Τελειώνει η ευρω-κλεψύδρα της Αθήνας;
Γ. Δημητρομανωλάκης

Γ. Δημητρομανωλάκης

Τελειώνει η ευρω-κλεψύδρα της Αθήνας;

Ένα έντονο διπλωματικό και οικονομικό «παιχνίδι εξουσίας» που φαίνεται να αποδεικνύει ότι η ευρω-κλεψύδρα της Ελλάδος τελειώνει σιγά σιγά, εκτυλίχθηκε
χθες το πρωί στις Βρυξέλλες σχετικά με την δόση των 5,2 δισ ευρω που είχε εγκριθεί εδώ και πολλές εβδομάδες από τις χώρες της ευρωζωνης.

Ένα έντονο διπλωματικό και οικονομικό «παιχνίδι εξουσίας» που φαίνεται να αποδεικνύει ότι η ευρω-κλεψύδρα της Ελλάδος τελειώνει σιγά σιγά, εκτυλίχθηκε
χθες το πρωί στις Βρυξέλλες σχετικά με την δόση των 5,2 δισ ευρω που είχε εγκριθεί εδώ και πολλές εβδομάδες από τις χώρες της ευρωζωνης.

Η δόση τελικά δεν έρχεται "ολόκληρη" και αυτό αναδεικνύει τρία βασικά ζητήματα:
 
·       Οι Γερμανοί μας βάζουν ευθέως το μαχαίρι στον λαιμό σχετικά με την αυστηρή υλοποίηση του μνημονίου. Βέβαια την ίδια στιγμή το Βερολίνο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο χαλάρωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής της  Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας.
·       Η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την επιθυμητή χαλάρωση της δημοσιονομικής λιτότητας αποδεικνύεται ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και επίπονη. Μοναδικό θετικό σημείο ότι ο Ζ.Κλ.Γιούνκερ ετοιμάζεται να ταχθεί υπέρ της παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά ένα ή δύο έτη, συντασσόμενος με τη λογική του ΔΝΤ.
·       Δεν υπάρχει κοινή γραμμή στην Ε.Ε. για την Ελλάδα. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη σημερινή συνάντηση του νέου Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ με τον πρόεδρο του eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.  Η Γαλλία όμως δεν φαίνεται διατεθειμένη να δείξει σήματα ταύτισης με τη χώρα μας πριν διασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα μέσα στην ευρωζώνη.
 
Κλείσιμο
 Πρακτικά τώρα, οι  εκπρόσωποι του σκληρού πυρήνα της Βόρειας Ευρώπης (Αυστρία, Φινλανδία, Ολλανδία, Γερμανία) έθεσαν αιφνιδιαστικά στo European Working Group θέμα να μην καταβληθεί  η δόση των 5,2 δισ. ευρώ, η οποία υπό κανονικές συνθήκες επρόκειτο κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.  Στο EWG δημιουργήθηκε πανικός και το θέμα  «έφτασε»  σε όλους του υπουργούς της ευρωζωνης καθώς έπρεπε να ληφθεί μια συλλογική απόφαση.

Οι χώρες τους σκληρού πυρήνα επέμειναν ότι η δόση πρέπει να παγώσει έως ότου σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ελλάδα, ενώ οι υπουργοί των υπόλοιπων χωρών θεώρησαν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έστελνε λάθος μηνύματα στον ελληνικό λαό αφού η δόση είχε εγκριθεί ήδη από τον Μάρτιο και η έγκριση αυτή βασίστηκε πάνω στη θετική αξιολόγηση της τρόικας για τα μέτρα που έλαβε και εφάρμοσε η χώρα μας.

Αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί μια μέση λύση σύμφωνα με την οποία  από τα 5,2 δις ευρω τα 4,2 δισ  ευρω που χρειάζονται άμεσα για να δοθούν τώρα για να αποπληρωθούν ομόλογα που λήγουν και τα υπόλοιπα σε έναν μήνα αφού ούτως ή άλλως θα έμεναν στα ταμεία της Τράπεζας της Ελλάδος χωρίς άμεση αξιοποίηση.
Με άλλα λόγια, η απόφαση του EFSF ήταν να διασφαλιστούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας προς τους δανειστές και μόνο.

Το ανησυχητικό στις χθεσινές διαβουλεύσεις είναι η τάση ανάφερε που διαπιστώθηκε σε επίπεδο EWG (σε τηλεδιάσκεψη στην οποία δεν συμμετείχαν όλες οι χώρες) ότι η Ε.Ε. πρέπει να παγώσει τη μεγάλη δόση του δανείου που αναμένεται στο τέλος Ιουνίου.

Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν λήξεις ομολόγων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο συνεπώς -για ακόμα μία φορά- οι δανειστές έχουν την πολυτέλεια να πιέσουν, αδιαφορώντας για τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ