Δημήτρης Γκιόκας

Η Ελλάδα έχασε τη μεγάλη ευκαιρία

Δημήτρης Γκιόκας

Η μεγάλη πτώση των χρηματιστηρίων είναι πιθανότατα μια αναμενόμενη διόρθωση και όχι ο προάγγελος μιας νέας οικονομικής κρίσης. Η παγκόσμια οικονομία δείχνει σημάδια πλήρους ανάρρωσης, που στην παρούσα φάση δύσκολα θα ανατραπεί. 

Η εποχή όμως του φθηνού χρήματος φτάνει στο τέλος της. Τα τελευταία 3 χρόνια η συγκυρία ήταν πολύ ευνοϊκή, ιδίως για τις χώρες της ευρωζώνης: Μηδενικά επιτόκια, άφθονη ρευστότητα μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης, ελκυστικό-υποτιμημένο ευρώ, φθηνό πετρέλαιο. Όλοι αυτοί οι παράγοντες οδήγησαν στο τέλος της κρίσης του 2008 και σε μια παγκόσμια οικονομική άνοιξη.

Η Ελλάδα όμως αυτή την 3ετία ακολούθησε τη δική της μοναχική πορεία. Το πισωγύρισμα του 2015 έφερε τα capitalcontrols, ένα αχρείαστο 3ομνημόνιο με υπερφορολόγηση και οριζόντιες περικοπές, 2 χρόνια ύφεση και στασιμότητα. Μετά από 27% συσσωρευμένη πτώση του ΑΕΠ η οικονομία μας θα έπρεπε να είναι το συμπιεσμένο ελατήριο που θα εκτοξευόταν, ιδίως όταν την ίδια στιγμή η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται με 3,5%. Αντί αυτού, μόλις μετά βίας καταφέραμε το 2017 να καταγράψουμε μικρή ανάπτυξη, η οποία οφείλεται κυρίως στην άνοδο του τουρισμού.

Δεν καταφέραμε να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης,ώστε να πέσει χρήμα στην αγορά. Δεν εκμεταλλευτήκαμε τα μηδενικά επιτόκια δανεισμού, καθώς οι τράπεζες παραμένουν «ζόμπι» και δε δανείζουν τις επιχειρήσεις. Δεν προλάβαμε να βγούμε μόνοι μας στις αγορές και να σταθούμε εκεί για ένα επαρκές χρονικό διάστημα.

Και τώρα που σχεδιάζουμε την έξοδο μας, τα επιτόκια αναμένεται να αυξηθούν και η ποσοτική χαλάρωση τελειώνει. Άρα ο δανεισμός της χώρας θα γίνει πιο ακριβός. Επίσης, το ευρώ έχει ανατιμηθεί έναντι του δολαρίου, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τόσο τον τουρισμό μας όσο και τις εξαγωγές. Το δε πετρέλαιο ακριβαίνει, βάζοντας ένα επιπλέον φρένο στην αυξημένη οικονομική δραστηριότητα.

Από τη στιγμή μάλιστα που η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να πάρει την προληπτική πιστωτική γραμμή για ένα χρόνο, ούτε οι Ευρωπαίοι καίγονται γι αυτό (επειδή πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλιά τους), απομένει αναγκαστικά μία λύση: της συσσώρευσης ενός αποθέματος πάνω από €10 δις από τα χρήματα του μνημονίου ως «μαξιλάρι» ασφαλείας.

Έχοντας αυτό η χώρα θα προσπαθήσει να περάσει το δύσκολο 2019, όταν και λήγουν ομόλογα 12 δις συν τα βραχυπρόθεσμα δάνεια. 

Σε κάθε περίπτωση ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει.

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Κ.Δ.Γαλλής

Μιλάμε συνέχεια, χρόνια τώρα, για ευθύνες των πολιτικών και τις επιπτώσεις αυτών στα οικονομικά της χώρας μας. Ιδιαίτερα την τελευταία τριετία, 2015-2017, οι χειρισμοί της εξουσίας υπήρξαν άκρως επιβαρυντικοί για την οικονομία , όπως πολύ σωστά επισημαίνεται από τον αρθρογράφο. Και το αποτέλεσμα είναι ότι όλοι αυτοί οι χειρισμοί αύξησαν το χρέος, έφεραν κεφαλαιακούς περιορισμούς και το χειρότερο έπληξαν την εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών προς το κράτος και τα όργανά του Και το ερώτημα που θέλω να θέσω είναι, αν συνεπάγονται ευθύνες. Ευχαριστώ.

Ακόμα το αριστερός - δεξιός

Συνκλονιστικα όλα αυτά. Η αλήθεια ότι είναι χιλιοειπωμενα, αλλά και κάποιος να μας πει, γιατι συμβαίνουν όλα αυτα , Και τολμώ να πω, επί δεκαετίες πριν. Αυτό είναι και το ζητούμενο για ένα αναγνώστη. Ευκαιρία να τα πω εγώ, τα πώς και τα γιατί. Και μπορώ να καυχιθω τοσων χρονών πειρα , υποζηγιο του κάθε κερατά, εγκληματια , κακοποιου,κάθε γιουσουφάκι, αλήτη, εχω κατασταλάξει πλέον. Μα είναι ο στρατος κατοχης, το δημοσιουπαλληλικο κατεστημενο, η δικτακτόρία του κοινοβουλίου είναι το γιατί που ψάχνουμε. Το έχουν αναλύσει εκατομμύρια αναλυτές και πικραμενοι, που τους λήστεψαν τους λοιδορισαν τους κατέστρεψαν. Οι φασίστες εκ γενετής. Ούτε και τώρα, με την επικαιρότητα ,το σκάνδαλο των φαρμάκων, θα βγει αποτέλεσμα. Και εμείς ο λαός θα λέμε πάλι "γαμω την ατυχία μου". Και με την Ενωμένη Ευρώπη , πάλι το ίδιο λέμε. Προσδοκουσαμε μία δημοκρατια και ένα σύνταγμα, αλλά αυτοί κοιτάνε τι θα αγοράσουν φτηνά και γιαυτο χρηματοδοτουν τον πελατειακο φασισμό προς ίδιον ωφελος.Και όλοι οι δείκτες πηγαινουν προς το χειρότερο. Δεν βαριέστε, έτσι να έχουμε να λέμε. Το πελατειακο σύστημα θα μας τυραννα πολλά χρόνια ακόμα. Ακόμα και οι νέοι έχουν μείνει στο αριστερός δεξιός.

χ

Αριστερα-Δεξια ειναι σχηματα τα οποια ανακαλυφθηκαν, αγαπητε φιλε, εν Εσπερια. Εδω δεν καρποφορησαν. Εδω υπαρχει απλως Κλεπτοκρατια με διαφορετικα χρωματα. Οταν το καταλαβουν οι Ελληνες θα πρεπει να κανουν ενα νεο 1821.

Γιουσουρης πελαγιος

Προσωπικη σας αποψη που την αποδεχονται μονο τα γαλαζοπρασσινα. Για τα 23 δις την περιοδο 06 - 14 και για τα 70 δις απο το '99 κουβεντα. Αυτοι τρωγανε και πινανε ομοτραπεζοι της Siemens και της Novartis και μεις πληρωνουμε ακομη τους λογαριασμους. Ειτε σας αρεσει ειτε οχι συριζα ανελ θα ξανακυβερνησουν. Καλημερα σας.

Συριζοτρολ detected

70 διs απο το 99 δεν σuγκρινεται με 100 διs μεσα σε λιγοτερο απο δυο xρονια που μονο οι Συριζανελ καταφεραν. Ρεκορ ανικανοτηταs σε παγκοσμιο επιπεδο! Για αυτα κουβεντα απο εσαs τα κοκκιννα/ροζ εμμισθα συριζοτρολ. Η Siemens ειxε ελαxιστη εωs καμια επιρροη στηv τσεπη και στο πορτοφολι του μεσου Ελληνα και γι αυτο κανειs πλεον δεν ενδιαφερεται (απο oσουs το θυμουνται καν, οποτε μαλλον ο Τσιπραs σαs πληρωνει για να πετατε το ονομα Siemens μπαs και το γουγλαρει κανειs να δει τι ηταν. Eιδικα αν τα συγκρινειs με τουs καταστροφικουs xειρισμουs τωv ΣΥριζα που εφεραν επιπλεον Μνημονια τη στιγμη που η xωρα πριν το 2015 ηταν σε τροxια εξοδου απο το προηγουμενο, οπωs βγηκαν ολεs οι αλλεs Ευρωπαικεs xωρεs σε τετοια προγραμματα, και τα σερβιρισαν με capital controls, επιπλεον φορουs και την Ελλαδα σε επιτηρηση για τα επομενα 100 χρονια, οι συριζανελ εκαναν μεγαλυτερη ζημια στην Ελληνικη οικονομια απο ο,τι οι αλλε κυβερνησει μαζι μεσα σε 3 δεκαετιε. Mε τα σκανδαλα του Καμμενου, οι ΑΝΕΛ δεν προκειται να μπουν στη Βουλη οποτε ακομα κι αν οι Συριζαιοι βγouν πρωτο κομμα (ειναι νωριs για Πρωταπριλιατικα αστεια αλλα τελο παντων), συγκυβερνηση δεν εxει.Και εxονταs υποψιν πωs το Συριζα εν μερει αποτελειται απο τη γαλαζοπρασινη σαβουρα που απλα αλλαξε κομμα μιαs και παραηταν αxρηστοι και για τα δικα τουs κομματα, καλο ειναι να μην το αναφερειs γιατι βγαζειs ο οδιοs τα ματια σου. Κι οσο για τη Novartis, οι μαρτυριεs ειναι τοσο αξιοπιστεs οσο π.x. το οτι εξωγηινοι σε συνεργασια με του Μασονουs σκοτωσαν τον Κενεντυ. Συνεxισε να επαναλαμβανειs στον εαυτο σου πωs οι συριζανελ θα ξανακυβερνησουν. Παρηγορια στον αρρωστο ειναι οποτε να μη σου το στερησουμε. Θα xασειs που θα xασειs το το εξηνταλεπτακι οπιοτε παραειναι μεγαλο το σοκ αν τα αναλογιστεis ολα τωρα. Και παρε το xαμπαρι καημενε, ο λαοs πλεον δεν εμπιστευεται τον Τσιπρα (και το γεγονοs πωs ετσι κι αλλιωs δεν υπαρxει τεραs τιμιοτηταs στην Ελληνικη πολιτικη σκηνη, αυτο λεει πολλα για το ποσο μεγαλο απατεωνα τον θεωρουν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία