Ο JFK και οι ιμιτασιόν θιασώτες του
makrigiannis_giannis

Γιάννης Μακρυγιάννης

Ο JFK και οι ιμιτασιόν θιασώτες του

Ανάμεσα στις άλλες δηλώσεις και κορυφαίες πολιτικές ενέργειες του Τζον Κένεντι, έχει μείνει στην ιστορία η περίφημη αποστροφή του σε λόγο που εκφώνησε στο Βερολίνο το 1963 «μην ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για εσένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου».

67 χρόνια μετά, οι δικοί μας φωστήρες πήραν τη φράση αυτή και την έκαναν «μην ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου (η κυβέρνηση δηλαδή) για σένα, κάνε ό,τι μπορείς εσύ για να σωθείς, να σώσεις τους άλλους, να σώσεις και την κυβέρνηση, η οποία το μόνο που ευχαρίστως κάνει είναι να βάζει την αστυνομία να σε κυνηγάει και τους επιστήμονες να σε μαλώνουν».

Ας πάρουμε για παράδειγμα τα Χριστούγεννα: Είπαν αρχικά, για να μην προκαλέσουν το κοινό αίσθημα, ότι γιορτές θα κάνουμε, με περιορισμούς βέβαια, αλλά οι οικογένειες θα επανενωθούν. Μετά είπαν ότι θα υπάρξει περιορισμός στην παρουσία ατόμων στα9 άτομα σε κάθε σπίτι. Μετά είπαν ότι τα ρεβεγιόν θα γίνουν το μεσημέρι, άντε το απόγευμα σαν το αγγλικό τσάι. Και μετά επιδόθηκαν σε συστάσεις να μην είναι κανείς άλλος πέραν της στενής οικογένειας, ήτοι να μην ακολουθηθεί ούτε καν το «9 άτομα σε κάθε τραπέζι».

Πέρα από συστάσεις και παλινωδίες και απειλές ότι θα πέσουν πρόστιμα, τίποτα! Κι αυτό για ένα λόγο: επειδή έπεσαν έξω σε όλα! Στην επιδημιολογική επιτήρηση, στις προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας, στην προετοιμασια του συστήματος υγείας.

Τώρα τρέχουν πίσω από τα πράγματα. Και θα συμβεί τούτο: οι περισσότερες οικογένειες θα κοιτάξουν να κάνουν γιορτές μέσα στα μέτρα, αλλά «τεντώνοντάς» τα διότι δεν είναι και εύκολο. Το «9» είναι δύσκολο να τηρηθεί σε κάποιες περιπτώσεις και άρα δεν θα το τηρήσουν ακριβώς. Άλλες θα οργανώσουν το βράδυ ρεβεγιόν κανονικά – και τι θα κάνει η αστυνομία, θα μπουκάρει σε σπίτια;;

Κάποιες οικογένειες θα ξηλωθούν κάνοντας τεστ και πληρώνοντας 60 ευρώ το άτομο, για να είναι κάπως σίγουροι ότι δεν κινδυνεύουν με τη μετάδοση του ιού ανάμεσα στους προσκεκλημένους.

Θα μπορούσε δε να γίνει το εξής να συνταγογραφηθεί το μοριακό τεστ και να το κάνουν μία δύο μέρες πριν το τραπέζι όσοι το επιθυμούν και θέλουν να βρεθούν με άλλους.

Κλείσιμο
Αλλά αυτό το μέτρο, του δωρεάν τεστ, δεν προβλέπεται από τους κυβερνώντες, διότι προφανώς εμπίπτει στην κατηγορία «μην ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα»… Εδώ είπαν ψέματα και κορόιδεψαν ακόμα και με το πλαφόν (από 40 είπε ο πρωθυπουργός το κάνανε τελικά 60 το μοριακό)!

Άλλο παράδειγμα: τοπικοί άρχοντες παρακαλούσαν τους τελευταίους μήνες τον ΕΟΔΥ και την κυβέρνηση να κάνουν κάτι για την πανδημία στις περιοχές τους. Στη Θεσσαονίκη ο Τζιτζικώστας έλεγε να μην γίνουν οι εκδηλώσεις 26-28 Οκτωβρίου. Στην Κοζάνη περίμεναν ματαίως τα συνεργεία του ΟΕΔΥ. Και στη Δυτική Αττική ο Αρκουμανέας απάντησε στη σχετική επιστολή του αντιπεριφερειάρχη, στήνοντας ένα σόου κάποιων ωρών με ράπιντ τεστ – θα ήταν απίστευτη γελοιότητα, εάν δεν αποτελούσε όλο αυτό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Αλλά είπαμε, η κυβέρνηση είναι με τον Κένεντι «μην ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα»…

Τρίτο παράδειγμα: όλοι συζητούν για το ενδεχόμενο να έχει μεταλλαχθεί ο ιός, σύμφωνα με στοιχεία των Βρετανών. Οι Βρετανοί λοιπόν, μαζεύουν εξαντλητικά στοιχεία για την πορεία της πανδημίας – ασχέτως εάν για άλλους λόγους δεν καταφέρνουν να έχουν αποτελέσματα σοβαρά στην αντιμετώπισή της. Αλλά τα στοιχεία που μαζεύουν είναι πολύτιμα και γι’ αυτό ασχολείται αυτή την ώρα όλη η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα με τα περί μετάλλαξης του ιού. Εδώ οι δικοί μας, όταν δεν ειρωνεύονται αυτή την επιμονή των Βρετανών, αδιαφορούν παντελώς για την αξία να μαζεύει κανείς στοιχεία. Αλλά, το ξαναείπαμε, οι δικοί μας είναι το Τζον Φιτζέραλντ και της φράσης «μην ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα». Διότι αν ρωτάς, μπορεί και να φας όχι πρόστιμο, αλλά και ξύλο…

Μόνο για τη Μέριλιν δεν μας είπαν ακόμα, αλλά πού θα πάει…

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα