Όταν η τράπεζα αποφασίζει να δουλέψει με 20αρηδες
Κώστας Τσαούσης

Κώστας Τσαούσης

Όταν η τράπεζα αποφασίζει να δουλέψει με 20αρηδες

Όταν αργά το βράδυ της περασμένης Κυριακής, της Κυριακής των Βαϊων, καθισμένος ανάμεσα σε φοιτητές, σπουδαστές και νέους επιστήμονες άκουσα την κα Νέλλη Τζάκου – στην αυτοσχέδια τελετή των βραβεύσεων για τον διαγωνισμό NBG i-bank #fintech crowdhackathon- να λέει στους νικητές πως « δεν τέλειωσαν μαζί τους» καθώς έχουν αποφασίσει να δουλέψουν μαζί τους κατάλαβα πως κάτι αρχίζει να αλλάζει σιγά σιγά και στις τράπεζες.

 Η κα Τζάκου δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Είναι γενική διευθύντρια στο κρίσιμο και απαιτητικό τομέα της Λιανικής Τραπεζικής στην Εθνική Τράπεζα και οι δηλώσεις- δεσμεύσεις της για την περαιτέρω αξιοποίηση του νεανικού επιστημονικού και ερευνητικού δυναμικού (πολλοί από τους βραβευθέντες είναι ακόμη φοιτητές και σπουδαστές) έγιναν μπροστά σε ένα ακροατήριο όπου συμμετείχαν και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας όπως ο γενικός διευθυντής Πληροφορικής κ. Νίκος Χριστοδούλου.

Το «κάτι αρχίζει να αλλάζει στις τράπεζες» μπορεί να φανεί υπερβολικό αλλά δεν είναι και αυτό αποδεικνύεται ακριβώς με την συμμετοχή της Εθνικής σε έναν νεανικό διαγωνισμό ανοικτής καινοτομίας. Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό 16 ομάδες διαγωνιζομένων κάλυψαν με τις εφαρμογές, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους ένα μεγάλο φάσμα στην περιοχή των χρηματοοικονομικών συναλλαγών όπως chatbots, e-wallets, εντοπισμός κακόβουλων συναλλαγών, συμβόλαια με βάση το blockchain, λειτουργίες crowdfunding, συναλλαγές με κινητά μέσω QR codes, social banking, υποστήριξη κοινοτήτων με ειδικές ανάγκες κοκ. Σε πολλούς όλα αυτά φαίνονται κινέζικα αλλά για μια τράπεζα είναι πλούτος και πολλές φορές, ατόφιο χρυσάφι.

Με λίγα και απλά λόγια, τα στελέχη της τράπεζας – στελέχη με γνώση και εμπειρία στο αντικείμενο τους αλλά και με το μάτι ανοικτό στις νέες διεθνείς τάσεις- προσφεύγουν μέσα από σωστά οργανωμένες ανοικτές και δημόσιες διαγωνιστικές διαδικασίες στα «μυαλά» που μπορούν να σκεφτούν διαφορετικά, να προσφέρουν φρέσκες και έξυπνες ιδέες και προτάσεις, να παράσχουν λύσεις που πολλές φορές είναι πολύ καλύτερες και πιο αποτελεσματικές για την δουλειά μιας τράπεζας. Ιδέες, προτάσεις και λύσεις έξω από τις συνήθεις διαδικασίες ενός θεσμοποιημένου μηχανισμού ακόμη και αν είναι άγουρες και ευάλωτες. Ακόμη και τότε διαθέτουν μια δυναμική που μπορεί να αξιοποιηθεί και από έναν βαρύ οργανισμό.
Πριν από λίγο καιρό ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης αποδεχόμενος τις νέες πραγματικότητες στην αγορά που αρχίζει να διαμορφώνει και το κύμα της νέας καινοτόμας και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας είχε μιλήσει για τις επιχιερήσεις της νέας νοοτροπίας. Η ίδια νοοτροπία αρχίζει πια να εισβάλει και στη πραγματικότητα των τραπεζών σε όλα τα επίπεδα επιτυγχάνοντας την αλληλεπίδραση και την αλληλοτροφοδότηση ανάμεσα στους καθιερωμένους οικονομικούς οργανισμούς και τα νέα υποκείμενα της επιχειρηματικής δράσης που προέρχονται σε ένα μεγάλο βαθμό από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Υ.Γ: Οι νικητές του διαγωνισμού είναι σχεδόν 20αρηδες – δευτεροετείς φοιτητές στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η εφαρμογή τους παντρεύει τραπεζικές συναλλαγές και πελάτες αξιοποιώντας το facebook και το messenger.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης