kalantzakou01

Στοίχημα της Κυβέρνησης η απογείωση της Ελληνικής Οικονομίας με την «Αναπτυξιακή Μεταμόρφωση» της χώρας

Ιωάννα Καλαντζάκου - Τσατσαρώνη

Με τη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών από την ορκωμοσία της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι κάνει τα λόγια πράξη.

Ότι οδηγεί τη χώρα προς μία νέα σελίδα τόσο στο εσωτερικό, όσο και στην εικόνα της Ελλάδας προς τους ξένους ηγέτες και επενδυτές. Οι πρώτες «21 συν 1» δράσεις της κυβέρνησης επαληθεύουν ότι η Νέα Δημοκρατία τιμά την προεκλογική της δέσμευση προς τους Έλληνες για μια διαφορετική οικονομική πολιτική. Μια πολιτική που δεν θα δημεύει τους κόπους της μεσαίας τάξης, αλλά θα παρέχει κίνητρα για επενδύσεις, εργασία και δημιουργία.

Το αναπτυξιακό εμβληματικό νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα» αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη νέα αυτή πολιτική. Το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 25% σε μια δεκαετία. Με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία της επιστροφής στην ανάπτυξη του 2014 – έχασε μία ολόκληρη τετραετία! Και δεν χάσαμε μόνο χρόνο και περιουσίες. Χάσαμε και την εμπιστοσύνη Ελλήνων και ξένων, που είναι παράμετρος ζωτική για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Για να αναπληρωθεί το χαμένο αυτό έδαφος χρειάζεται να πετύχουμε ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μία συστηματική και ολοκληρωμένη πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων. Αυτήν χτίζει τώρα η κυβέρνηση, εξασφαλίζοντας την εμπιστοσύνη επενδυτών και αγορών.

Με τις σχεδιαζόμενες φορολογικές ελαφρύνσεις και ειδικά με τη μείωση του φόρου εισοδήματος και της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση αποδεσμεύει πόρους για την ενίσχυση των επενδύσεων, αλλά και της κατανάλωσης. Και το πράττει με τρόπο ισορροπημένο, χωρίς να παραβιάζει τις βαριές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση έναντι των εταίρων μας.

Τα φορολογικά κίνητρα είναι, όμως, μόνο ένα από τα αναγκαία βήματα. Προκειμένου να καταστεί ελκυστική στους επενδυτές, η χώρα είναι απαραίτητο να άρει τα αδειοδοτικά εμπόδια, που παρακωλύουν την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας. Όταν κανείς ανακαλύπτει δάση και αρχαιολογικούς χώρους εκεί όπου επί δεκαετίες λειτουργούσε αεροδρόμιο, δεν μπορεί να προσδοκά επενδυτική έκρηξη !

Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο αποβλέπει ακριβώς στη βελτίωση αυτού του θεσμικού πλαισίου. Αίρει τις υποχρεώσεις αδειοδότησης στις επιχειρήσεις που εγκαθίστανται σε επιχειρηματικά πάρκα. Απλουστεύει τις προϋποθέσεις άσκησης των περισσότερων οικονομικών δραστηριοτήτων, προβλέποντας υποχρέωση γνωστοποίησης στις αρχές και όχι πλέον υποχρέωση προηγούμενης έγκρισης – που καθυστερούσε και αποθάρρυνε τις επενδύσεις. Ανάλογη απλούστευση εισάγεται με την ανάθεση της αξιολόγησης και υλοποίησης των επενδύσεων σε ιδιώτες ορκωτούς ελεγκτές. Παράλληλα, με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση δημιουργεί τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, ώστε να είναι αμέσως διαπιστώσιμο ποιες χρήσεις επιτρέπονται σε κάθε χώρο και να μην προκαλείται κυκεώνας αμφιβολιών, αυθαιρεσιών και καθυστερήσεων.

Μετά από δεκάδες αναπτυξιακούς νόμους, από τους οποίους πολλοί έμειναν ατελέσφοροι εξαιτίας της γραφειοκρατίας, η Ελλάδα κινείται προς την απόκτηση ενός σταθερού φιλικού πλαισίου προς την ανάπτυξη. Ενός πλαισίου, που θα στείλει σε Έλληνες και ξένους το μήνυμα ότι στη χώρα μας η δημιουργία δεν τιμωρείται, αλλά ενθαρρύνεται. Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, η ενθάρρυνση αυτή θα έχει και διάσταση οικονομικής ενίσχυσης με εργαλεία την «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου» (μετεξέλιξη του «Invest in Greece»), που, πέραν της προσέλκυσης άμεσων επενδύσεων, θα στηρίζει τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, και την «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα» (μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ) που θα διασφαλίζει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρόσβαση σε χρηματοδότηση χαμηλού κόστους.

Είναι εξίσου σημαντικό ότι η φιλοεπενδυτική αυτή στροφή γίνεται με πλήρη διατήρηση των δικλίδων ασφαλείας για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και με ιδιαίτερη μέριμνα για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και την ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης.

Το σύνολο των μέτρων αυτών θα προσθέσει 5 μονάδες στο ΑΕΠ κατά την προσεχή δεκαετία, σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας. Ακόμη σημαντικότερο, όμως, είναι ότι αλλάζει η στάση του ελληνικού κράτους απέναντι στις επενδύσεις και τη δημιουργία, απέναντι στον παραγωγικό Έλληνα πολίτη. Για πρώτη φορά επιδιώκεται η μεταβολή του ελληνικού κράτους σε αρωγό των επενδυτών και εργαζομένων, σε «εταίρο» αξιόπιστο και φιλικό. Αν ο στόχος επιτευχθεί, θα πρόκειται για μία θεαματική μεταμόρφωση ικανή να απογειώσει την ελληνική οικονομία!

* Δικηγόρος- τ. Αντιπρόεδρος Δ.Σ.Α -Υποψ. Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών (Ν.Δ.)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Σιγα κυρια μου

Μη φυγει στο διαστημα.Πρεπει να σε δει σεξολογος

Κρητικός

Δώσε ταγή και άχυρο στα μουσκάρια !!! Ποιά ανάπτυξη και ποιό 2014 ??? Πρώτα μας βάλατε στα μνημόνια και τώρα έρχεστε εσείς οι ίδιοι χωρίς τσίπα , και μιλάτε για ανάπτυξη ???????? Ρε ουστ από δω !! Τραβά πλύνε κανένα πιάτο και στο ξέπλυμα πες τα αυτά στον καθρέφτη , μπας και τα πιστέψεις και εσύ !!

kostasv

"...η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι κάνει τα λόγια πράξη." ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΟΔΗ. Εξηγούμαι : η οικονομία στα βράχια πριν αποδείχτηκε μπαρούφα γιατί η οικονομία εξακολουθεί να κινείται βάσει του προϋπολογισμού του 2019. Η τραγωδία στο Μάτι ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστεί λόγω των ακραίων φαινομένων που επικρατούσαν εκείνο το 4ωρο, απόδειξη η επιβράβευση του επικεφαλής της αστυνομίας. Το προσφυγικό τελικά είναι πρόβλημα Ευρωπαϊκό και γεωπολιτικό και δεν φταίει ο Τσίπρας. Ο Γιούνκερ είπε χθες πως η άποψη "η μη περικοπή των συντάξεων ανταλλάχτηκε με το Μακεδονικό" είναι ΒΛΑΚΙΕΣ. Στο Μακεδονικό είχαμε την ανώμαλη προσγείωση των Μακεδονομάχων που τους τάισε η ΝΔ κουτόχορτο, προεκλογικά. Το κομματικά ωφέλιμο γραφείο του πρωθυπουργού Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη που ήταν αχρείαστο, παρέμεινε γιατί τελικά ήταν χρήσιμο. Το "αίσχος της Μόριας" και η "ντροπή της Ελλάδας" πριν έγιναν "δύο φορές αίσχος" τελευταία. Οι φοροελαφρύνσεις που μετά βαϊων και κλάδων ανακοινώθηκαν αφορούν κυρίως τα εισοδήματα του 2020 που θα φανούν στα εκκαθαριστικά το καλοκαίρι του ...2021 !!! Ο Ρουβίκωνας που δρούσε ανενόχλητος εξακολουθεί, με τελευταίο "θύμα" τον Κικίλια. Το 112 εξελίχτηκε σε μέγα φιάσκο αφού δεν ενημερώνει τα iphone. Ο Τραμπ δεν δέχτηκε να συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό σε κάτι που ο τελευταίος είχε επενδύσει τα πάντα για το πρόσφατο ταξίδι στις ΗΠΑ. Οι αμέτρητοι μετακλητοί παραμένουν αμέτρητοι και αυξημένοι.

Δημήτρης

Φίλε Κώστα, όταν δίνει συνέντευξη στην Washington Post ο ΠΘ και ερωτάται:"Ποια είναι η γνώμη σας για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, τον οποίο θα συναντήσετε μέσα στην εβδομάδα;" και η απάντηση του ΠΘ είναι "Πιστεύω πολύ στη Διατλαντική συνεργασία γι’ αυτό και θα συνεργαστώ με οποιονδήποτε είναι στον Λευκό Οίκο." πέφτει πόρτα. Απλή λογική.

SAKIS

προεκλογικά λέγατε τα πλεονάσματα να τοποθετούνται σε δημόσιες επενδύσεις που με τη σειρά τους θα έφερναν και ιδιωτικές επενδύσεις και άρα ανάπτυξη τώρα τι άλλαξε και τα κάνεται επιδόματα

Δημήτρης

Αγαπητή κυρία Καλαντζάκου. Προσέξτε σας παρακαλώ τα παρακάτω σημεία για να κατανοήσετε τις δυσκολίες του εγχειρήματος της όποιας οικονομικής ανάπτυξης: (1) Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία του συνόλου σχεδόν του πολιτικού συστήματος και όλων αυτών που σιτίζονται κι εξαρτώνται άμεσα κι έμμεσα από αυτό. Συνεπώς, η τάση αυτοσυντήρησης του μέρους αυτού της κοινωνίας, καθιστά την προοπτική ανάπτυξης αδύνατη. Η συζήτηση περί οικονομικής ανάπτυξης είναι προσχηματική και έχει μόνον θεωρητικό, ακαδημαϊκό ενδιαφέρον. Όσοι την αναμένουν, είναι αφελείς και ματαιοπονούν. Αυτή είναι η αλήθεια και κατά βάθος την ξέρουμε όλοι. Θεωρώ πως την ξέρετε κι εσείς. Σε μια αναπτυγμένη οικονομία, πολλοί που επανδρώνουν σήμερα θέσεις κλειδιά κι αμοίβονται πλουσιοπάροχα, θα βρεθούν ξαφνικά στη φυσική τους θέση που είναι "ούτε για λούστροι". Ενστικτωδώς και μόνον, θα προτιμήσουν την παρούσα κατάσταση, απ'ο το να βρεθούν ξαφνικά στον πάτο της κοινωνίας. Αλήθεια, αγαπητή, έχετε αναλογιστεί σε τι θέση ζητάτε να βρεθούν όλοι αυτοί από τους οποίους περιμένετε να την υλοποιήσουν; Για σκεφτείτε πρώτα τι ακριβώς τους ζητάτε και από ποιούς ακριβώς το ζητάτε μετά τα ξαναλέμε. (2) Αν αύριο αρχίσει η ανάπτυξη, θα υπάρχουν στην οικονομία οι 55άρηδες συνταξιούχοι και οι 55άρηδες εργαζόμενοι που θα αναμένουν σύνταξη στα 67. Παρακαλώ διευκρινήστε. (3) Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα(«Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα» που γράφετε κι εσείς) είναι σε θέση να υποστηρίξει την ανάπτυξη αυτή όπως την περιγράφετε; Τις εκθέσεις της ΤτΕ τις έχετε υπόψη σας; Με 50% NPL τι σόι ανάπτυξη περιμένουμε; Έχω αμφιβολίες για το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ και αν θα καταφέρει τελικώς να εξυγιανθεί το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών. (4) Μια μερίδα εργαζομένων (ΔΥ) βγαίνει αλώβητη με 0% ανεργία και μετανάστευση και μια άλλη (ΙΤ) με 20% ανεργία και 10% μετανάστευση. Βρίσκετε πως αυτό είναι ευνοϊκό για την ανάπτυξη που περιγράφετε; Αν απαντήσετε με ειλικρίνεια στα παραπάνω κι εσείς και το κόμμα σας θα ξεκαθαρίσω ότι ναι πράγματι έχετε τις λύσεις.

Φορονταουλιέρης

Πλήρης ευρωπαϊκή και αριστερή στροφή Κούλη γιατί αλλιώς εξουσία ούτε με τα κυάλια

@ΠΠ

Τετοιο απιθανα πανουργο και περιπλοκο κρατος και οχι αξιοπιστο και φιλικο, δεν νομιζω να υπαρχει αλλο στη δυση! Καθε μερα που ξημερωνει και ενας καινουργιος νομος που φοβεριζει με προστιμα και κατασχεσεις τον καημενο τον κοσμο,απο κοντα και οι δημοι,τι να πεις,αν βρειτε κανα βλακα να ρθει να επενδυσει καλα θα ναι,αλλα οι επενδυτες συνηθως φυλαγονται δεν ξαμολιουνται ετσι απερισκεπτα να μπλεξουν με το αρθρο ταδε και την παραγραφο βητα και φορους αλληλεγγυης,χαρτοσημα,προκαταβολες,σφραγιδες στρογγυλες και τετραγωνες και τοσα υπερ του ταμειου αυτου η του αλλου και ααα ειναι και αυτο, το ξεχασαμε,βαλε και το φπα,καντα σουμα,καλα ξεμπερδεματα και καλες δουλειες...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία