LIVE

Κορωνοϊός

melas02

To μοιραίο λάθος της ΕΚΤ το 2015 για την Ελλάδα

Κώστας Μελάς

Είναι γνωστό ότι η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, με βάση την αξιολόγηση των τεσσάρων μεγάλων οίκων αξιολόγησης, βρίσκεται στο επίπεδο των λεγόμενων «σκουπιδιών» (junk), πολύ κάτω από τη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα, έστω και τη χειρότερη, που θα αιτιολογούσε έστω και με αυξημένο κίνδυνο την αγορά εργαλείων χρέους (π.χ. ομόλογα) του Ελληνικού Δημοσίου. Παρ’ όλα αυτά, παρατηρούμε ότι η απόδοση των ελληνικών δεκαετών ομολόγων τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, έχει μειωθεί κατά 30 μονάδες βάσης (0,3%) και κυμαίνεται κάτω από το 1% (στην περιοχή του 0,8%). Η μείωση της απόδοσης προφανώς οφείλεται στην υπάρχουσα (αυξημένη) ζήτηση των ελληνικών τίτλων. Δηλαδή παρότι τα ελληνικά εργαλεία χρέους χαρακτηρίζονται «σκουπίδια», υπάρχει αγορά γι’ αυτά.

Στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης έχει μέγιστη και καθοριστική συμβολή η συμμετοχή -έστω και με waiver (με παρέκκλιση)- στο Πρόγραμμα Πιστωτικής Επέκτασης (QE) που αφορά τις έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας COVID-19. Πρόκειται για το πρόγραμμα Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) της ΕΚΤ, ύψους 1,350 τρισ. ευρώ και διάρκειας μέχρι τον Ιούνιο του 2021, με προοπτική να επεκταθεί μέχρι το τέλος του 2021. Αφορά δε την αγορά στοιχείων του ενεργητικού δημόσιου ή ιδιωτικού χαρακτήρα. Δηλαδή η ΕΚΤ παρεμβαίνει αγοράζοντας στη δευτερογενή αγορά χρεωστικούς τίτλους των κρατών-μελών αλλά και των ιδιωτών προκειμένου να στηρίξει τη ρευστότητα που είναι τόσο αναγκαία στην παρούσα οικονομική φάση λόγω της συνέχισης της πανδημίας. Παράλληλα μειώνεται και το κόστος δανεισμού για τις χώρες συμβάλλοντας στη συγκράτηση της αύξησης του δημοσίου χρέους.

Η στήριξη στα ελληνικά ομόλογα είναι παραπάνω από σημαντική: σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου 2020 η ΕΚΤ έχει αγοράσει κρατικά ομόλογα ύψους 12,966 δισ. ευρώ συμβάλλοντας αποφασιστικά στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων αλλά και στην αλλαγή του status στις διεθνείς αγορές: στην τρέχουσα συγκυρία τα ελληνικά ομόλογα αντιμετωπίζονται σαν να φέρουν αξιολόγηση investment grade από τη στιγμή που συμμετέχουν -έστω και με waiver- στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που αφορά την πανδημία (PEPP). Χωρίς τη στήριξη από την επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων (αλλά και των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης) θα ήταν αρκετά υψηλότερες.

Εκτός των παραπάνω, οι συνολικές παρεμβάσεις επεκτατικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ επιτρέπουν στον ΟΔΔΗΧ να σχεδιάζει τρόπους εκμετάλλευσης του εξαιρετικά ευνοϊκού κλίματος με νέες εξόδους στην αγορά ώστε να βελτιώσει τη ρευστότητας στην αγορά και την καμπύλη αποδόσεων και να ενισχύσει το μαξιλάρι ασφαλείας (cash buffer) του Ελληνικού Δημοσίου, για να μπορούν να χρηματοδοτηθούν νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας, αλλά και να συγκρατήσει την αύξηση του λόγου Δ.Χ./ΑΕΠ.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μέσα σε 14 μήνες έχει αντλήσει, επιτυχώς, πόρους από τις αγορές έξι φορές -τις τρεις κατά τη διάρκεια της κρίσης- συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ. Πρόκειται ουσιαστικά για το ύψος του ποσού κρατικών ομολόγων που έχουν αγοραστεί από την ΕΚΤ. Γίνεται εμφανές και από αυτό το στοιχείο ότι ο ρόλος της ΕΚΤ είναι καθοριστικός όχι μόνο ως προς την απόδοση αλλά και ως προς το ύψος των εκδόσεων στις οποίες προβαίνει ο ΟΔΔΗΧ.

Δύο σκέψεις μού έρχονται καθώς γράφονται τα παραπάνω:

Η πρώτη αφορά το πόσο διαφορετικές θα ήταν οι εξελίξεις των μνημονιακών προγραμμάτων -ειδικά του τρίτου- αν η ΕΚΤ δεν απέκλειε την ελληνική οικονομία από τα προγράμματα πιστωτικής επέκτασης από το 2015. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι τα αποτελέσματα θα ήταν σαφώς θετικότερα σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής δραστηριότητας και σε όλους τους μακροοικονομικούς δείκτες. Η ΕΚΤ στην περίπτωση αυτή λειτούργησε έναντι της Ελλάδας ως ιδιωτική τράπεζα και όχι ως η κεντρική της τράπεζα, ως όφειλε να συμπεριφέρεται.

Η δεύτερη σκέψη έχει σχέση με το ότι πρέπει να συλλογιστούμε πολύ σοβαρά προτού αρχίσουμε τους πανηγυρισμούς για τη μεγάλη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών στοιχείων χρέους (ομόλογα, έντοκα κ.τ.λ.), ως γεγονός που καταδεικνύει την ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας. Απέχουμε πολύ από την επιθυμητή κατάσταση μιας βέβαιης και σταθερής ανοδικής πορείας της οικονομίας. Το 2021, πρωτίστως, θα είναι ένας κρίσιμος χρόνος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι καιροί ου μενετοί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Βασίλης

Όταν βγαίνει κάποιος καί λέει φόρα παρτίδα ότι δέν θά πληρώνει έτσι κι αλλιώς τά χρέη του, πώς περιμένεις ο δανειστής νά συνεχίσει νά δανείζει; Η οικονομία πέρα καί πάνω από νούμερα καί θεωρίες επί χάρτου είναι πίστη, δηλαδή εμπιστοσύνη. Όταν είσαι αναξιόπιστος καί αφερέγγυος αργά ή γρήγορα θά βρεθείς εκτός αγοράς.

ΜΑΡΙΝΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ.

Η ΕΚΤ απέκλεισε την Ελλάδα από τα προγράμματα πιστωτικής χαλάρωσης το 2015 γιατί στην κυβέρνηση ήταν η πρώτη φορά αριστερά που δεν διεκδικούσε τίποτα και αρκούνταν στην αιματηρή φορολογία. Η αριστερή κυβέρνηση έπαιρνε μόνο ότι ξεροκόμματο της πέταγαν οι Ευρωπαίοι και έχασε τεράστια ευκαιρία να λάβει ποσά που θα πήγαιναν στην ανάπτυξη και θα μείωναν το χρέος. Αλλά για πια ανάπτυξη μιλάμε όταν είχαν σχέδιο δραχμής, πληρωμής με κουπόνια και εισαγωγή στην Ελληνική οικονομία του επίσημου ρωσικού νομίσματος που έχει μηδαμινή αξία. Ένα Ρωσικό Ρούβλι ισούται με 0.011 Ευρώ.

Και η εμπειρική πλευρά...

Στην πραγματικότητα το πρότυπο των Τσίπρα - Βαρουφάκη - Λαφαζάνη της νομισματικής αυτονομίας και παλαβομάρας είναι το σημερινό πρότυπο πολιτικής της Τουρκίας (ελλείμματα, σχεδόν ανεξέλεγκτο τύπωμα χρήματος ή βαρουφάκειων «I Owe You», συνεχώς αυξανόμενος πληθωρισμός, υποτιμήσεις, φτώχεια, χειροτέρευση ανισοτήτων ανάμεσα σε όσους θα είχαν διακρατήσει δολάρια κι ευρώ (στο εξωτερικό) και στους φτωχούς που θα πληρώνονταν με σκουπίδια δραχμές. Το όραμα των δραχμολάγνων λαϊκιστών της αριστεράς και ακροδεξιάς το εκπροσωπεί μια χαρά η οικονομική πολιτική νομισματικής ανεξαρτησίας (sic!) - πληθωρισμού - υποτιμήσεων του Ερντογάν, που μάς δείχνει και πώς δουλεύει το μοντέλο στην πράξη (και μάλιστα παρότι η Τουρκία ξεκίνησε και έχει ακόμα μικρό δημόσιο έλλειμμα ως % του ΑΕΠ σε σχέση με αυτό της Ελλάδας). Σιγά μην ήταν τόσο παλαβή η Ευρώπη ώστε να υποκύψει σε εκβιασμούς και να χρηματοδοτεί με δική της εγγύηση τέτοιο φαύλο κύκλο λαϊκιστικής φαυλότητας κι ανισοτήτων.

Για το 2015

Δεν ήταν μόνη της η ΕΚΤ που απέκλεισε την ελληνική οικονομία από τα προγράμματα πιστωτικής επέκτασης το 2015, αλλά προφανώς σύσσωμο το διοικητικό της συμβούλιο (δηλ. οι διοικητές όλων των κεντρικών τραπεζών, όλων των χωρών μελών της ευρωζώνης) που πήρε τη σχετική απόφαση, ως απόρροια νομικών υποχρεώσεων περί μη αγοράς ομολόγων - σκουπιδιών. Το ότι έγιναν σκουπίδια τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου οφείλεται στο bank run (μαζική απόσυρση καταθέσεων) που προκάλεσαν οι πολιτικές και αλλοπρόσαλλες δηλώσεις Τσίπρα - Βαρουφάκη, το δημοψήφισμα και η τότε στήριξη από το ΣΥΡΙΖΑ για επικείμενη έξοδο από την ευρωζώνη (ως τάχα εργαλείο εκβιασμού της ΕΕ). Επομένως, το ερώτημα είναι κυρίως «πόσο καλύτερα θα ήταν τώρα τα πράγματα αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι καταστροφικές επιλογές της πολιτικής του 2015 και των Τσίπρα και Βαρουφάκη».

jackob13

Δηλαδή τί μας λέει και ο αρθρογράφος, και ο αφελής σχολιαστής? Ότι είναι επιτυχία η ο νέος δρόμος προς την χρεοκοπία που έχει ανοίξει με την αύξηση του χρέους σε επίπεδα ρεκόρ, και θα έπρεπε να γίνει απο το 2015 και τι κακο που δεν έγινε γινάτι είναι κακοι οι τραπεζίτες η΄ο τσίπρας ανάλογα με την χαζομάρα που σε βαράει!! ΑΥΞΗΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΤΟΥΓΡΟΥ ΓΙΑ ΝΕΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ !!!!!!!!!!

@

Και μετα τις προσφατες μνημες του Βενιζελου που κουρεψε ομολογα μικροκαταθετων κατα 50%... Δεν σοβαρολογειτε κυριε Μελα! Θα περασει πολυς καιρος να επιστρεψει η εμπιστοσυνη στην Ελλαδα. Τωρα, μερικα βραχυχρονια δανεια μπορει να παιρνετε με χαμηλο επιτοκιο, αλλα η Ελλαδα δεν εχει ξεφυγει απο την οικονομια της αρπαχτης.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία