Φώφη Γιωτάκη
Άντε και στους 20άρηδες!
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού εντός της χώρας ξεδιπλώνεται ικανοποιητικά- σύμφωνα με το προγραμματισμένο πλάνο και όχι με το «κακό» σενάριο. Με βάση την ευρωπαϊκή «δεξαμενή» εμβολίων και τους αναμενόμενους ρυθμούς οσον αφορά την διάθεσή τους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί περίπου τρία εκατομμύρια δόσεις εμβολίων- έχει δηλαδή προσέλθει στα εμβολιαστικά κέντρα σχεδόν το ¼ του ενήλικου πληθυσμού. Οι αρμόδιοι πιστεύουν και δηλώνουν ότι θα υπάρξει σημαντική επιτάχυνση του εμβολιασμού μέσα στον Μάιο και τον Ιούνιο. Εκτιμούν δε ότι πάνω από το μισό του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου κι ότι οποιοσδήποτε πολίτης θέλει να εμβολιαστεί θα μπορεί να το κάνει- να κλείνει ραντεβού- μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.
Από την 1η Μάη, δηλαδή από το Μεγάλο Σάββατο, θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Εστιατόρια και καφετέριες ανοίγουν και θα λειτουργούν σε εξωτερικούς χώρους από τις 3 Μαίου- τότε θα αρχίσει επί της ουσίας και η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στις μετακινήσεις χωρίς sms στο 13033 ή το χαρτί εξόδου που χρειαζόμασταν για την κάθε μετακίνηση (και με τις εξαιρέσεις της) μέχρι τις 9 το βράδυ. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά τώρα από τις 10 το βράδυ, ενώ από την Δευτέρ α του Πάσχα θα ισχύει από τις 11 και μετά.
Όλα τα σχολεία ανοίγουν πόρτες για δια ζώσης μαθήματα από τις 10 Μαίου. Στις 15 Μαίου θα αρθούν οι περιορισμοί για τις μετακινήσεις από περιφέρεια σε περιφέρεια- δηλαδή θα «απελευθερωθούν» τα εσωτερικά ταξίδια- ο καθένας και η καθεμιά θα μπορεί να ταξιδέψει με την αίσθηση της επιστροφής στην κανονικότητα προς τους αγαπημένους του προορισμούς. Να επισκεφτεί τους δικούς του ανθρώπους στο ορεινό χωριό ή στο νησί, παντού.
Στις 15 Μαίου επίσης κάνει επίσημη πρεμιέρα η ελληνική τουριστική περίοδος- με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διατηρεί το φιλόδοξο στόχο ότι τα έσοδα μπορεί να καλύψουν το μισό «κατακτημένο έδαφος» του 2019.
Στις 15 Μαίου, μαζί με το άνοιγμα του τουρισμού, καταργείται η καραντίνα για όσους επισκέπτονται την Ελλάδα με την εμφάνιση είτε του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, είτε ενός αρνητικού τεστ ή ενός τεστ αντισωμάτων.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι μαθαίνοντας να ζούμε με τον ιό και τα «όπλα» αναχαίτισης που έχουμε πια στα χέρια μας μπορούμε να αρχίσουμε να επανασχεδιάζουμε την ζωή μας, την ατομική και την οικογενειακή, σε διαφορετικές συνθήκες από αυτές του σκληρού πολύμηνου απαγορευτικού. «Καλό» σενάριο με πάνω από 10 χιλιάδες νεκρούς δεν μπορεί να υπάρξει. Μπορεί όμως να υπάρξει η προοπτική που θέλουν και δικαιούνται πρώτα απ’ όλους, εκείνοι που έχουν δεχτεί τα μεγαλύτερα πλήγματα από την πανδημία και παλεύουν όντας εξουθενωμένοι να σταθούν όρθιοι αγωνιώντας για την «επόμενη μέρα».
Η μετάβαση όμως στην «επόμενη μέρα» αφορά όλους, γυναίκες άντρες, όλες τις ηλικίες. Αφορά και στους νέους και τις νέες που λαχταρούν να πάρουν τις ζωές τους πίσω, να χαρούν, να επικοινωνήσουν, να δημιουργήσουν, να προχωρήσουν χωρίς επώδυνα απαγορευτικά, να δώσουν- να κερδίσουν ή και να χάσουν- τις δικές τους μάχες, αυτές που επιλέγουν.
Σε κάθε περίπτωση, αυτές τις μάχες θα καταφέρουν να τις δώσουν με μεγαλύτερη ορμή και αυτοπεποίθηση εφόσον έχουν εξασφαλίσουν εγκαίρως τα αναγκαία «όπλα». Και στις μέρες μας «όπλο» είναι ο εμβολιασμός. Το γεγονός ότι οι 30άρηδες και κάτι έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού για το εμβόλιο -πάνω από 100 χιλιάδες μέσα σε μία μέρα- δείχνει το ενδιαφέρον αλλά και την ανάγκη επιτάχυνσης των ρυθμών.
Βασική επιδίωξη όλων αλλά πρωτίστως δέσμευση της κυβέρνησης δεν μπορεί πλέον παρά να είναι η δυνατότητα του άμεσου εμβολιασμού και των 20άρηδων- της γενιάς που πέρασε τα εφηβικά της χρόνια μέσα στην πολυετή οικονομική κρίση και έζησε «καπάκι» την επέλαση της πανδημίας. Οι ειδικοί λένε ότι ούτε οι νέοι είναι άτρωτοι από την πανδημία- και εξηγούν τι ακριβώς υποστηρίζουν παραθέτοντας στοιχεία για την συμπεριφορά της νόσου όταν επισκέπτεται την κάθε ηλικία. Ναι η συντριπτική πλειονότητα των νέων- των 20άρηδων και κάτι- δεν ξέρει από συμπτώματα, δεν νοσηλεύεται, δεν μπαίνει στις ΜΕΘ, δεν επιβαρύνει το σύστημα υγείας που το έχουν ανάγκη οι μεγαλύτερες γενιές. Οι 20άρηδες και οι λίγο μεγαλύτεροί τους όμως είναι φοιτητές, είναι εργαζόμενοι, δουλεύουν ή φιλοδοξούν ότι θα βρουν δουλειά με το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου. Μπορεί να νοσήσουν ακόμη και αν είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό στο πρόσφατο παρελθόν- αυτό τουλάχιστον αναφέρουν πρόσφατες έρευνες. Μπορεί να μεταφέρουν τον ιό στους γύρω τους. Πρέπει λοιπόν να προστατευτούν και να προστατεύσουν με τη σειρά τους τους μεγαλύτερους. Όσο κάποιοι νοσοκομειακοί και γιατροί ακόμη δυστυχώς το σκέφτονται -αφού δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός- ας δοθεί ευκαιρία ζωής στους 20άρηδες…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr