Πρέπει να ξανατοποθετήσουμε διεθνώς το προϊόν «Ελλάδα»
papageorgiou

Γ. Χ. Παπαγεωργίου

Πρέπει να ξανατοποθετήσουμε διεθνώς το προϊόν «Ελλάδα»

Ολα δείχνουν ότι τους επόμενους μήνες θα ζήσουμε μια περίοδο όπου για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις στην οικονομία, αλλά και μια σύμπνοια μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ευρωπαϊκού συστήματος.

Οι δανειστές με κάθε ευκαιρία εκφράζονται θετικά για την Ελλάδα, όχι επειδή μας αγάπησαν ξαφνικά, αλλά για να διαφημίσουν την υποτιθέμενη καλή διαχείριση της κρίσης από την πλευρά τους. Στην πραγματικότητα, επιχειρούν να συγκαλύψουν τις δικές τους ευθύνες και τα λάθη που έγιναν στη διάρκεια των μνημονίων, να καλύψουν την οικονομική καταστροφή που συντελέστηκε στην Ελλάδα παρουσιάζοντας άλλη μια «ιστορία επιτυχίας».

Η σκοπιμότητα αυτή, όμως, δεν αναιρεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια στη διεθνή κοινή γνώμη μεταδίδεται μια θετική εικόνα για τη χώρα μας. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι δημιουργείται μια μοναδική ευκαιρία για να ξανατοποθετηθεί διεθνώς το προϊόν «Ελλάδα», η εικόνα του οποίου ήταν παραδοσιακά θετική, αλλά επλήγη πολλαπλώς κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Ενα δεύτερο στοιχείο είναι ότι, παρά τους πολύ σημαντικούς περιορισμούς που θα υφίστανται λόγω της μεταμνημονιακής εποπτείας αλλά και της υποχρέωσης για παραγωγή μεγάλων πλεονασμάτων στον Προϋπολογισμό, είναι δεδομένο ότι η οικονομία θα πηγαίνει προς το καλύτερο. Ασφαλώς οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης (1,9% αύξηση του ΑΕΠ φέτος και 2,3% για το 2019 προβλέπει η Κομισιόν), αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι προοπτικές είναι θετικές. Είναι επίσης δεδομένο ότι υπάρχουν περιθώρια για κινήσεις που θα τονώσουν περαιτέρω την οικονομία. Ηδη οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μια γενικευμένη κινητοποίηση του οικονομικού επιτελείου, το οποίο ετοιμάζεται να ρίξει στην αγορά κάθε διαθέσιμο ευρώ από κοινοτικά χρήματα και επιδοτήσεις, αλλά και από την υπό δημιουργία αναπτυξιακή τράπεζα, έτσι ώστε να τονωθούν η αγορά και η επιχειρηματική δραστηριότητα και να ενισχυθεί η αναπτυξιακή δυναμική.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει και πολιτική σκοπιμότητα. Διαβλέπει την προοπτική των εκλογών και θα επιδιώξει να δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα στην οικονομία προκειμένου να μειώσει την πολιτική φθορά που έχει υποστεί με το τρίτο μνημόνιο και την υψηλή φορολόγηση. Δεν είναι μυστικό, άλλωστε, ότι ήδη στο Μαξίμου επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για αναγγελίες το φθινόπωρο στη ΔΕΘ σε σχέση με τη μείωση της φορολογίας, την παροχή κοινωνικού μερίσματος και το θέμα των συντάξεων, εφόσον τελικά οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Η πολιτική στόχευση δεν αναιρεί τον θετικό χαρακτήρα των πρωτοβουλιών. Η ενίσχυση της ρευστότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κινηθεί η οικονομία και η κυβέρνηση θα πρέπει να ελεγχθεί αυστηρά αν αφήσει ανεκμετάλλευτη έστω και την παραμικρή δυνατότητα. Ενα από τα προβλήματα, άλλωστε, που φαίνονται από τα στοιχεία είναι ότι μπορεί τους τελευταίους μήνες οι περισσότεροι αναπτυξιακοί δείκτες να κινούνται ανοδικά, αλλά η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει αναιμική ή πτωτική. Το υψηλό πλεόνασμα απορροφά σημαντικούς πόρους από την οικονομία, επομένως κάθε σταγόνα ρευστότητας είναι πολύτιμη.

Κλείσιμο
Στη φάση που βρισκόμαστε, ένα σημαντικό ποσοστό της οικονομικής δραστηριότητας επηρεάζεται από το λεγόμενο «κλίμα». Εάν υπάρχει μια γενικευμένη αίσθηση βελτίωσης στο εσωτερικό και το εξωτερικό, οι όποιες θετικές εξελίξεις ανατροφοδοτούνται.

Το τέλος των μνημονίων μπορεί να μη σημαίνει πλήρη ελευθερία κινήσεων, αλλά σίγουρα σημαίνει και ότι η ευθύνη για την ανάταξη της οικονομίας και την επούλωση των πληγών στην κοινωνία -παρ’ όλους τους περιορισμούς- είναι στα χέρια μας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK