Γιώργος Ν. Πολίτης

Σύνταγμα και Θρησκευτικά

Γιώργος Ν. Πολίτης

Οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως “φιλελεύθεροι υπερασπιστές των δικαιωμάτων” επικαλούνται το Σύνταγμα, όποτε τους εξυπηρετεί, ενώ το αγνοούν κάθε φορά που συμβαίνει το αντίθετο.

Η Αριστερά δεν θέλει ιδιωτικά πανεπιστήμια και επικαλείται το άρθρο 16 του Συντάγματος, που τα απαγορεύει. Ωστόσο το Σύνταγμα είναι το Ευαγγέλιο της πολιτείας και σε αυτό δεν χωρούν εκπτώσεις -ανεξάρτητα από το εάν βολεύει ή όχι τη δική μας θεώρηση. Το άρθρο 16, λοιπόν, ορίζει ότι “η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες”.

Εφ΄ όσον η ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης αποτελεί αποστολή του Κράτους, τότε γιατί ο γονέας αποκτά τη δυνατότητα να αποκλείσει το παιδί του από τη διδασκαλία των θρησκευτικών; Δεν προσβάλλεται έτσι το υπέρτερο δικαίωμα του παιδιού να δεχθεί την οριζόμενη ως αποστολή του Κράτους; Γιατί να μη μπορεί ο γονέας να ζητήσει την εξαίρεση και από τα μαθηματικά ή τη χημεία, που, στο κάτω-κάτω, δεν περιγράφονται στο Σύνταγμα ως σκοπός  της παιδείας;

Μπορούμε, πράγματι, να αλλάξουμε το Σύνταγμα• ευτυχώς η κοινοβουλευτική δημοκρατία το προβλέπει αυτό. Τηρώντας τις διαδικασίες αναθεώρησης, μπορούμε να ορίσουμε ότι σκοπός της παιδείας είναι η καλλιέργεια της πολυπολιτισμικότητας, του διεθνισμού ή της ταξικής συνείδησης. Αλλά, όσο έχουμε αυτό το συγκεκριμένο Σύνταγμα και το 16ο άρθρο του ορίζει αυτά ως συγκεκριμένο σκοπό της παιδείας, όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουμε υποχρέωση να τα τηρούμε με τον πιο υπεύθυνο τρόπο.

Kατά την εκτίμησή μου, ανεξάρτητα από την άποψη που έχει ο καθένας για τη θρησκεία και τα θρησκευτικά, πρώτα θα έπρεπε να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 και μετά να αλλάξει η αντίληψη για τη διδασκαλία των θρησκευτικών. Όχι για χάρη του χριστιανισμού ή της παράδοσης, αλλά για χάρη της νομιμότητας.

Ο Γιώργος Ν. Πολίτης είναι επίκουρος καθηγητής κοινωνικής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγγραφέας του βιβλίου "Να σηκωθούμε όρθιοι - Η επανάσταση της κοινής λογικής". 

ΣΧΟΛΙΑ (15)

κι ομως........

στην Αγγλια εχει πολλα ακομα δημοσια σχολεια τα οποια εχουν ονοματα Αγιων ! πχ σημερα εμαθα πως ενα σχολειο με 560 παιδια δημοτικου ονομαζεται SAINT JOHN The Baptist...! (ακους τακης ?)

να τα λεμε ολα.!

λοιπον.........ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΙ ΛΕΕΙ ΜΕΣΑ ΤΟ 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ?? ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ? "Το σχέδιο Τσίπρα/μασονίας/bilderberg για μία υποδουλωμένη Ελλάδα, ήρθε και μας φανερώθηκε μέσα από τις πάμπολλες σελίδες του μνημονίου 3. Εκτός από την άνευ προηγουμένου κατάργηση όλων των αξιών και εθίμων, εκτός από την άνευ προηγουμένου κατάργηση του μαθήματος Ελληνικής Ιστορίας, κατάργηση για την Ελληνική Επανάσταση, εισαγωγή μαθήματος Ευρωπαϊκής Αναγεννήσεως με κυρίαρχο ζήτημα την Γαλλική και Ιταλική επανάσταση (άρθρο 6), εκτός από την άνευ προηγουμένου εισαγωγή στην Εκπαιδευτική Βαθμίδα του Δημοτικού του μαθήματος σεξουαλικής διαπαιδαγωγήσεως από 11.9.2016 και παροχή δωρεάν προφυλακτικών σε όλους τους μαθητές από εκπαιδευτική βαθμίδα του Δημοτικού (δεν σας κάνω πλάκα, καλά το διαβάζεται είναι το άρθρο 5) οι αθεόφοβοι κατήργησαν ότι έχει να κάνει με την Χριστιανοσύνη έτσι ώστε τα παιδιά μας να μην μαθαίνουν ποτέ για το τι πρεσβεύει η ΠΙΣΤΗ μας. Καλά θα πει κανείς δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αν θέλει στο μέλλον το παιδί μπορεί να ψάξει και να βρει πληροφορίες. Ναι όμως δεν σας κάνει εντύπωση που κατήργησαν μεν τα Χριστιανικά θρησκευτικά, κατήργησαν τον Χριστιανικό εκκλησιασμό , αλλά έκαναν υποχρεωτική την επίσκεψη σε συναγωγές και ισλαμικό τέμενος από την Εκπαιδευτική Βαθμίδα του Δημοτικού και σταδιακώς σε εκπαιδευτικές βαθμίδες Γυμνασίου και Λυκείου (άρθρο 4); Δεν είναι έκδηλο το γεγονός πώς καταργούν τις εθνικές μας εορτές και παρελάσεις από την 16.10.2016 (άρθρο 8)......."

Β.ΙΡΛΑΝΔΙΑ

ΠΡΟ ολιγου ενας φιλος μου μαθηματικος που μενει και εργαζεται στο μπελφαστ- σε σχολειο με παιδια....μου ειπε πως κανουν ακομα και προσευχη εκει και επι την ωρα του φαγητου ! και μαλιστα ενα παιδακι που τον ειχε ακουσει να μιλαει πριν εξω στην αυλη,στο κινητο του ΕΛΛΗΝΙΚΑ - τον ρωτησε πως TO μεταφραζουμε λεει το ΙΝ ΤΗΕ ΝΑΜΕ OF THE FATHER- AND OF THE SON +AND OF THE HOLY SPIRIT στη γλωσσα σου!?? !!!!- και ξαφνιαστηκε και εκεινος ...αλλά και εγω που το ακουσα οταν μου το ειπε. Οποτε βλεπετε πως δεν ειναι άθεοι σε άλλες χωρες - ουτε εχουν απαγορευσει παντου τα της Χριστιανικης πιστεως.

να ποιοι κρυβονται απο πισω.

Εν μέσω του θέρους και του θερμού πολιτικού και κοινωνικού κλίματος, που βιώνει η πατρίδα μας, οι άθεοι, μια ασήμαντη μειοψηφία, βρήκαν την ευκαιρία να απαιτήσουν και να επιβάλουν τις δοξασίες και αρχές τους στην συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Η λεγομένη Ένωση Αθέων Ελλάδας κατόρθωσε να βάλει πόδι και στο πολύπαθο Υπουργείο Παιδείας, εκμεταλλευόμενη την ανάδειξη αριστερής κυβερνήσεως με επίσημο αθεϊστικό προφίλ, προκειμένου, όχι απλά να εκθέσει τις απόψεις της, αλλά να απαιτήσει εδώ και τώρα την υιοθέτηση των αρχών της! Εν μέσω του θέρους και του θερμού πολιτικού και κοινωνικού κλίματος, που βιώνει η πατρίδα μας, οι άθεοι, μια ασήμαντη μειοψηφία, βρήκαν την ευκαιρία να απαιτήσουν και να επιβάλουν τις δοξασίες και αρχές τους στην συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Στην εφημερίδα Η ΑΞΙΑ (φύλλο 14-8-2015) δημοσιεύτηκε άρθρο με θέμα: ΕΝΩΣΗ ΑΘΕΩΝ: ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ. Σύμφωνα με αυτό, ομάδα αθέων έγιναν δεκτοί από τον προηγούμενο Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας κ. Τ. Κουράκη και εξέθεσαν τα αιτήματά τους. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Ένωσης Αθέων: Σημαντικό μέρος της συνάντησης αποτέλεσε η συζήτηση για τα προβλήματα που απορρέουν από την τελευταία εγκύκλιο για την απαλλαγή από το ομολογιακό μάθημα των θρησκευτικών καθώς και από την αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια και στα δελτία μαθητών, η οποία εξακολουθεί να γίνεται λόγω άρνησης συμμόρφωσης με την σχετική (ΑΡ.77Α/2002-ΑΠ:1143Α/25/06/2002) Απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, θέματα για τα οποία ο υπουργός εξέφρασε την πρόθεσή του να επιλυθούν το συντομότερο δυνατόν. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν ήταν μόνο το θέμα του μαθήματος των θρησκευτικών και ο χαρακτήρας του, καθώς και η αναγραφή του θρησκεύματος στους τίτλους σπουδών. Οι εκπρόσωποι των αθέων ζήτησαν επίσης μέσω υπομνήματος που κατέθεσαν, την κατάργηση αγιασμών, εκκλησιασμών, εικόνων στα σχολεία, της αναφοράς των Τριών Ιεραρχών, αλλά και του ιδίου του μαθήματος των Θρησκευτικών σε δημοτικό και γυμνάσιο, προτείνοντας την αντικατάστασή του με μάθημα φιλοσοφίας των θρησκειών μόνο σε μια τάξη του Λυκείου, με αμερόληπτη παρουσίαση όλων των θρησκευμάτων καθώς και της αθεϊστικής προσέγγισης! Επίσης ζήτησε και τη διευθέτηση ενός άλλου φλέγοντος προβλήματος, την κατάργηση της αεροπορικής μεταφοράς του Αγίου Φωτός, το Μεγάλο Σάββατο, με έξοδα του Ελληνικού Δημοσίου, για λόγους ΔΗΘΕΝ οικονομίας, ενω η μεταφορα γινεται απο προσφορα ιδιωτικης αερ.εταιρειας ΔΩΡΕΑΝ!

το ερώτημα ειναι ένα.

ΤΙ τους ενοχλει ΤΟΣΟ ο Χριστός και η Ορθοδοξία μας ?..............με τον βουδα και τον (ανυπαρκτο)δια δεν τραβανε ζορια.! με τον ισλαμοφασισμο της τζιχαντ δεν αντιδρανε ποτέ οι συριζομπαχαλακηδες.

Τακης

Ο Χριστος ειναι νεκρος και δεν με αφορα αν εζησε και ποτε. Με αφορουν οι παπαδες ομως. Τους πληρωνω για να πουλανε σε εσενα τον Θεο τους. Αν δεν θες να αγορασεις ομως, γιατι να πληρωσεις? Σε ΟΛΑ τα ανεξιθρησκα κρατη της ΕΕ δηλωνεις αν θες να πληρωνεις τη θρησκεια που πιστευεις και αυτοι σου κανουν μια παρακρατηση. Ας το κανουν και εδω. Να δω ποσους πιστους εχουμε. Για τη παιδεια δεν επιθυμω καμια θρησκεια να διδασκεται στα σχολεια μας. Οποιος θελει, κατηχητικο. Στο σχολειο μαθαινουμε αληθειες. Οχι αλχημειες.

23.40τακης@

ασε με ρε τακη αντιχριστε που πιστευεις στους πιθηκους και ΑΜΦΙΒΑΛΛΕΙς για Τον ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟ ΟΛΟΖΩΝΤΑΝΟ ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΩΝ Χριστο μας----------------------δεν πληρωνεις τιποτα για τους ιερεις.- εισαι συκοφαντης και ανενημερωτος- ΤΣΙΓΚΟΥΝΑΡΕ ΜΙΖΕΡΕ ΚΑΙ ΨΕΥΤΗ.- σε σιχαινομαι.και σε λυπαμαι.- ((((((((κι εγω δεν γουσταρω να πληρωνω συριζομπαχαλακηδες της ΕΡΤ και 300.000 χαραμοφαηδες στο δημοσιο και 400.000 μαιμουδες ανηλικες θυγατερες της ΕΣΗΕΑ.))))))))))

Γιώργος

Και γω δεν θέλω να πληρώνω ΕΡΤ αλλά επειδή γουστάρεις αριστερή κουλτούρα την πληρώνω. Οκ;

Ντινος

Άλλο ανεξιθρησκία κι άλλο να μην μαθαίνουν τίποτα τα παιδιά για το Χριστιανισμό. Άλλωστε, αν θυμάστε το έθνος το ελληνικό είναι: όμαιμο, ομόθρησκο, ομόγλωσσο, ομότροπο. Η παιδεία που παρέχεται στην Ελλάδα πρέπει να είναι η Ελληνική, οπότε τα θρησκευτικά πρέπει να είναι υποχρεωτικά. Για στείλτε τα παιδιά σας σχολείο σε καμιά μουσουλμανική χώρα και μιλήστε εκεί για ανεξιθρησκία, να δούμε τι θα γίνει...

Η λογικη σου:

Επειδη η ανεξιθρησκια δεν τηρειται στις ισλαμικες χωρες, δεν πρεπει να τηρειται και στην Ελλαδα

θανασης

Το Ελληνικο εθνος ειναι ανεξιθρησκο. Απο το συνταγμα. Πιστευω οτι νομιζω και δεν το επιβαλλω στη φορολογικη δηλωση του συμπολιτη μου. Σημερα ολοι -πιστοι η μη- πληρωνουμε το μισθο του δικου σου παπα. Γιατι? Απο την αλλα, η Ελλαδα υπηρξε και πριν το Χριστιανιαμο. θα υπαρχει και μετα. Μην ταυτιζεις τη χωρα με καμια θρησκεια.

N

Εκτός από τη συνταγματολογία, προτείνω να διδάσκονται τα παιδιά και μπουρδολογία... Έτσι θα καλυφθεί το κενό ωρών των Θρησκευτικών που θα καταργηθούν.

ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ

Το Σύνταγμα θέτει τις υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στους πολίτες και όχι το αντίθετο. Η συνταγματική νομιμότητα, δεν επιβάλλει την παρακολούθηση των Θρησκευτικών, αλλά την υποχρέωση του κράτους να παρέχει θρησκευτική παιδεία. Σύμφωνα με άλλο άρθρο του Συντάγματος, η ανεξιθρησκεία είναι επίσης υποχρέωση του κράτους. Επομένως το κράτος οφείλει να εξαλείψει κάθε ίχνος μισαλλοδοξίας από το μάθημα των θρησκευτικών ώστε να μην προσβάλλεται η θρησκευτική ταυτότητα των μη ορθόδοξων μαθητών. Όσο αφορά την υποχρέωση ανάπτυξης της εθνικής συνείδησης , αυτή επιβάλλει στο δημοκρατικό κράτος, τόσο την απαλλαγή της εθνικής συνείδησης από τη μισαλλοδοξία , όσο και την υποχρεωτική εισαγωγή του μαθήματος συνταγματολογίας στα σχολεία .Το σύνταγμα δεν είναι εργαλείο καταναγκασμού του πολίτη, αλλά προορίζεται να πραστατεύσει την αρμονική συνύπαρξη Ελλήνων ή μη , όσο και χριστιανών ή μη ,υπηκόων.

Γιώργος

Σύνταγμα της Ελλάδος: Εις το όνομα της Αγίας και Ομουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος! διαβάστε ρε παιδιά εγώ θα σας τα λέω.

Mitsos

Να και μια απο τις λιγες φορες που συμφωνουμε!... Που θα πας? Ελα λιιιγο πιο δεξια ακομα!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία