Restart με όρους δικαιοσύνης
anastasopoulos_dimitris_blog

Δημήτρης Αναστασόπουλος

Restart με όρους δικαιοσύνης

Μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης και βαδίζοντας στο δεύτερο χρόνο της πανδημίας, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό που αφορούν και τους ελεύθερους επαγγελματίες, είναι μεν στη σωστή κατεύθυνσή, αλλά απαιτούνται πολλά ακόμα. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ήδη εξαγγέλθηκαν, συνιστούν εν μέρει διόρθωση άδικων προσεγγίσεων κατά τα προηγούμενα έτη από την πλευρά της πολιτείας εις βάρος των ελεύθερων επαγγελματιών και προφανώς και των δικηγόρων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις εξαγγελίες από φέτος μειώνεται η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55% για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και από το 100% στο 80% από το 2022 για τα νομικά πρόσωπα, όπως είναι και οι δικηγορικές εταιρείες, ενώ ειδικά για το 2021 μειώνεται στο 70%. Επίσης, για τα νομικά πρόσωπα από το 2022 (φορολογικό έτος 2021) μειώνεται ο συντελεστής φόρων από το 24% στο 22%. Επιπροσθέτως και το 2022 θα έχουμε αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Όλα αυτά είναι μεν στη σωστή κατεύθυνση, όπως προαναφέρθηκε, αλλά να σημειώσω ότι από την προσωπική μου εμπειρία, την γνώση καταστάσεων και την ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων με πολλούς συναδέλφους, η κατάσταση στον κλάδο μας έχει επιβαρυνθεί πολύ, ειδικότερα για νέους δικηγόρους, αλλά και για πολλά γραφεία. Να θυμίσω ότι ειδικά οι δικηγόροι είμαστε οι μόνοι από τους ελεύθερους επαγγελματίες των οποίων η εργασία ουσιαστικά έκλεισε με κρατική εντολή. Από πέρυσι τον Μάρτιο και μέχρι και σήμερα -με εξαίρεση λίγους μήνες το φθινόπωρο- τα δικαστήρια είτε παρέμειναν κλειστά είτε υπολειτουργούσαν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η πτώση των εργασιών μας κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας έφτασε το 90%. Η ζημία που έχει υποστεί ένα μεγάλο μέρος των συναδέλφων μας είναι τεράστια.

Για τους λόγους αυτούς θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια σειρά πρόσθετων οικονομικών μέτρων και ρυθμίσεων, που θα αποκαταστήσουν ακόμα περισσότερο αδικίες του παρελθόντος αλλά και θα ανακουφίσουν τους δικηγόρους που έχουν πληγεί περισσότερο εν μέσω πανδημίας. Συνοψίζω τα απαραίτητα μέτρα που αναμένουμε και έχουμε ανάγκη ως κλάδος, κάποια από τα οποία είναι και υπεσχημένα:

1. Άμεσες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για την ανακούφιση των δικηγόρων από τις ζημιές που έχουν υποστεί το τελευταίο έτος, με έμπρακτη στήριξη και διευκολύνσεις, όπως εκπτώσεις σε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που έχουν πλέον συσσωρευτεί τους τελευταίους 13 μήνες. Πχ το χρεωστικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολουμένων και των ελευθέρων επαγγελματιών των ετών 2017, 2018 και 2019 θα πρέπει να αρχίσει να εξοφλείται, σε 5 δόσεις, μέχρι τις 30.06.2021. Αφενός θα πρέπει να υπάρξει έκπτωση του οφειλόμενου ποσού και αφετέρου θα πρέπει να μετατεθεί ο χρόνος έναρξης πληρωμής του και να αυξηθούν οι δόσεις.

2. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Πρόκειται για φόρο άδικο και παράλογο και η κυβέρνηση πρέπει να κάνει πράξη την υπόσχεση της για κατάργησή του.

3. Άρση επιβολής ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες, Το 24% ΦΠΑ αποθαρρύνει την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, κάτι που δεν μπορεί να είναι αποδεκτό σε ένα κράτος δικαίου που πρέπει να διευκολύνει αυτή την πρόσβαση. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει οι δικηγορικές υπηρεσίες να υπαχθούν σε μικρότερη κλίμακα ΦΠΑ. Σημειώνω ότι υπήρξε μνημονιακή μας υποχρέωση η απαλλαγή ΦΠΑ για τζίρο μέχρι 25.000 ευρώ, κάτι που ισχύει και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Κλείσιμο
4. Σχεδιασμός ενός απλούστερου φορολογικού κώδικα, με λιγότερη γραφειοκρατία και απαιτήσεις, ιδίως για τους επαγγελματίες με χαμηλό τζίρο.

5. Αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το ΕΣΠΑ, για την οικονομική τόνωση των δικηγορικών γραφείων με όρους αναπτυξιακούς.

Εν κατακλείδι, τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν είναι μεν θετικά αλλά με το δεδομένο ότι οι δικηγόροι καταβάλλαμε δυσανάλογο τίμημα στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και η περίοδος της πανδημίας ήρθε να επιβαρύνει δραματικά ένα ήδη δύσκολο περιβάλλον, χωρίς να λάβουμε την αναγκαία βοήθεια, όπως άλλοι κλάδοι, είναι απαραίτητο να τύχουμε άμεσα μιας ευρύτερης -και πάνω από όλα δίκαιης- στήριξης. Η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν θα πρέπει να μας βρει αντιμέτωπους με ένα βουνό από υποχρεώσεις, αλλά θα πρέπει να γίνει με όρους οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως αυτούς που περιγράφουμε πιο πάνω. Ιδίως για τους πιο αδύνατους εξ ημών, οι οποίοι δεν θα πρέπει να εκκινήσουν από αφετηρία ακόμα δυσχερέστερη από πριν την πανδημία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα