makrigiannis_giannis

Πλασματική ανάπτυξη, φενάκη η έξοδος στις αγορές

Γιάννης Μακρυγιάννης

Με τις λέξεις να έχουν χάσει το νόημά τους και όλα να ερμηνεύονται κατά το δοκούν έχει σημασία να ξαναδούμε ορισμένες έννοιες και την πραγματική σημασία των όσων ακούμε (και μας λένε).

Δύο κεντρικά διακυβεύματα υπάρχουν στο κυβερνητικό αφήγημα τούτη την περίοδο: έρχεται η ανάπτυξη (κάπου από το βάθος, αλλά έρχεται, λένε) και θα βγούμε στις αγορές (όχι του Αλ Χαλίλι, ούτε της Ερμού, τις κανονικές με τα ομόλογα).

Ας πάρουμε την ανάπτυξη: Τα επίσημα στοιχεία έγραψαν για το 2016 μηδενική ανάπτυξη, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2017 σημειώθηκε ύφεση. Κι αυτό παρότι το 2015 ήταν κακή χρονιά για την οικονομία, που σώθηκε μόνο και μόνο εξαιτίας της αύξησης της κατανάλωσης μετά τα capital controls, για προφανείς ψυχολογικούς λόγους – φοβήθηκαν όλοι ότι χάνουν τα χρήματά τους - και όχι εξαιτίας πραγματικών αναγκών των καταναλωτών ή αναθέρμανσης της οικονομίας. 

Όμως υπάρχει και κάτι άλλο: Την τελευταία διετία ειδικά, λόγω και του πλαστικού χρήματος, ένα μέρος της «μαύρης» οικονομίας, έγινε «άσπρο». Οι ρυθμοί της οικονομίας που καταγράφονται δεν είναι δηλαδή πραγματικοί, αλλά οφείλονται σε αυτή την «τεχνική» λεπτομέρεια, η οποία είχε ξεκινήσει πριν το 2015 και απλώς εντατικοποιήθηκε στη συνέχεια. Ουσιαστικά μιλάμε δηλαδή για βαθύτερη ύφεση απ’ όση καταγράφεται επίσημα. Και επιπλέον είναι πολύ δύσκολο, όσα «επενδυτικά μπουμ» και να σκάσουν τα επόμενα χρόνια, όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, μεγάλη ανάπτυξη δεν θα έχουμε (για το «δίκαιη», ας μην πιάσουμε καν την κουβέντα). Ακόμη και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπει σχετικά αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης (γύρω στο 2% κάθε χρόνο), που με βάση τη μείωση του ΑΕΠ τα τελευταία οκτώ χρόνια, είναι μάλλον ασπιρίνη για το οικονομικό και παραγωγικό πρόβλημα της χώρας.

Ας πάρουμε και την πολυθρύλητη έξοδο στις αγορές: Το να βγάλει η Ελλάδα ομόλογα λίγων δις και με κατευθυνόμενες και ελεγχόμενες διαδικασίες να τα διοχετεύσει σε αγοραστές (με τη βοήθεια καλοπληρωμένων ξένων συμβουλευτικών οίκων) δεν λέει τίποτα. Στάχτη στα μάτια. Το έκανε και ο Σαμαράς το 2014 και δεν έπεισε κανένα. Η όποια έξοδος στις αγορές το καλοκαίρι, όπως θέλει η κυβέρνηση, δεν σημαίνει τίποτα για το τι θα γίνει μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου το 2018. Ούτε θα σημάνει το τέλος της επιτροπείας από τους δανειστές. Η όποια έξοδός μας στις αγορές το 2018 για την πλήρη κάλυψη των δανειακών μας αναγκών, θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τις διαθέσεις των πιστωτών. Εάν θέλουν να μας βγάλουν, θα μας βγάλουν (θα τους κοστίσει ίσως και λιγότερο), εάν όχι, πολύ απλά μπορούν να κάνουν οτιδήποτε ώστε να μην έχουμε την καλή μαρτυρία προς τα έξω για να μας δεχθούν οι αγορές. Και πιθανότατα η όποια ρύθμιση για το χρέος, θα προϋποθέτει την εφαρμογή σκληρών μνημονιακών πολιτικών για πολλά χρόνια ακόμα, αλλά και θα μπορεί να καθορίζει την δυνατότητα εξόδου ή όχι της χώρας στις αγορές. Αν αυτό δεν σημαίνει επιτροπεία για πολύ καιρό ακόμα, τότε έχουμε σίγουρα χάσει τη σημασία των εννοιών.

Μπορεί να πει κανείς – και πάντως η κυβέρνηση το λέει - ότι αφού είμαστε σε ένα συγκεκριμένο ευρωπαϊκό και νομισματικό πλαίσιο δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς.

Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Αλλά, σε κάθε περίπτωση κανείς δεν μπορεί να μιλά για επιτυχίες, επανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και διάφορα τέτοια παραπλανητικά, που δίδονται ως χάντρες και μπιχλιμπίδια στους ιθαγενείς.      

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Μηχανικός

Όλοι οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ (ειδικά μισθολόγια) θα παρακαλούν για εκλογές, μήπως και ο Μητσοτάκης σώσει κάτι από την καταστροφή, αλλά η ΝΔ δεν πρέπει να βιαστεί πριν ο ΣΥΡΙΖΑ πέσει κάτω από το όριο του 3% στις δημοσκοπήσεις και οι ΑΝΕΛ κάτω από το 0.05%. Το ένα υφεσιακό έτος θα διαδέχεται το άλλο και το 3% των οπαδών του θα μείνει με την απορία : τι καλύτερο μπορούσαν να κάνουν οι άλλοι ?

Η ομολογία του αριστερότατου Αντώνη Δελατόλλα...

Εκδότη της φανατικά συριζόφιλης εφημερίδας Το Ποντίκι", σε σημερινό άρθρο του με τίτλο: ""Οσο αναπνέω, ελπίζω". "Το μνημόνιο που θα ψηφιστεί αύριο από την κυβερνητική πλειοψηφία, περιέχει πολύ σκληρά μέτρα για το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας. Ότι και να πει κανείς είναι λίγο, είτε αυτό αφορά στις μειώσεις σε συντάξεις, επιδόματα πρόνοιας, αυξήσεις εισφορών, νέους φόρους, είτε περιέχει διατάξεις που άπτονται ζητημάτων εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας. Τα αντίμετρα, είναι ένα πολιτικό αμπαλάζ αυτής της συμφωνίας, όχι μόνο γιατί ουσιαστικά δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες που θα υποστούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, αλλά γιατί θα εφαρμοστούν αν και εφόσον, και μόνο με τη βούλα της συμφωνίας των εταίρων κλπ. κλπ. Αυτή είναι η μαύρη αλήθεια. Είναι επίσης βέβαιο, ότι η κοινωνία έχει σωρευτεί, άρνηση, δυσπιστία, οργή απελπισία".

Σβουριχτή, μεγαλοπρεπέστατη σφαλιάρα...

Στον σύριζα, από έναν από τους φανατικότερους οπαδούς του!!!

@Σβουριχτή..

Μη νομίζεις βέβαια ότι οι πρώην υποστηρικτές που τα σέρνουν στο ΣΥΡΙΖΑ τρέφουν αυταπάτες για τους υπόλοιπους. Κανείς δεν ξεχνά ποιοι μας έφτασαν στα μνημόνια...Για να μη ξεχνιόμαστε δηλαδή. Στο ίδιο έργο θεατές. Αυτοί που μας κατέστρεψαν θα έρθουν να μας σώσουν. Λεφτά υπάρχουν, Ζάπεια κλπ κλπ και πάλι από την αρχή.

ΡΟΜΠΑ ΞΕΚΟΥΜΠΩΤΗ

ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΒΑΝΤΕΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤAΘΗΚΑΝ ΜΕ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΠΕΡΙ...ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΑΦΗΓΗΜΑΤΟΣ ....ΟΠΟΤΕ Ο ΣΥΡΙΖΑΣ ΕΤΕΛΕΙΩΣΕ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΑ .

Φενάκης συνέχεια

Ίδια φενάκη με την είσοδο στην ονε και το ευρώ. Rotshild=GoldmanSachs. Η Ιστορία επαναλαμβάνεται, ως φάρσα.

535 απέμειναν...

Οι αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές μπορεί να διεξαχθούν στις ακόλουθες ημερομηνίες: 4 Νοεμβρίου 2018, 19 Μαίου 2019 και 15 Σεπτεμβρίου 2019. Στην 1η περίπτωση θα έχει ολοκληρωθεί το 3ο μνημόνιο στις 20 Αυγούστου 2018 και δεν θα έχουν εφαρμοσθεί οι περικοπές στις συντάξεις, (οι οποίες προβλέπονται να εφαρμοσθούν από την 1η Ιανουαρίου 2019) , στη 2η περίπτωση θα διεξαχθούν ταυτόχρονα ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές ενώ η 3η περίπτωση είναι το ακρότατο χρονικό όριο διεξαγωγής εκλογών, (με την πλήρη συμπλήρωση της τετραετίας)... Θεωρώντας πιθανότερη την 1η ημερομηνία, είναι σαφές ότι απομένουν στον σύριζα 535 ημέρες διακυβέρνησης της πατρίδας μας, μέχρις ότου να εκδιωχθεί με τις κλωτσιές από τον ελληνικό λαό, (ενώ από την 25η Ιανουαρίου 2015, (οπότε και ανέλαβε για πρώτη φορά τη διακυβέρνηση ο σύριζα...), έχουν ήδη παρέλθει 844 ημέρες).

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία