Επαγγελματίες και Ανεμβολίαστοι
georgio_d_andreou_blog

Γιώργος Δ. Ανδρέου

Επαγγελματίες και Ανεμβολίαστοι

Επώνυμοι και προβεβλημένοι επιχειρηματίες, αν και τάσσονται δημόσια υπέρ του εμβολιασμού, δηλώνουν ανενδοίαστα πως δεν θα απαγορεύσουν την είσοδο σε πελάτες στα μαγαζιά τους, ούτε θα απολύσουν εργαζόμενο, αν δεν έχει κάνει το εμβόλιο, δεν πρόκειται να αστυνομεύσουν τον εμβολιασμό και δεν θα συγκρουστούν με «άλλες κοινωνικές ομάδες» (αναγορεύτηκαν σε κοινωνική ομάδα οι ανεμβολίαστοι

Δεν έχουν το δικαίωμα αυτό από το «σύνταγμα», είναι υποχρέωση του Κράτους, λένε, να πείσει όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Πιστοί στην «εθνική πεπατημένη»:

Τη βολή μας και μόνο, ακόμα και σε έκτακτες συνθήκες παγκόσμιας κρίσης.

Τα πάντα από το κράτος. Οφείλει να έχει, απίκο, σε 24ωρη βάση έναν αστυνομικό, στα εκατοντάδες χιλιάδες, καταστήματα της χώρας! Να ελέγχουν τους εμβολιασμένους και μη (οιονεί face control), τις αποστάσεις, τις μάσκες, τα αντισηπτικά κλπ.

Για να μην γίνονται κακοί οι επιχειρηματίες στους πελάτες.

Καθολική άρνηση της ατομικής ευθύνης και της υποχρέωσης των πολιτών να εφαρμόζουν τους νόμους. Της βάσης της αστικής δημοκρατίας. Το δόγμα όμως «το κράτος παντού και τα πάντα» είναι βήμα προς τον ολοκληρωτισμό.

Κλείσιμο
(Η απαίτηση βέβαια για αστυνομική παρουσία παντού, προϋποθέτει προσλήψεις, εξόχως αντιπαραγωγικές, μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές που ο μόνος τρόπος να πληρωθούν από το κράτος είναι η «ανεπιθύμητη» φορολογία).

Όλα αυτά, όταν μάλιστα ακούγονται από επαγγελματίες που πληρώνουν «το μάρμαρο», ηχούν επιεικώς αφύσικα.

Για τον πρόσθετο λόγο ότι εκτός από την κοινωνική διάσταση, φαίνεται κάποιοι να αγνοούν, αφελώς ή ηθελημένα, το στενό προσωπικό και επαγγελματικό τους συμφέρον. Επιλέγουν να πατάνε, επικίνδυνα, σε δύο βάρκες, έστω και αν η μία μπάζει νερά.

Ακούγεται αφύσικο επαγγελματίες που εισπράττουν περισσότερο από όλους τις συνέπειες της πανδημίας, να δέχονται, όπως διατείνονται οι ίδιοι, τον εμβολιασμό, ως το μοναδικό αποτελεσματικό μέσο καταπολέμησης και περιορισμού της μάστιγας που ταλανίζει την ανθρωπότητα σχεδόν δύο χρόνια, να μην αντιλαμβάνονται ότι:
-όσο περισσότεροι είναι οι εμβολιασμένοι τόσο περιορίζεται η διάδοση του ιού και το πρόβλημα,
-όσο παραμένουν πολλοί ανεμβολίαστοι διευκολύνεται η ανεξέλεγκτη διάδοση του ιού και νέα πανδημία, που οδηγεί σε κλείσιμο καταστημάτων και περιορισμό επαγγελματικών δραστηριοτήτων, ως μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας.
-οι ανεμβολίαστοι και κυρίως όσοι προπαγανδίζουν και σπεκουλάρουν κατά του εμβολιασμού, με αστείες, κουτοπόνηρες ή και στημένες αιτιολογίες, είναι εν τέλει οι «εχθροί» που βλάπτουν την κοινωνία και ιδιαίτερα όσους πλήττονται από την πανδημία. Εχθροί ισοδύναμοι, αν όχι επικινδυνότεροι από τον ίδιο τον ιό. Τον ιό τον πολεμάς , τα χαλασμένα ή τα λειψά μυαλά αδύνατον.

Εκτός όμως από το προσωπικό τους συμφέρον ακούγεται υποκριτικά προσχηματική η άποψη επαγγελματιών πως δεν μπορούν να αποκλείσουν την είσοδο στο μαγαζί τους σε ανεμβολίαστους, για λόγους προστασίας των «δημοκρατικών και συνταγματικών» δικαιωμάτων τους. Υποκριτική γιατί γνωρίζουν ότι η απαίτησή τους να μπει «τροχονόμος» στην πόρτα τους, στην πόρτα κάθε επιχείρησης, για να αστυνομεύει το κράτος την απαγόρευση, είναι πρακτικά ανεφάρμοστη.

«Κόπτονται», υποκριτικά, για δικαιώματα αυτών που θέτουν, εν γνώσει , σε κίνδυνο την οικονομική και επαγγελματική διαδρομή, τη ζωή τους ως επαγγελματίες εν κατακλείδι; Τις ωρολογιακές βόμβες στα θεμέλια όσων έχουν δημιουργήσει; Αυτών που τους ζημιώνουν.

Παλαιότερα βέβαια δεν τους απασχολούσαν καν, όπως τώρα, τα συνταγματικά δικαιώματα αυτών πουν τους επέτρεπαν να μπουν στο μαγαζί τους, με γνώμονα και κριτήριο το συμφέρον της επιχείρησης. Τους ασυνόδευτους νεαρούς ή όσους έκρινε ο φουσκωτός στην πόρτα ότι μπορεί να μην είχαν χρήματα να πληρώσουν ή απλά φαίνονταν επικίνδυνοι να δημιουργήσουν επεισόδια, όπως έγραψε πολύ προσφυώς ο έγκυρος Νίκος Φιλιππίδης σε άρθρο του. Τότε ήταν η τσέπη τους, τώρα που το πρόβλημα αφορά το δημόσιο συμφέρον και την υγεία της κοινωνίας, αναθυμούνται το Σύνταγμα.

Είναι εν τέλει στο χέρι και δικαίωμά σου επαγγελματία:
-να μην επιβάλλεις τις απαγορεύσεις που σου επιτρέπει ο νόμος και να μεταχειρίζεσαι τους ανεμβολίαστους, όμοια και ισότιμα με τους εμβολιασμένους, ενισχύοντας τον συγχρωτισμό, τη μετάδοση και την επικίνδυνη λογική τους,
ή να τους αφήνεις απέξω, δίνοντάς τους να καταλάβουν πως η αμφισβήτηση της επιστήμης και της παγκόσμιας πλειοψηφίας συνιστά απειλή κατά της υγείας, της ζωής και της οικονομικής ευημερίας των συνανθρώπων τους, ακόμα και των στενά δικών τους και δεν μπορεί να είναι χωρίς συνέπειες.
-να αποφασίσεις αν θέλεις να συνεχίσει να παραμείνει ανοικτό και σε λειτουργία το μαγαζί σου και σιγά - σιγά, σύντομα, να επανέλθεις στην κανονικότητα,
-ή αν προτιμάς να τρέχεις να συμπληρώνεις έντυπα για κρατικές επιδοτήσεις, λόγω της απειλούμενης νέας διακοπής της λειτουργίας του από την έξαρση της πανδημίας.

Αντίστοιχα είναι στο χέρι των συνειδητών πολιτών, που πιστεύουν και συμμορφώνονται με τους κανόνες της επιστήμης και τους νόμους, στο χέρι των εμβολιασμένων, να αντιδράσουν δυναμικά. Να διεκδικήσουν το δικό τους συμφέρον και τα δικά τους συνταγματικά δικαιώματα, αναζητώντας και τιμώντας επιλεκτικά, με την παρουσία τους ως πελάτες, μόνο όσους επαγγελματίες εφαρμόζουν τους νόμους, προστατεύουν και σέβονται την κοινωνία.

Αφήνοντας αντίστοιχα τους «συνταγματολογούντες» να υποδέχονται ελεύθερα και να περιποιούνται, μόνους και ήσυχους, τους ανεμβολίαστους και τους «αρνητές» της λογικής, «διασφαλίζοντας» τα δικαιώματά τους.

O Γιώργος Ανδρέου είναι δικηγόρος (www.andreoulaw.gr)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ