίστηκε ότι το element of surprize ήταν ο μόνος τρόπος να έχουν έστω και μικρή πιθανότητα επιβίωσης στα μεθεπόμενα. Και οι στρατιωτικές τους δυνάμεις ωχριούσαν μπροστά στις συλλογικές αντίστοιχες των Αραβικών κρατών. Το αποτέλεσμα το βλέπετε. Ή μήπως όχι? Κανείς δεν έχει κουνήσει εναντίον τους από τότε. Όταν κινδυνεύει η εθνική κυριαρχία σου, έστω και καθ' υπόνοια, γυρίζεις και χτυπάς αλύπητα και μετά ρωτάς τι συμβαίνει. Αλλά στην ταβλαδούρα της μοιρολατρικής τύχης και της ζαριάς και των άχρηστων μειοδοτικών πολιτικών, πρωταθλητής στην ανάλυση ο Έλληνας. Στο σκάκι και σε διεθνή πολιτική στρατηγική, αιώνιος μαζέτας καφενείου και ανεπρόκοπος, δικαιολογώντας την αποτυχία του με αναλύσεις γιατί και πως του φταίνε τα αδικαιολόγητα όταν μονίμως χάνει. Το επόμενο που θα ακούσουμε είναι ότι οι καλοί σκακιστές είναι "ψευτόμαγκες πολεμοχαρείς φασίστες".

Οχι απλα σωστος...

Ολοσωστος!

Δεν έχεις δίκιο.

Καμία ελληνική ήττα δεν διαφαίνεται, (ούτε πρόκειται να συμβεί...). Η ΠΑΤΡΙΔΑ μας πολλαπλασιάζει την αποτρεπτική ικανότητά της αγοράζοντας οπλικά συστήματα, χτίζει συμμαχίες, αφοπλίζει το όπλο του λαθρομεταναστευτικού, (με το οποίο η τουρκία εκβιάζει την Ευρωπαϊκή 'Ενωση), φυλάσσοντας αποτελεσματικά τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορά της. Το αποτέλεσμα θα είναι η τουρκία να καθήσει στα αυγά της.

Σωτος

Κυριάκο, σταμάτα τις συμφωνίες αδερφέ. γιατί σε λίγο θα ψαρεύουν Τούρκοι και Αιγύπτιοι στον Αμβρακικό! Επιβεβαιώθηκα πλήρως σ"αυτο πιυ έγραψα παλαιότερα. . Η συμφωνία Αθήνας-Καϊρου αποκλείει κατά 10%την Κρήτη 50% τη Ρόδο και κατά 100% το Καστελόριζο από την ΑΟΖ ανοίγοντας τον δρόμο για τη Χάγη και τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με τους Τούρκους

Oruc reis

Με βάση το διεθνές δίκαιο η περιοχή ανήκει όλη στην Ελλάδα. Με βάση όμως το δίκαιο του ισχυρού, Αιγαίο και Μεσογειος ανήκουν στην Τουρκία και έτσι ακριβώς συμβαίνει μιας και ο Μητσοτάκης παρέδωσε κυριαρχία αμαχητί.

Κάνεις τεράστιο λάθος.

Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι η περιοχή της ανήκει. Η τουρκία ισχυρίζεται ότι η περιοχή της ανήκει. Εφόσον δεν μπορούν να τα βρουν, το Διεθνές Δίκαιο προβλέπει ότι πρέπει να αποταθούν σε Διεθνές Δικαστήριο για να επιλύσουν τη διαφορά τους. Αυτό ακριβώς αρνείται η τουρκία!!!

Η έκταση της Κρήτης είναι 8.336 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Δηλαδή, η Ελλάδα κερδίζει, (σε σχέση με την Κρήτη), το: 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα/8.336 τετραγωνικά χιλιόμετρα = 1,559. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα κερδίζει 1,5 Κρήτη ακόμα!!!

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ. 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα κερδίζει η Ελλάδα...

Μιλώντας σήμερα, (12-01-2021), στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εισηγήθηκε την υπερψήφιση του σχεδίου νόμου για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο Πέλαγος. Δήλωσε, ότι η Ελλάδα κερδίζει 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας έκτασης στα οποία θα ασκεί πλήρη κυριαρχία. (3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα αποδίδουν οι κλεισθέντες με ευθείες γραμμές βάσεις 39 κόλποι και όρμοι καθώς το θαλάσσιο δεκάγωνο μεταξύ Βόρειας Λευκάδας και Δυτικής Αιτωλοακαρνανίας και 10.079 τετραγωνικά χιλιόμετρα αποδίδει η επέκταση από τα 6 ναυτικά μίλια στα 12 ναυτικά μίλια). Μέχρι τώρα η έκταση της ελληνικής επικράτειας ήταν 132.049 τετραγωνικά χιλιόμετρα, άρα η Ελλάδα μεγαλώνει την επικράτειά της κατά: 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα/132.049 τετραγωνικά χιλιόμετρα = 9,84 %!!! Η Ελλάδα μεγαλώνει την επικράτειά της για πρώτη φορά, από το 1947 μ.Χ., δηλαδή από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου πριν από 74 έτη!!!

Θερμότατα συγχαρητήρια!!!

Στον πρωθυπουργό, τον υπουργό εξωτερικών και σε όλη την κυβέρνηση.

Επιτέλους, μαι κυβέρνηση ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ...

Που μεγάλωσε την Ελλάδα, χωρίς να χυθεί σταγόνα ελληνικού αίματος!!!

Χαρμόσυνη ημέρα.

Η Ελλάδα μεγάλωσε κατά 10 % περίπου, αναίμακτα, μετά από 74 έτη!!! Και μόνο για το κατόρθωμα αυτό θα ψηφίζω τη Νέα Δημοκρατία όλη την υπόλοιπη ζωή μου!!!

Δεν πίστευα ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε στη διάρκεια του βίου μου...

Είμαι απέραντα ευγνώμων στους πανάξιους Μητσοτάκη και Δένδια, όπως και σε όλη την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για αυτό το κατόρθωμά τους. Δεν πίστευα ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε στη διάρκεια του βίου μου... Αισθάνομαι απερίγραπτη συγκίνηση και τεράστια υπερηφάνεια ως 'Ελληνας!!!

δημοκρατης

Μακη Πολλατε γεια σου. Πολυ σωστο το αρθρο σου και θα συμφωνησω μαζι σου, οτι η Ελλαδα πρεπει να ξεκινησει διερευνητικες επαφες με τη Τουρκια, αλλα αυτο που με προβληματιζει ειναι, τι ''σοι'' διαλογος μπορει να γινει, οταν οι τουρκοι θελουν αναθεωρηση της Συνθηκης της Λωζανης και οταν ζητουν αποστρατικοποιηση των νησιων? Πως μπορει να βγει οτιδηποτε θετικο απ αυτον τον διαλογο, οταν καθημερινα κανουν παραβιασεις και οταν προκαλουν στο Αιγαιο και στη Θρακη?... και το σημαντικοτερο ερωτημα ειναι... ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΕΝΑΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΗ ΦΑΣΙΣΤΑ ΝΕΟΘΩΜΑΝΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ''ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ'' ??... και πως μπορουμε να κανουμε την οποιαδηποτε ουσιαστικη συζητηση, με εναν ακραιο φονταμενταλιστη, που μετετρεψε τη μεγαλυτερη εκκλησια του χριστιανισμου, σε τζαμι?? Κατω απο αυτες τις συνθηκες, ενας διαλογος με τους τουρκους, δεν εχει να προσφερει τιποτα στην Ελλαδα! Εκει που πρεπει να δωσουμε ολη την προσοχη μας, ειναι στον ΑΜΕΣΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΩΝ Ε.Δ! Ολα τα αλλα επονται....

ο διάλογος θα προσφέρει

χρόνο για τον απαιραίτητο εξπολισμό μας.

δημοκρατης

@ 12.52 - Και εγω αυτης της αποψης ειμαι, αλλα πως θα κανουμε τον οποιοδηποτε διαλογο με τους τουρκους, οταν αυτοι ζητουν το μισο Αιγαιο? Ενας τετοιος διαλογος, θα ειναι καταστροφη για τα εθνικα δικαια!

ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕΣ

Πριν λιγη ωρα οι Ερντογαν και Τσαβουσογλου αρχισαν παλι τους τσαμπουκαδες κατα της Ελλαδας και Ε.Ε.! Τορπιλισαν τις οποιες διερευνητικες επαφες....Εαν ο Πρωθυπουργος κατσει να συζητησει μ'αυτους θα ειναι υπολογος. Αλλωστε οι τουρκοι δεν εχουν μπεσα. Και να τα βρουν οι 2 χωρες θα'ναι προσωρινα. Μετα απο λιγο καιρο οι τουρκαλαδες θα το παιζουν ριγμενοι, θιγμενοι ,θα ζητανε κι αλλα. Δυστυχως τοτε στα Ιμια κλωστησαμε μεγαλη ευκαιρια να τους κατατροπώσουμε .Δεν θα ξαναεβγαιναν στο Αιγαιο για τα επομενα 50 χρονια.

Το παράδειγμα της Λέσβου.

Η Λέσβος διετέλεσε υπό την κατοχή των Γενουατών, (της οικογένειας των Γατελούζων), για 107 έτη. Από το 1355 μ.Χ. έως το 1462 μ.Χ. Μετά διετέλεσε υπό την κατοχή των Τούρκων, για 450 έτη. Από το 1462 μ.Χ. έως το 1912 μ.Χ. Απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στόλο, ο οποίος είχε την απόλυτη υπεροπλία στο Αιγαίο Πέλαγος, κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο. Δηλαδή, παρέμεινε υπό ξένη κατοχή για 557 συνεχή έτη. Εάν οδηγηθούμε σήμερα σε πόλεμο με την Τουρκία, (χωρίς να έχουμε διασφαλίσει υπεροπλία στην Αεροπορία και το Ναυτικό...), ποια θα είναι η τύχη της Λέσβου;;;

Η Λέσβος θα χαθεί για πάντα.

Τελεία και παύλα.

Το παράδειγμα της Ρόδου.

Η Ρόδος διετέλεσε υπό την κατοχή ενός οθωμανού πειρατή, (του Τζαχάς), για 3 έτη. Από το 1089 μ.Χ. έως το 1092 μ.Χ. Μετά διετέλεσε υπό την κατοχή των Γενουατών, για 2 έτη. Από το 1248 μ.Χ. έως το 1250 μ.Χ. Μετά διετέλεσε υπό την κατοχή των Ιωαννιτών Ιπποτών για 223 έτη. Από το 1309 μ.Χ. έως το 1522 μ. Χ. Μετά διετέλεσε υπό την κατοχή των Τούρκων για 389 έτη. Από το 1523 μ.Χ. έως το 1912 μ.Χ. Μετά διετέλεσε υπό την κατοχή των Ιταλών για 31 έτη. Από το 1912 μ.Χ. έως το 1943 μ.Χ. Μετά διετέλεσε υπό τη κατοχή των Γερμανών για 1 έτος. Από το 1943 μ.Χ. έως το 1944 μ.Χ. Μετά διετέλεσε υπό την κατοχή των Βρετανών για 4 έτη. Από το 1944 μ.Χ. έως το 1948 μ.Χ. Ενσωματώθηκε στην Ελλάδα το 1948 μ.Χ. Δηλαδή, παρέμεινε υπό ξένη κατοχή για 653 έτη, (εκ των οποίων τα τελευταία 649 έτη συνεχώς). Εάν οδηγηθούμε σήμερα σε πόλεμο με την Τουρκία, (χωρίς να έχουμε διασφαλίσει υπεροπλία στον Αεροπορία και το Ναυτικό...), ποια θα είναι η τύχη της Ρόδου;;;

Η Ρόδος θα χαθεί για πάντα.

Τελεία και παύλα.

Μιχαλης

το ποιο εθνικο φρονημα μιλαμε; Προ ημερων το προβλημα της χωρας ηταν τα ρεβεγιον που δεν θα γινοντουσαν !!

Διερευνητικές: Δεδομένα, φοβίες, επιλογές. (Μέρος Α).

Το 2020 το ελληνοτουρκικό saga ολοκληρώθηκε με την Τουρκία να αναστέλλει την παράνομη δραστηριότητά της σε μη οριοθετημένες περιοχές όπου η Ελλάδα ορθώς διεκδικεί δικαιώματα στην βάση του Δικαίου της Θάλασσας, τις ΗΠΑ να επιβάλλουν σημαντικές κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση των S-400 και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναβάλει για μία ακόμη φορά να αντιδράσει στην Τουρκική επιθετικότητα. Το επόμενο επεισόδιο ξεκινάει με τα εξής δεδομένα: Πρώτον, η εμπιστοσύνη της Αθήνας έναντι της Άγκυρας έχει εξαντληθεί. Ό,τι και να γίνει, ο αναθεωρητισμός της Άγκυρας είναι δομικός και η «Γαλάζια Πατρίδα» έχει δημιουργήσει ένα νέο στρατηγικό περιφερειακό ανάγλυφο στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεύτερον, παρά την δικαιολογημένη καχυποψία, η Αθήνα έχει κάθε συμφέρον να ξεκινήσει σύντομα ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών. Είναι ένα πλαίσιο που το ξέρουμε. Μπορούμε να συζητήσουμε και να αποκρούσουμε την δεδομένη προσπάθεια της Άγκυρας να διευρύνει την ατζέντα. Οι όποιες επιφυλάξεις έχουν να κάνουν με έναν αδικαιολόγητο φόβο μιας διπλωματικής διαπραγμάτευσης και την επίσης αδικαιολόγητη υποτίμηση της ελληνικής διπλωματικής ικανότητας. Η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει να επιδιώκει με επιθετικό τρόπο την οριοθετημένη από το Διεθνές Δίκαιο συζήτηση.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία