ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ εξαπάτησαν την ελληνική κυβέρνηση...
helakis01

Γιώργος Χελάκης

ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ εξαπάτησαν την ελληνική κυβέρνηση...

Με ένα κείμενο περίπου χιλίων πεντακοσίων λέξεων αποχαιρέτησαν την ελληνική κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Επικρατείας και τον υφυπουργό Αθλητισμού, οι αξιωματούχοι της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ. 

Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι στο κείμενο αυτό περιγράφονται κάποια συγκεκριμένα μέτρα για την θεραπεία των ποροβλημάτων του βαρύτατα νοσούντος ελληνικού ποδοσφαίρουκαι δη του επαγγελματικού. Βάσιμη υπόθεση δεδομένου ότι για αυτό ακριβώς μας έχει προϊδεάσει ο κ. Γεραπετρίτης. Θα έρθουν από τις υπερεθνικές Ομοσπονδίες και θα υπογράψουμε ένα μνημόνιο για “την ανάταξη και την επανεκκίνηση του ελληνικού ποδοσφαίου”, μας έλεγαν ο ίδιος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας. Δυστυχώς, αποδείχτηκε ότι δεν ήταν έτσι.

Οι αξιωματούχοι της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ έφυγαν υπογράφοντας ένα “συνυποσχετικό” στο οποίο αναφέρεται ότι μετά από τρεις μήνες θα παρουσιάσουν στην ελληνική κυβέρνηση μια “ολιστική μελέτη” για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μετά από τρεις μήνες. Αναρωτιέται λοιπόν και ο πλέον καλοπροαίρετος, αφού η ΟΥΕΦΑ είναι εγκατεστημένη στην Εληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) εδώ και τρεισήμιση χρόνια , έχει επισήμως δυο τοποτηρητές (κ.κ. Χούμπελ και Φούσεκ) έχει διορίσει δικό της αρχιδιαιτητή (κ Περέιρα) γιατί θέλει ακόμα τρεις μήνες για να μας πει τι φταίει στο ποδόσφαιρό μας και τι πρέπει να γίνει για να βγει από τη δίνη των προβλημάτων που το ταλαιπωρούν. Η απάντηση είναι ότι η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ δεν θέλουν να ανακατευτούν με τα... πίτουρα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Προτιμούν να ολοκληρωθεί (αν φτάσει να ολοκληρωθεί ) το πρωτάθλημα και μόλις πιάσει καλοκαίρι να κάνουν τις προτάσεις τους. Στην ουσία αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Διότι εφόσον είναι εδώ τρεισήμιση χρόνια και τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο, έχουν ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Καλόπιστα να δεχτούμε ότι η κυβέρνηση θέλησε να τους θέσει ενώπιον των ευθυνών τους. Η προσπάθεά της προς το παρόν τουλάχιστον απέτυχε. Οι αξιωματούχοι προεξάρχοντος του προέδρου της ΟΥΕΦΑ κ. Τσεφερίν έστριψαν δια του αρραβώνος. Για να γίνει κατανοητό το... στρίψιμο στο συνυποσχετικό αναφέρεται ρητά “η παρούσα δήλωση προθέσεων δεν δημιουργεί δικαιώματα ή υποχρεώσεις βάσει του διεθνούς ή εθνικού δικαίου”. Ολα στο αέρα δηλαδή και καμμιά ουσιαστική δέσμευση από την πλευρά της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ. Σε άλλο σημείο του κειμένου αναφέρεται πως οι όποιες προβλέψεις περιλαμβάνονται στην ολιστική μελέτη θα γίνει κάθε προσπάθεια ώστε να τις αποδεχτεί η ΕΠΟ και να τις βελτιώσει! Απολύτως καμία δέσμευση και για τίποτα.

Είναι απορίας άξιο γιατί τελικά η κυβέρνηση δέχτηκε να βάλει την υπογραφή της κάτω από μια δήλωση προθέσεων που δεν σημαίνει τίποτα. Η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι θα μπορεί αύριο-μεθαύριο να επικαλεστεί την αδυναμία της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ να λύσουν το πρόβλημα ώστε να παρέμβει μονομερώς στο ποδόσφαιρο καταλύοντας το αυτοδιοίκητο. Και επ αυτού όμως την προειδοποίησε ο κ. Τσεφερίν λέγοντας μπροστά στις κάμερες και τον πρωθυπουργό ότι μια τέτοια παρέμβαση θα γίνει αιτία αποοκλεισμού του ελληνικού ποδοσφαίτου από τις ευωπαίκές διοργανώσεις. Μονά-ζυγά δικά τους δηλαδή. Στις υπερεθνικές Ομοσπονδίες γνωρίζουν ότι η λύση των παθογενειών στο ελληνικό και ειδικά το επαγγελματικό ποδόσφαιρο περνά μέσα από την σύγκρουση με τα επιχεοιρηματικά συμφέρονται που δραστηριοποιούνται σε αυτό. Σε αυτή τη σύγκρουση δεν θέλουν να εμπλακούν και αφήνουν την κυβέρνηση να το κάνει (αν μπορεί). Για αυτό και αφού “ένιψαν τας χείρας τους”,έδωσαν ραντεβού για το καλοκαίρι και άφησαν την κυβέρνηση να βγάλει μόνη της τα κάστανα από τη φωτιά...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK