LIVE

Κορωνοϊός

kessopoulos

Κλειστά σχολεία, ανοιχτή αγορά με αυστηρά μέτρα προστασίας

Γιάννης Κεσσόπουλος

Η κυβερνητική ανακοίνωση διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου το περασμένο Σάββατο για άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου, πριν μάλιστα συνεδριάσουν οι λοιμωξιολόγοι (οι ειδικοί), δείχνει μια σπουδή η οποία μάλλον δεν θα έπρεπε να υπάρχει, δέκα μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19. 

Μετά την αρχική απόλυτα επιτυχή διαχείριση, τα πράγματα δεν πήγαν κατ’ ευχήν, με αποτέλεσμα την κορύφωση κρουσμάτων και θανάτων στη διάρκεια του Νοεμβρίου, ενώ ακόμη οι ΜΕΘ δεν μπορεί να ανασάνουν με άνεση. Βέβαια, 10 μήνες μετά από το κρούσμα μηδέν πρέπει να επισημάνουμε κάποια πράγματα.

Καταρχήν του κρούσμα μηδέν που νοσηλεύτηκε μερικές εβδομάδες, τώρα μάλλον δεν θα έμπαινει παρά σε ένα κατ’ οίκο περιορισμό και κανείς δεν θα ασχολούνταν με αυτό.
Το πρώτο κύμα ήταν πολύ πιο ήπιο από το δεύτερο -τώρα μοιάζει με παιχνιδάκι...

Η θερινή απόπειρα για άνοιγμα αγοράς και τουρισμού με χαλαρωμένα τα μέτρα προστασίας -όχι κατ’ ανάγκη ευθύνη της κυβέρνησης- ούτε στην αγορά έδωσε ανάσα (πλην ελαχίστων τομέων) ενώ οδήγησε σε αυήξηση των κρουσμάτων.

Η διαχείριση στο δεύτερο κύμα μέχρι στιγμής έχει άνοιξε κλείσε των σχολείων, άνοιξε κλείσε της αγοράς. Ακόμη και τομέων που τήρησαν τα μέτρα προστασίας και θα μπορούσαν να συνεχίσουν με συνεπή τήρησή τους.

Τώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να ανοίξει και πάλι τα σχολεία με μια σπουδή η οποία δεν είναι εύκολο να κατανοηθεί από το μέσο πολίτη. Δεν βρισκόμαστε πια στο 2ο μήνα πανδημίας και γενικού απαγορευτικού που τα παιδιά ήθελαν να πάνε ξανά σχολείο. Βρισκόμαστε στον 10ο μήνα και όλοι είμαστε κουρασμένοι. Παιδιά, γονείς και δάσκαλοι. Κουρασμένοι από το αναγκαίο απαγορευτικό, κυριευμένοι πια από το φόβο του «ελεύθερου σκοπευτή» που λέγεται κορονοϊός.

Εκτιμώ ότι μεγαλύτερη ψυχολογική επίπτωση στους μαθητές και στους γονείς από τα κλειστά σχολεία έχει το άνοιξε - κλείσε, δηλαδή η διαρκής αβεβαιότητα, η οποία αποτελεί εμπόδιο για κάθε προσπάθεια διαμόρφωσης μιας προσωρινής έστω κανονικότητας.

Θα μπορούσα να καταλάβω το μπρος - πίσω ανάλογα με το πώς διαμορφώνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα, ως προς τη λειτουργία της αγοράς και ανάλογα με το είδος της επιχείρησης, μιας και είναι αδήριτη η ανάγκη να ανοίξουν τα μαγαζιά, έστω με αυστηρή τήρηση μέτρων. Δεν το καταλαβαίνω ως προς τα σχολεία (σε πολλές χώρες όπως η Αγγλία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Δανία αλλά και η Νέα Υόρκη έκλεισαν ή κλείνονυ τα σχολεία προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον αόρατο εχθρό).

Εν ολίγοις εκτιμώ ότι η κυβερνητική προσπάθεια θα έπρεπε να αποσκοπεί σε αυτό: στη διαμόρφωση δηλαδή μιας (σχετικά) σταθερής (προσωρινής) κανονικότητας για την κοινωνία. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε κλειστά σχολεία και τηλεκπαίδευση για το επόμενο δύσκολο διάστημα (όχι διά παντός), ανοιχτή αγορά με πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας.

Σίγουρα δεν θέλουμε να κάνουμε τους προπονητές της κερκίδας, ιδίως σε μια πανδημία που συμβαίνει κάθε 100 χρόνια και άρα είναι a priori δύσκολη η διαχείρισή της. Ως πολίτες παρακολουθούμε τους ειδικούς και προσπαθούμε να κατανοούμε τα δεδομένα και τις κινήσεις. Κάποιες φορές οι αποφάσεις είναι ακατανόητες για τον κοινό νου. Ίσως γιατί οι πιέσεις είναι πολλές και εμφιλοχωρεί το πολιτικό στοιχείο, όπως ίσως έγινε το καλοκαίρι. Και στη διαχείριση μιας τέτοιας κρίσης αυτό δεν είναι καλό. Δημιουργεί παρενέργειες στην ατομική και συλλογική ψυχολογία. Μειώνει την εμπιστοσύνη στην πολιτική. Μαζί με την συνακόλουθη οικονομική κρίση γεννά ένα εκρηκτικό μίγμα με άγνωστες συνέπειες.


*Δημοσιογράφος - Σύμβουλος Επικοινωνίας Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας Δήμου Θεσσαλλονίκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (51)

Νίκος

Το χειρότερο είναι η υποκρισία που υπάρχει πίσω από κάθε απόφαση Στην προκειμένη ότι πολλοί γονείς ιδιωτικών σχολείων που παρκαραν τα παιδιά τους μέχρι τις5 είχαν χάσει τον ύπνο τους..

Αντώνης

Τα σχολεία στην Γερμανία και Ολλανδία εκλεισαν αρχές Δεκεμβρίου, Ολλανδία έδωσαν τάμπλετ με το που έκλεισαν, ipad παρακαλώ, ανεξάρτητα από εισοδηματικά κριτήρια. Γιατι εκεί η παιδεία είναι δωρεάν. Τα παιδιά μας έχουν πάθει ιδρυματισμο και καταθληψη αν αυτό σας ενδιαφέρει; Τα μαγαζιά Γερμανία - Ολλανδία εκλεισαν πριν τα Χριστούγεννα οι Ολλανδοί γελάνε ότι θα καταστρέψουμε την οικονομία μας.Δεν είμαι δημοσιογράφος έχω αρκετούς φίλους μετανάστες εκεί.

Ρώτα κι εμάς

πως πήγαν τα παιδιά στο σχολείο? χαρούμενα ήταν...υπήρξε βέβαια και περίπτωση παιδιού μεγάλης τάξης δημοτικού που έκλεγε και δεν ήθελε να παέι λόγω του πολύμηνου εγκλεισμού. Οπότε μην μας λες ότι τα άνοιξε κλείσε κάνει κακό στην ψυχολογία του παιδιού. Τα ανοιχτά σχολεία μόνο καλό κάνουν. Αυστηρά μέτρα προστασίας και αυστηροί έλεγχοι. Εμβοίσαμοί εκπαιδευτικών και άνοιγμα μόνο των καταστημάτων και κλειστή η εστίαση.

Παιδιά στην τάξη

Αυστηρά μέτρα προστασίας είναι τα μισά παιδιά μέσα στην τάξη. Αφού δεν υπάρχει αυτό, τα άλλα είναι ολίγον τι επιφανειακά.. Αν έχετε κάτι άλλο ως αυστηρό μέτρο κατά νου, μάλλον εκεί θα μείνει.. Όσον αφορά τους εμβολιασμούς εκπαιδευτικών, για να γίνει η 1η δόση, μετά η 2η δόση και ν'αποκτήσουν αντισώματα, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. Απροστάτευτοι θα πηγαίνουν στα σχολεία. Και όποιος ..λαγαρίσει! Όποιος μιλάει, μιλάει γιατί είναι προστατευμένος και άλλοι θα πάνε στην πρώτη γραμμή.. Αν το κράτος ήθελε να προστατεύσει τους εκπαιδευτικούς, ήδη από τις 4/1 θα τους είχε προσκαλέσει να εμβολιαστούν, ώστε όταν ανοίξει τα σχολεία να έχουν αποκτήσει αντισώματα και να μη κινδυνεύσουν. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλές οδοντόκρεμες, βορά δια κατανάλωση του κοινού.. Με τα τεστ ξέρετε, ο ιός κολλάει!! Δεν αποτελούν μέτρο προστασίας σε αίθουσες των 28-29 ατόμων, έστω και λίγο λιγότερων..

Μάκης ο δίκαιος

Το σωστό είναι να ανοίξουν τα πάντα (εκτός από Καφέ, μπαρ και γενικά χώροι διασκέδασης με υψηλό συνωστισμό) με πολύ αυστηρά μέτρα όμως (μάσκες, αντισηπτικά, περιορισμό ατόμων, θερμομετρήσεις, τεστ κτλ) Και τέλος κάτι πολύ σημαντικό, τεστ και αυστηρούς ελέγχους στους εισερχομένους από το εξωτερικό ανθρώπους, μη ξανακάνουμε το καλοκαιρινό λάθος… Αλώστε αυτό κάνει και η Κίνα και σε συνδυασμό μα το εμβόλιο έχουν νικήσει τον κορονοϊό…

Κίμων

Απόλυτα συμφωνώ μαζί σου

COVID ☢️⚕️

Πρέπει ν' αναζητήσουν ευθύνες στην κυβέρνηση, γι αυτό που συνέβη το Καλοκαίρι. Θα μπορούσαμε να είμαστε "Covid Free" χώρα και να τα έχουμε όλα ανοιχτά, αλλά για να βγάλουν μερικά ψίχουλα για 2 μήνες Καλοκαίρι, τώρα θα είναι όλα κλειστά για 4-5 μήνες... Επίσης, τα εμβόλια είναι πολύ λίγα, καμία σχέση με τους αριθμούς που ακούγαμε πριν λίγο καιρό...

Δημήτρης

Προτείνω σε όλους να ρίξετε μια ματιά στις εκθέσεις του Bloomberg, στην έκθεση πανεπιστημίου Σουηδίας περί δημοκρατικότητας μέτρων( μου διαφεύγει το όνομα αλλά μια γρήγορη αναζήτηση θα το βγάλει, έγραψε γι αυτό η ναυτεμπορικη) και τις προτάσεις του WHO για την διαχείριση lockdown. Ειδικά το τελευταίο μπορεί να σας δείξει γιατί το πρώτο lockdown πήγε καλύτερα από αυτό και γιατί πλέον είμαστε το καλό παράδειγμα της Ευρώπης μόνο στα ελληνικά κανάλια.

dim

Δημοσιογραφος στην Ελλαδα ειναι ενα επαγγελμα που μπορει να το κανει ο καθενας.Αξιοπιστια μηδενικη.αλλος φωναζει γιατι αργησανε να τα κλεισουν αλλος αφου ειναι ανοικτα καταστηματα τροφιμων γιατι οχι εκκλησιες ακομη και γηπεδα.Οτι θελει ο καθενας λεει,αστηρικτα και λαικιστικα.

Angel

Πολύ χάλι το άρθρο με ανακρίβειες. Ποιός είπε στην Αγγλία ότι έκλεισαν τα σχολεία? Για διαβάστε καλύτερα. Δε θα σχολιάσω το αν πάει καλύτερα ή όχι αλλά το θέμα είναι η ανακρίβεια που μέσω αυτής προσπαθεί κάποιος να υποστηρίξει μια άποψη. Όσον αφορά τα παιδιά και γονείς, μαλλον κύριε Κεσσόπουλε δεν έχετε ασχοληθεί ποτέ με το διάβασμα και τις ασχολείες των παιδιών. Εκτός αυτού για απαντήστε μου στο ερώτημα, έστω ότι ανοίγει η αγορά και όχι τα σχολεία, πώς θα πάει ο γονιός στη δουλειά με το παιδί στο σπίτι? Προφανώς έχουμε έτοιμο το παρκινγκ των παπούδων μάλλον (που είναι η χειρότερη επιλογή) ή κάποιος γονέας δε δουλεύει αλλιώς δε βλέπω άλλη λογική. Baby-sitter? Mε αποστασεις ή θα μεταδίδει τον ιό γύρω γύρω? Με τέτοιες απόψεις πώς να μην υπάρχει υπογεννητικότητα. Αν θέλετε να πείτε κάτι φοβερό, προτείνετε να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι πρώτα και οι εκπαιδευτικοι για να γυρίσουν όλοι στις θέσεις τους και οι γέροι τελευταίοι. Οι συνταξιούχοι ας κάτσουν και σπίτι τους μέχρι να τελείωσει όλο αυτό και φοβούνται μην πεθάνουν. Αν αυτοί δε φοβούνται γιατί το κράτος πρέπει να μεριμνύσει πρώτα γι αυτούς? Για να βγαίνουν βόλτα στα πάρκα και όλοι οι άλλοι σπίτι με τηλεκπαιδευση, τηλεργασία και επιδόματα?

ΑΙΑΝΤΑΣ

"Εν ολίγοις εκτιμώ ότι η κυβερνητική προσπάθεια θα έπρεπε να αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας (σχετικά) σταθερής (προσωρινής) κανονικότητας για την κοινωνία. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε κλειστά σχολεία και τηλεκπαίδευση για το επόμενο δύσκολο διάστημα (όχι διά παντός), ανοιχτή αγορά με πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας". Η πιο σωστή προσέγγιση μέσα στο χαμό από προτάσεις και νουθεσίες ειδικών και μη...

Επιτέλους

Να ακουστούν και λογικά πράγματα.Πόσο μα πόσο σωστά τα λέει ο συντάκτης.

Αντώνης

Έχεις παιδια ?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία