Μεγάλος Περίπατος σε καιρό πανδημίας
leon01

Γρηγόρης Λέων

Μεγάλος Περίπατος σε καιρό πανδημίας

Η ασθένεια COVID 19 άλλαξε δραστικά τη σχέση μας με το δημόσιο χώρο, τους δρόμους και τις δημόσιες δομές. Πράγματι αυτή τη στιγμή εξελίσσεται μία πανδημία, δηλαδή ένα παγκόσμιο γεγονός, το οποίο προκάλεσε την καραντίνα ή τον περιορισμό των κινήσεων στο δημόσιο χώρο στο μισό πληθυσμό της γης.  

Ακόμα και πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη και η Ρώμη που φημίζονται για την έντονη παρουσία πολιτών στους δρόμους έγιναν πόλεις- φαντάσματα για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Πολεοδόμοι, αρχιτέκτονες, άλλοι επιστήμονες και δημοσιογράφοι ήδη έχουν αρχίσει ένα διάλογο για το πως η υγειονομική κρίση θα επηρεάσει τη σχέση μας με το δημόσιο χώρο. 

Αρκετοί μελετητές βλέπουν τον ιό COVID 19 ως μία ευκαιρία απελευθέρωσης περισσότερου δημόσιου δρόμου για τη χρήση πεζών και ποδηλάτων. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα και την πιο εύκαιρη διατήρηση των κοινωνικών αποστάσεων που προφανώς θα πρέπει να παραμείνουν στη ζωή μας για μεγάλο διάστημα.

Το Μιλάνο ήταν μία από τις πρώτες πόλεις που αποφάσισε κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση περισσότερου χώρου για πεζούς και τη δημιουργία 35 χιλιομέτρων ποδηλατοδρόμων με αντίστοιχο περιορισμό του δημόσιου χώρου για τα υπόλοιπα τροχοφόρα. Ανάλογες κινήσεις πραγματοποιούνται στο Λονδίνο, στο Βανκούβερ, στη Βιέννη και αλλού με την ίδια πάντα στόχευση. Το βέβαιο είναι ότι ήδη σε ένα μεγάλο τμήμα της γης η υγεία εισάγεται ως ένα βασικό στοιχείο για τον ανασχεδιασμό του δημόσιου χώρου.

Ας μην ξεχνάμε ότι ένας τέτοιος ανασχεδιασμός θα δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη στη δημόσια υγεία, καθώς θα αυξήσει τη φυσική δραστηριότητα των πολιτών και θα μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση. Με την ίδια λογική η πανδημία οδήγησε στη επανάχρηση όλων των διαθέσιμων πράσινων χώρων σε κάθε πόλη πλην των μεγάλων πάρκων, δηλαδή των πάρκων γειτονιάς, των πάρκων «τσέπης» ή των μικρών αδόμητων χώρων.

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι οι όποιες αλλαγές πραγματοποιήθηκαν στη σχέση των πολιτών με το δημόσιο χώρο ίσως αποτελέσουν τον καταλύτη για μονιμότερες αλλαγές. Μάλιστα σε μεσομακροπρόθεσμο διάστημα προτείνεται καταρχάς η δημιουργία περισσότερων ελεύθερων δημόσιων χώρων σε κάθε γειτονιά με δημιουργία χώρων για περπάτημα και για ποδήλατο με στόχο την διατήρηση των κοινωνικών αποστάσεων, τη μείωση του στρες, τη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας.

Με αφορμή την πανδημία προτείνεται επιπλέον η δημιουργία του μοντέλου των 15 λεπτών σε κάθε γειτονιά, δηλαδή ενός μοντέλου που ο κάθε πολίτης σε περίπου 15 λεπτά θα μπορεί να ικανοποιεί τις περισσότερες βασικές του δραστηριότητες, δηλαδή εργασία, σχολείο, αγορές, υγεία, διασκέδαση και πολιτισμό.

Είναι σημαντικό ότι ο Δήμος της Αθήνας δεν παρέμεινε απαθής σε ένα εξελισσόμενο παγκόσμιο φαινόμενο αλλά είδε την πανδημία ως μία ευκαιρία. Έτσι, ενώ πρώτα εξασφάλισε τις βασικές ανάγκες στους πλέον αδύναμους αυτής της πόλης, για παράδειγμα με τη δημιουργία του πολυδύναμου κέντρου αστέγων, θέλησε πιλοτικά να ακολουθήσει τις σύγχρονες παγκόσμιες πόλεις στον επανασχεδιασμό του δημόσιου χώρου.

Πράγματι μέσα σε λίγες ημέρες δημιουργεί συνολικά 6,8 χιλιόμετρα πεζόδρομου και 50.000m2 επιπλέον ελεύθερου, δημόσιου χώρου. Πάντοτε, όταν υπάρχει δράση, υπάρχει και αντίδραση. Όταν μάλιστα οι αλλαγές έρχονται μετά από δεκαετίες αδράνειας στο συγκεκριμένο τομέα, οι αντιδράσεις αυτές είναι εντονότερες. Το σημαντικό είναι ότι ξεκίνησε μία συνεχή δημόσια διαβούλευση για το θέμα του δημόσιου χώρου της πόλης μας.

Εάν θα αποδεχτούμε τη δημιουργία ενός δημόσιου χώρου που θα προάγει την υγεία του πληθυσμού ή αν θα παραμείνουμε αγκυλωμένοι στο συνηθισμένο παρελθόν το οποίο κανέναν δεν ικανοποιεί, είναι στο χέρι μας. Αρκεί να αποδεχτούμε ότι η κάθε αλλαγή απαιτεί καταρχάς ένα «ξεβόλεμα». Θα το αντέξουμε;

Ο Γρηγόρης Λέων είναι ιατροδικαστής, δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων και Πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK