tsaousis_kostas

Οι «γέφυρες» του ΣΥΡΙΖΑ και η ψήφος των Ελλήνων της «μεγάλης φυγής»

Κώστας Τσαούσης

«Ανεξάρτητα από το που ζεις στο εξωτερικό υπάρχει η δυνατότητα να συμμετέχεις ενεργά στη διαμόρφωση της Ελλάδας της γνώσης και της συνεργασίας», μας ενημερώνει το ειδικό site της πρωτοβουλίας «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας», την οποία υλοποιεί το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης στη βάση σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι διαχειριστές της «η  πρωτοβουλία είναι προσανατολισμένη στην επαναπροσέγγιση του θέματος της φυγής των Ελλήνων στο εξωτερικό».

Δεν προχώρησα παρακάτω – τράβηξα την καρέκλα μου λίγα μέτρα μακριά από το laptop, ήπια μια γουλιά καφέ και θέλησα να πάρω μια βαθειά ανάσα. Το είχα ανάγκη. Παραπάνω από οτιδήποτε. Ο λόγος προφανής: Αρνούμαι ως πολίτης – μάχιμος και ενεργός- σε οποιαδήποτε μορφής εξουσία να με δουλεύει ψιλό γαζί… Γιατί μας δουλεύουν κατάμουτρα!

Μετά τη γουλιά του καφέ και τη βαθειά ανάσα άφησα το μάτι να τρέξει πάνω κάτω τη σελίδα. Και είδα το καλύτερο: «η ανάδειξη του στοιχείου της δικτύωσης των Ελλήνων όλου του κόσμου, που θα έχει σα συνέπεια τη συνδιαμόρφωση με απτό τρόπο του μέλλοντος της χώρας». Ξανά πίσω την καρέκλα και έμπλεος νεανικού ενθουσιασμού (από την εποχή του «Ρήγα» ένα πράγμα) αναφώνησα: «Τώρα, τα βρήκαμε τα λεφτά μας»!

Θέλετε αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι «συνδιαμόρφωση με απτό τρόπο του μέλλοντος της χώρας»; Πανεύκολο. Πηγαίνετε στη Βουλή και ψηφίζετε υπέρ του δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό να συμμετέχουν με απλό, πρακτικό τρόπο (χωρίς να μετακινηθούν) στις εκλογές που έρχονται. Εκεί να δείτε τι «συνδιαμόρφωση μέλλοντος» θα υπάρξει…

Αλλά, μένουμε στα λόγια.

Με τα πολλά άντεξα να διαβάσω και άλλα στην σχετική ενότητα του site: «Θέματα όπως η μαζική φυγή πτυχιούχων, η αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης όσον αφορά στο επιστημονικό δυναμικό της Ελλάδας, το αποκαλούμενο «Brain Drain», τα χαρακτηριστικά της νεομετανάστευσης και η ανάπτυξη είναι μόνιμη επωδός στα χείλη αρμοδίων, φορέων, αλλά και των ίδιων των νέων ανθρώπων, τους οποίους επηρεάζουν άμεσα.

Πολλές πρωτοβουλίες, επίσημες και μη, έχουν μιλήσει για «επιστροφή πτυχιούχων» ή αντιμετώπιση του brain drain. Καμία όμως δεν έχει εστιάσει στην ουσία της συζήτησης, που είναι η διασύνδεση και η λειτουργική δικτύωση των Ελλήνων μεταξύ τους, είτε έχουν φύγει για το εξωτερικό είτε παραμένουν στην Ελλάδα: με άλλα λόγια η δρομολόγηση μιας καταρχήν «εικονικής επιστροφής» των Ελλήνων του εξωτερικού, μέσω της διασύνδεσης μεταξύ τους και με τους Έλληνες που μένουν στη χώρα. Υποστηρικτικά βέβαια και παράλληλα με τη διατήρηση του στρατηγικού στόχου, δηλαδή της επιστροφής». Με λίγα λόγια, κλασσικός ΣΥΡΙΖΑ της εποχής της Πλατείας Κουμουνδούρου.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση και τα στελέχη της με τις δημόσιες συμπεριφορές τους αρνούνται στην πράξη την προοπτική μιας ανοικτής κοινωνίας στο πλαίσιο μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομικής τάξης με απόλυτο σεβασμό στο πλαίσιο της Δημοκρατίας που έχει αναπτυχθεί και λειτουργεί στο Δυτικό Κόσμο.

Η «επιστροφή πτυχιούχων» ή η αντιμετώπιση του brain drain σχετίζονται άμεσα με τις δημόσιες πολιτικές που εφαρμόζει μια κυβέρνηση στο τόπο της. Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει κανένα να φύγει ή να ξαναγυρίσει στο πλαίσιο της αναζήτησης της προσωπικής ή οικογενειακής ευημερίας και αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα και επιλογή ζωής. Αυτό που δεν είναι ούτε δικαίωμα, ούτε επιλογή είναι δίχως άλλο η αναγκαστική μεγάλη έξοδος λόγω της καταστροφικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Τσίπρα που αντί για την ελευθερία της επιχειρηματικότητας σε όλα τα επίπεδα της καθημερινής ζωής ζει και αναπνέει με το όραμα της «πληβειακής αριστεράς» σε μια «προλεταριακή δημοκρατία».

Μετά ταύτα, τι θα είχε να μας πουν ο σύντροφος Μοσκοβισί και τα συντρόφια του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES);


ΣΧΟΛΙΑ (16)

μητσος

Πρωτον, όποιος ψηφίζει πρέπει να έχει και τα αποτελέσματα της ψήφου του, αλλιώς είναι σαν να ψηφίζει άλλος γιά το ΔΙΚΟ ΣΟΥ σπίτι και τα ΔΙΚΑ σου λεφτά. Παράδειγμα: Θελετε να κάνουμε ξανα Ολυμπιακούς αγώνες και να αυξήσουμε τη φορολογία στό 99%; Αμα ειμαι στο εξωτερικό, ΝΑΙ και με τα μπούνια-σάπμως εγώ θα πληρώσω; Εγω φορολογούμαι στο εξωτερικό! Δεύτερον, ποιός φταίει γιά το brain drain; Oταν επί Παπαδημου νομοθετηθηκε οτι μπορεί να αθετήσει κάποιος συμβόλαια και συμφωνίες, κάποιος που έχει τα προσόντα γιατί να μείνει; Γιά να έχει ένα τσόκαρο με κονέ γιά προιστάμενο που θα μπορεί να μην τον πληρώνει ακόμα και τα λίγα που έχουν συμφωνήσει;

Midian

Ακόμα δεν έχουν καταλάβει ότι το πάρα πολύ σε 20 χρόνια, ο ντόπιος πρωθυπουργός θα έχει να διακυβερνήσει ένα μάτσο από ψυχασθενείς, ανάπηρους, ηλικιωμένους, τεμπέληδες, καθυστερημένους, πρεζάκια, κομματόσκυλα, δημόσιους υπαλλήλους, πτωχευμένους, λαμόγια, απατεώνες, εμπόρους ναρκωτικών και όπλων , πόρνες, ζιγκολό, άστεγους και αλλοδαπούς. Αυτοί θα είναι οι ψηφοφόροι που θα μείνουν σε αυτή τη χώρα. Οι υπόλοιποι Έλληνες νοικοκύρηδες του εξωτερικού, τι δουλειά έχουν με τους παραπάνω, τι τους ενώνει και γιατί να ψηφίσουν για αυτούς ?

OPP

Βαλε μεσα και τους μουσουλμανους στη θρακη, τους γυφτους, και τους εγκληματιες στις φυλακες - σχεδον 100% πηρε ο συριζας απο αυτους - και εισαι κομπλε.

@

Ξεχασες τους φοροφυγαδες του ιδιωτικου κοπριτ'

Ηρακλης

Ψηφίζουν 17χρονοι, όχι όμως οι Ελληνες του εξωτερικού. Μπράβο Συριζα και σ'ανωτερα.

Όλοι μαζί προς διάολο μεριά.

Ελλάδα όπως τη ξέραμε Τέλος!Αυτή είναι η αλήθεια.Το μέλλον της θα απαρτίζεται από τουρκογυφτους μελαμψους μουσουλμάνους πακιστανους ιρακινούς Αφρικανούς κλπ.Οι Αλβανοί θα θεωρούνται οι νέοι Έλληνες.Και οι λοιποί Έλληνες θα έχουν πεθάνει (γεροντοκρατια) και οι υπόλοιποι και οι πιο αξιοι θα βρίσκονται στο εξωτερικό.Θα τους πιάνει μια γλυκειά νοσταλγία με πόνο μαζί,και θα έρχονται το καλοκαίρι για διακοπές!Δεν θα είναι και για τίποτα παραπάνω η Ελλάδα εδώ που τα λέμε.(Ασχετο.Απο πότε ο τουρισμός θεωρείται επένδυση και αναπτυξη;;;Αυτό δε το κατάλαβα ποτέ!) Πως αλλάζουν όλα αυτά; Με Αίμα δάκρυα και ιδρώτα που τραγουδάει και ο Ρουβάς.

ντόπιος

Κλάψτε όσο θέλετε. Ψήφος για τους κιοτηδες απατριδες καλοπερασακηδες δεν υπάρχει.

Κυνικός

Αλλά υπάρχει ψήφος για Αλβανούς και Πακιστανούς, σωστά συριζομπαζο ;

Όμως...

Όσα χρήματα να φέρουμε εμείς τώρα σαν τουρίστες ... Αν δεν δημιουργηθούν καλές δουλειές οι συντάξεις θα πάνε μέσο όρο 300 ευρώ και οι μισθοι 400 αλλά Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, ...

Οι συμμοριτες της Βουλής

Αμάν ποια.Δεν θέλουν να δούνε τα πράγματα όπως είναι στην πραγματικότητα. Πάντα τα μισόλογα και η αόριστία.Για να μην εξεγηρουμε τον στρατο κατοχής, το δημοσιουπαλληλικο κατεστημενο, την μάστιγα, το χτικιο της φυλής. Από τότε που καθιερώθηκε, από εποχης Αντρέα, η επιστημονική εφαρμογή, του πελατειακου φασισμου, ο ιδιωτικος τομέας, καθιερώθηκε να αναλάβει τα έξοδα του πελατειακου συστηματος.Βέβαια με τα χρόνια, ανέβηκε σε δισθεωρατα ύψη για δημοκρατια. Από το δημοψήφισμα εχουμε μια εικόνα του χαμού, με τα 62% των ψηφοφορων να προτιμά έξω από την ΕΕ.Ως εκ τούτου οι ιδιώτες βούλιαξαν στις απαιτησεις του δημόσιου, των πληρωμενων ψηφοφόρων. Και άρχισε και ο δημοσιος τομέας να δανείζεται υπερμετρα , αλλά και αυτός λυγισε .Φτωχευση, ΔΝΤ, και τα υπόλοιπα.Και πάει τώρα σε μήκος δεκαετίες. Οι δε Βρυξελλες αδιαφόρουν, γιατι αγοραζουν τον πλούτο έναντι φακής, ενώ έπρεπε από την πρωτη στιγμή να καθιερώσει σύνταγμα, που να εφαρμοζεται. Προτιμήσαν του Χίτλερ το όνειρο ,την κατάκτηση της Ευρώπης. Βασικά με την απόλυτη συνενοχη του ντόπιου στρατού κατοχής, της δικτακτοριας του κοινοβουλίου. Έτσι για ακομα δεκαετίες θα ζούμε στον ζυγό της εκμεταλευσης, της υποτέλειας. Πράγματα γνωστά και στους δημοσιογραφους μας και εις τους εταίρους μας. Αλλά και στην νεολεα μας την ποιο δημοκρατική. Πράγματα πολύ γνωστά. Αλλά ο εκφυλισμος μας έχει συμπεριλάβει σχεδων όλους, η επιβίωση του συστηματος θα είναι μακροχρονια. Εφαρμογη του δογματος 'μαζί τα φάγαμε'.Ποιος να επιστρέψει, να γίνει το γιουσουφάκια του πελατειακου συστήματος, να έχει συναλλαγές με τους συμμοριτες απατεώνες της Βουλής;

κωστας

Και μετα να εχουν να βασανιστουν με τον ανταγωνισμο και την αριστεια που θα εχουν δει και συνηθισει οι του εξωτερικου; Πριτς! Μονο αυτοι που αποφασιζουν να επιστρεψουν, ειτε απο ιδεοληψια, ειτε απο αποτυχια. Αυτοι μαλιστα! Ταιριαζουν γαντι στο σχεδιασμο της κυβερνησης (εκτη φορα αριστερα).

Σιγά μην τους αφήσουν ....

Στις 500 χιλιάδες ελληνες που ξενιτεύτηκαν και (μην το ξεχνάμε) ξενιτεύονται με γοργούς ρυθμούς , όχι δεν θέλει να δώσει δικαίωμα ψήφου , αλλά ουτε εισιτήριο αεροπλάνου ( αν μπορούσε) ... 500 χιλιάδες είναι το 10 % του εκλογικού σώματος ... Φαντάσου να ψηφίσει ... Αυτοί που έφυγαν , δυστυχώς για τη Ελλάδα και ευτυχως για αυτούς , θα έρχονται μόνο για διακοπές ... Και αν ...

@Σιγά μην τους αφήσουν ....

5,000 $παιρνω δε σύμφωνο να ψηφίζουν οταν εχεις γεματο το στομάχι δε σκεφτεσε τον αλλον που δουλευει για 400 ευρω και οταν ηρθα πριν 4 χρονια οι Ελληνες της ομογενειας με ειρωνευόταν τι ηρθες να κανεις εδω και δε με βοηθήσανε και με βοηθησανε οι Ευαγγελιστες Δύστυχος

Γιάννης

Μάλλον σε κόψανε ανορθόγραφο για αυτό! Πέρα της πλάκας, όσοι είναι εγγεγραμμένοι πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν. Εγώ έχω αφμ, πληρώνω ενφια και στέλνω λεφτά στην οικογένεια μου. Επισης έχω και το συνταγματικό δικαίωμα ψήφου. Απλά όταν είσαι έξω και κανείς και τις ανάλογες συγκρίσεις και δεν τρως το εγχώριο σανό, δεν είσαι ο ψηφοφόρος που θέλουν!

@

Δικαιωμα ψηφου εχουμε ηδη!!! Ειμαστε εγγεγραμμενοι στους εκλογικους καταλογους. Αυτο που ζηταμε ειναι εφαρμογη του Αρθρου 51 παρ 4 του Συνταγματος που προβλεπει να ψηφιζουμε απο τον τοπο διαμονης μας (πχ στο τοπικο προξενειο) και να μην χρειαζεται να ταξιδευουμε μεχρι την Ελλαδα την ημερα των εκλογων.

AOT

θα μπορεσουν να ψηφισουν ωστε να πραγματοποιησουν το «Ανεξάρτητα από το που ζεις στο εξωτερικό υπάρχει η δυνατότητα να συμμετέχεις ενεργά στη διαμόρφωση της Ελλάδας της γνώσης και της συνεργασίας» η' μονο λεφτα πρεπει να στελνουν και να φερνουν και φρεσκα ευρω στις διακοπες τους; Ρητορικη ειναι η ερωτηση - η απαντηση ειναι γνωστη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία