Ε, όχι, δεν φταίει η τρόικα για τα μηχανήματα ακτινοθεραπείας!
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Ε, όχι, δεν φταίει η τρόικα για τα μηχανήματα ακτινοθεραπείας!

Υπάρχει μια λαϊκή ρήση, όταν τα πράγματα φτάνουν στο μη περαιτέρω, που λέει «την υγειά μας να ’χουμε κι όλα τ’ άλλα διορθώνονται».

Δεν ξέρω αν στην πράξη όλα διορθώνονται, αλλά αλίμονο αν στις δύσκολες μέρες που περνάμε όλοι χρειαστεί κάποιος την κρατική αρωγή στον τομέα της υγείας. Η πρόσφατη καταγγελία, με αδιάψευστα στοιχεία, λέει ότι 13.000 καρκινοπαθείς συμπολίτες μας βρίσκονται σε πολύμηνες λίστες αναμονής για να κάνουν θεραπείες ακτινοβολίας! Ασθενείς για τους οποίους ακόμα και μία μέρα καθυστέρησης στην αγωγή ακτινοθεραπείας μπορεί να αποβεί μοιραία και να μειώσει περαιτέρω το προσδόκιμο ζωής.

Κι όλα αυτά γιατί τα μηχανήματα (γραμμικοί επιταχυντές) είναι τα μισά από αυτά που έπρεπε να έχουμε με βάση τον πληθυσμό της χώρας και τα ισχύοντα στις δυτικές χώρες και από αυτά σχεδόν τα μισά είναι παλιά και πρέπει να αποσυρθούν σύντομα.

Μπορεί ο λαλίστατος και ευέξαπτος αναπληρωτής υπουργός Υγείας, που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, να ισχυρίζεται ότι στον τομέα του όλα λειτουργούν καλύτερα από κάθε άλλη φορά και να απειλεί να χώσει δυο μέτρα κάτω από τη γη τους ενοχλητικούς δημοσιογράφους που του ασκούν κριτική, αλλά στην πράξη οι παραλείψεις του είναι που οδηγούν χιλιάδες συμπολίτες μας κάτω από τη γη πριν την ώρα τους. Και είναι φθηνές δικαιολογίες ότι τα μνημόνια και οι δανειστές είναι που φταίνε γιατί δεν τους αφήνουν να αγοράσουν τα μηχανήματα.

Οι δανειστές απαιτούν να κοπούν οι σπατάλες που διαχρονικά γίνονταν στον χώρο της υγείας με τις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, μηχανημάτων, υλικών και τις επιλεκτικές συνταγογραφήσεις με το αζημίωτο. Οι δανειστές ζητούν να βάλουμε τέρμα σε όλες αυτές τις αλόγιστες δαπάνες με συμβούλους και παρασυμβούλους, με Καρανίκες, συντρόφισσες και συντρόφους που βρήκαν τον μήνα που τρέφει τους έντεκα από τότε που το κόμμα τους ανέβηκε στην εξουσία.

Σπατάλες διαχρονικές που διόγκωσαν τον δημόσιο τομέα, ο οποίος με τη σειρά του μας έφερε τη χρεοκοπία. Αυτές τις αλόγιστες σπατάλες μας ζητούν να κόψουμε και όχι την απαραίτητη παροχή υπηρεσιών υγείας στον πληθυσμό. Μπορεί να καταμαρτυρήσει κανείς στους τροΐκανούς χίλια δυο, αλλά η αναλγησία τους δεν έφτασε ποτέ στο σημείο να μας πουν «δεν μας νοιάζει αν πεθαίνει ο κόσμος πριν την ώρα του, αλλά γραμμικούς επιταχυντές, αξονικούς τομογράφους και κρεβάτια εντατικής δεν πρόκειται να αγοράσετε».
Κλείσιμο

Δηλαδή, για τη δωρεά των 10 γραμμικών επιταχυντών στην οποία προέβη το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» πριν από 6 μήνες και η οποία δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί γιατί σκάλωσε στην ελληνική γραφειοκρατία φταίει πάλι η τρόικα; Οχι, αγαπητοί μου, η κατάρα του Ελληνικού Δημοσίου και η άνευ συνεπειών βλακεία μας φταίει.

Ο χώρος της υγείας, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ήταν πάντα προβληματικός και βαριά ασθενής. Και δεν ήταν πάντα οι δαπάνες για την υγεία περιορισμένες - προ κρίσης ήταν κοντά στον μέσο όρο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Το πρόβλημα, όμως, ήταν η κατανομή των κονδυλίων και το πάρτυ των προμηθευτών σε συνεργασία με υπαλλήλους και γιατρούς που βρίσκονταν σε κομβικές θέσεις. Πάντα υπήρχαν ράντζα, ουρές αναμονής και οι πίσω πόρτες για τους ημετέρους.

Απλά, σήμερα που δεν έμεινε σχεδόν τίποτα όρθιο στην κοινωνία, είναι ελάχιστη απαίτηση να μας περιθάλπουν και να... πεθαίνουμε αξιοπρεπώς! Αν μη τι άλλο, ακόμα και στα καθεστώτα που θαυμάζουν οι κυβερνητικοί και τα υπερασπίζονται κόντρα στην αντικειμενική ιστορική αλήθεια είχαν τουλάχιστον να επιδείξουν κοινωνικό έργο στον τομέα της υγείας με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Ας προσπαθήσουν τουλάχιστον να τους μοιάσουν σ’ αυτό και ας αφήσουν την Ιστορία να κρίνει τον Στάλιν, τον Πολ Ποτ, τον Μάο, τον Κιμ Γιονγκ Ουν, τον Κάστρο, τον Μαδούρο και τους άλλους πατερούληδες και τιμονιέρηδες του κομμουνισμού αν ήταν λιγότερο εγκληματίες από τον Χίτλερ!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ