Αποτελεσματική ηγεσία και COVID-19
Κατερίνα Γανίδη

Κατερίνα Γανίδη

Αποτελεσματική ηγεσία και COVID-19

Η πανδημική κρίση αναγόρευσε τον τομέα της υγείας σε κοινωνικό και πολιτικό ρυθμιστή. Ταυτόχρονα, κατέστησε επιτακτική την ανάγκη της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στον ανασχεδιασμό των παροχών, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του συστήματος υγείας, την αύξηση των κλινών ΜΕΘ και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού.

Εν ολίγοις δηλαδή, η πανδημία λειτούργησε σαν ένας «μεγεθυντικός φακός» των χρόνιων παθογενειών των συστημάτων υγείας παγκοσμίως και ανέδειξε το αναπόφευκτο της ανάληψης πρωτοβουλιών επίλυσής τους.

Πέραν των ανωτέρω, αυτονόητο συστατικό της επιτυχίας των μεταρρυθμίσεων, ιδιαιτέρως στον τομέα της υγείας, είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Το εγχείρημα ωστόσο, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο, αν αναλογιστεί κανείς την πολυπλοκότητα των συστημάτων υγείας, καθώς απαρτίζονται από πολλές και διαφορετικές επαγγελματικές ομάδες, τμήματα και ειδικότητες, με σύνθετες, μη γραμμικές αλληλεπιδράσεις. Ως εκ τούτου, οι διαφορετικές εργασιακές αφετηρίες, δημιουργούν υπο-ομάδες που άλλοτε αλληλοϋποστηρίζονται και άλλοτε αντιπαρατίθενται.

Το πρόσωπο που ηγείται, λοιπόν, τέτοιας φύσης οργανισμών, θα πρέπει, καταρχήν, να μπορεί να μετατρέπει το «φαινόμενο μειονέκτημά τους», σε de facto πλεονέκτημα, αξιοποιώντας την πολυμορφία τους, στοχεύοντας στην αποδοτική διαχείριση των πόρων προς υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και στην ενθάρρυνση του προσωπικού προς την επίτευξη κοινών στόχων.

Ποια είναι όμως εκείνα τα ατομικά χαρακτηριστικά, που εγγυώνται την επιτυχία των απαιτούμενων αλλαγών και σφυρηλατούν τη μορφή του αποτελεσματικού ηγέτη στον τομέα της υγείας, στην COVID-19 και στη μετά COVID-19 εποχή;

1ον Να είναι μέντορας‧ να μη φείδεται να μοιράζεται και να προσφέρει τη σοφία και τη γνώση του προς τους λιγότερο έμπειρους και να λειτουργεί καθοδηγητικά και υποστηρικτικά προς το προσωπικό ευθύνης του.
2ον Να τολμά να αμφισβητεί το status quo‧ μόνο μέσα από μια αέναη και ελεύθερη διαδικασία μη άκριτης αποδοχής στεγανών, μπορούν να χαραχτούν νέοι δρόμοι και να προκύψουν νέες αναπτυξιακές προοπτικές.
3ον Να δημιουργεί ευκαιρίες εξέλιξης, εμπνέοντας το προσωπικό και παρέχοντάς του ουσιαστικά κίνητρα βελτίωσης και αυτοπραγμάτωσης.
4ον Να επισπεύδει αλλαγές, προτάσσοντας τα συλλογικά οφέλη έναντι των ατομικιστικών και προσωπικών κερδών.
5ον Να εξασφαλίζει την εμπιστοσύνη τόσο του προσωπικού όσο και των ληπτών των παροχών υγείας, επιδεικνύοντας ρεαλισμό και υπευθυνότητα, παραμένοντας συνάμα στενά και αυθεντικά συνδεδεμένος, με εκείνους τους οποίους επηρεάζουν οι αποφάσεις του.

Κλείσιμο
Η τρέχουσα κρίση συμπίεσε τις εργασιακές συνθήκες στους χώρους υγείας και αποκάλυψε τις λειτουργικές και δομικές παθογένειες του συστήματος. Σε ένα περιβάλλον όμως χρονικής ασφυξίας – η πλέον αναπόδραστη συνέπεια της κρίσης – η αποτελεσματική ηγεσία στον τομέα της υγείας αποτελεί, πέραν κάθε αμφιβολίας, θεμελιακή συνιστώσα για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας και την ομαλή μετάβαση στη μετά COVID-19 εποχή.

Η Κατερίνα Γανίδη είναι Δικηγόρος Παρ' Αρείω Πάγω
LLM Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης
Υπ. ΔΝ Δημοσίου Δικαίου ΕΚΠΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης