Όταν το κράτος διορθώνει το λάθος με νέο λάθος
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Όταν το κράτος διορθώνει το λάθος με νέο λάθος

Πολλές φορές κάποιοι από τους πολίτες αισθανόμαστε κάποιες μικροενοχές για τη μη συμμόρφωση στις παντοειδείς υποχρεώσεις έναντι του κράτους.

Πολλές φορές κάποιοι από τους πολίτες αισθανόμαστε κάποιες μικροενοχές για τη μη συμμόρφωση στις παντοειδείς υποχρεώσεις έναντι του κράτους. Κριτικάρουμε, μάλιστα, τους ασυνεπείς γιατί με τη στάση τους δεν βοηθούν το κράτος να βελτιώσει τις υπηρεσίες του προς το κοινωνικό σύνολο. Δυστυχώς, όμως, αποδεικνύεται στην πράξη ότι με ένα τέτοιο κράτος «μάγκες» είναι οι ασυνεπείς και κορόιδα οι νομιμόφρονες. Απειρα τα παραδείγματα και όλα συντείνουν στο συμπέρασμα ότι αυτή η χώρα δεν σώζεται με τίποτα γιατί απλά θέλει συθέμελο γκρέμισμα και κτίσιμο από την αρχή.

Την εβδομάδα που πέρασε η κυβέρνηση ανακοίνωσε την «προσωρινή» αναστολή του «πόθεν έσχες» για αγορά ακινήτων προκειμένου, όπως λέει, να τονωθεί η χειμάζουσα κτηματαγορά. Ολο το προηγούμενο διάστημα οι νομιμόφρονες αποδείκνυαν με το νι και με το σίγμα πού βρήκαν τα λεφτά για την αγορά ενός ακινήτου. Οι έχοντες βέβαια μαύρο χρήμα καλύπτονταν πίσω από ένα στεγαστικό δάνειο μέχρι την υπογραφή του συμβολαίου και ύστερα από μερικούς μήνες εξοφλούσαν το δάνειο και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Τώρα το κράτος, που είναι ανίκανο να εντοπίσει το μαύρο χρήμα, δίνει το ελεύθερο να το ρίξουν τα λαμόγια στην αγορά και να το «ασπρίσουν».

Το κράτος δεν νοιάζεται αν αυτό το χρήμα είναι από ναρκωτικά, φακελάκια, ληστείες ή άλλες παράνομες δραστηριότητες. Αρκεί να πέσει στην αγορά και να ενισχυθεί η ρευστότητα. Ωραίο κράτος δεν συμφωνείτε; Η μεταβίβαση ακινήτων από το 2005 και μετά έχει ΦΠΑ που σήμερα φτάνει στο 23%. Οσοι δηλαδή αγόρασαν ακίνητα αυτά τα έξι χρόνια πλήρωσαν φόρο 23% της αντικειμενικής αξίας. Τα κορόιδα που λέγαμε. Τώρα όμως ετοιμάζουν την κατάργηση του ΦΠΑ έτσι ώστε οι «μάγκες» της ιστορίας και να ξεπλύνουν το χρήμα τους μέσω αγορών ακινήτων και να μην πληρώσουν ΦΠΑ 23%.

Κλείσιμο
Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με τον φόρο γονικών παροχών που τον είχε ρίξει η Νέα Δημοκρατία στο 1% για να μπορέσει η πλούσια κομματική της πελατεία να μεταβιβάσει τζάμπα τα ακίνητα στους απογόνους της και ήρθε στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ και επανέφερε τον φόρο στο 11%, τον οποίο τώρα σκέπτεται να τον ξανακατεβάσει στο 1%. Αυτά όμως δεν γίνονται ούτε στις δημοκρατίες της μπανανίας.

Και τι να πρωτοπεί κανείς για τις ανά εξάμηνο περαιώσεις που πάντα λέγεται ότι είναι η τελευταία φορά. Τα κορόιδα (τα οποία με την πάροδο των χρόνων μειώνονται κι είναι λογικό) δηλώνουν τα ακριβή τους έσοδα και έξοδα και πληρώνουν τους αναλογούντες φόρους. Οι «μάγκες» δηλώνουν ό,τι θέλουν, δεν πληρώνουν μία, τα βιβλία τους είναι άσ’ τα να πάνε και αναμένουν την περαίωση. Ετσι, πληρώνοντας ελάχιστα καθαρίζουν για όλο το παρελθόν. Κι αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα από τα πιο πρόσφατα που αποδεικνύουν ότι το κράτος τιμωρεί τους συνεπείς και νομιμόφρονες και αθωώνει τους κατά συρροή κλέφτες και παραβάτες.

Οσο όμως το κράτος θα καλύπτει την ανικανότητά του να χτυπήσει το κακό στη ρίζα και όσο θα αλλάζει τους νόμους σαν τα πουκάμισα, μοιράζοντας συγχωροχάρτια σε αυτούς που ευθύνονται για την οικονομική του κατάντια έναντι ψιχίων, μην περιμένουμε να αλλάξει κάτι σε αυτόν τον τόπο.

Αν το κράτος διαχρονικά δεν δείξει σταθερότητα, σοβαρότητα και ίδια αντιμετώπιση προς όλους τους πολίτες, μην περιμένει σεβασμό από τους πολίτες. Με κάθε φαύλη απόφαση θα μειώνονται οι συνεπείς και νομιμόφρονες που ξυπνάνε και δεν αντέχουν άλλο τον ρόλο των κορόιδων που τους επιφυλάσσει το κράτος με κάθε κυβέρνηση.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK