Το πακέτο Μέρκελ - Μακρόν είναι η μεγάλη ευκαιρία μας
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Το πακέτο Μέρκελ - Μακρόν είναι η μεγάλη ευκαιρία μας

Οσο περνάει ο καιρός και παύει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον η εξέλιξη της πανδημίας (άλλωστε τα αποτελέσματα παραμένουν ακόμα θετικά), τόσο αναδύονται τα προβλήματα από την παρεπόμενη κρίση, την οικονομική. Θεωρητικά σχεδόν όλη η οικονομία επανεκκίνησε (με εξαίρεση τον τουρισμό που είναι άλλη υπόθεση), πλην όμως τα πρώτα αποτελέσματα τόσο στο λιανεμπόριο όσο και στην εστίαση είναι απογοητευτικά.

Δεν ξέρω πότε και αν μέσα στη χρονιά θα δούμε ολική επαναφορά στα προ κορωνοϊού επίπεδα, αλλά είναι σαφές ότι θα χρειαστούν βοήθεια πολλοί τομείς της οικονομίας και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.

Ισως εφεξής οι απαιτούμενες δράσεις από την πλευρά του κράτους να μην είναι οριζόντιες όπως στην πρώτη φάση του lockdown, κατά την οποία πήραν επιδοτήσεις και άτοκα χρήματα οι πάντες και πολλοί που δεν τα δικαιούνταν ή και δεν τα είχαν ανάγκη, αλλά στοχευμένα, εκεί που πραγματικά υπάρχει πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστούν πολλά λεφτά.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για την πορεία της ύφεσης και της οικονομίας και μακάρι να επιβεβαιωθούν τα αισιόδοξα σενάρια της κυβέρνησης για έστω και μικρή προσέλευση τουριστών, αισιοδοξία που δεν συμμερίζονται οι επιχειρηματίες του κλάδου που μέχρι στιγμής δεν ακούνε κάποιο τηλέφωνο να χτυπά για κράτηση.

Προοπτικά βέβαια το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα 750 δισ., που, όπως φαίνεται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα αποφασιστεί μέχρι το φθινόπωρο, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας.
Μια ευκαιρία να μεταμορφωθεί και να αφήσει πίσω της το βαλκανικό της προφίλ και να γίνει μια χώρα πρότυπο, όπως συνέβη με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τα λεφτά θα είναι πολλά, κάποιοι τα προσομοιάζουν ως νέο Σχέδιο Μάρσαλ, αλλά έγκειται στην κυβέρνηση να σχεδιάσει και να τα διαχειριστεί και να τα μοιράσει στους τομείς που θα μας κάνουν να ξεχωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε από άλλη βάση το μέλλον.

Τώρα είναι η ώρα του εκσυγχρονισμού και των πραγματικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και το πέρασμα του κράτους στην ψηφιακή εποχή. Τα 32 δισ. που μας αναλογούν πρέπει να διαχυθούν σε επενδύσεις αιχμής και σε πολλές επιχειρήσεις που έχουν σχέδια, είναι καινοτόμες, τεχνολογικά πρωτοπόρες, μπορούν να προσφέρουν θέσεις εργασίας και προϊόντα με αυξημένη προστιθέμενη αξία και όχι μόνο σε λίγες μεγάλες, που ούτως ή άλλως είναι σε πλεονεκτικότερη θέση.

Τώρα είναι η ευκαιρία να σταματήσει η ενεργειακή μας εξάρτηση από τον λιγνίτη και το πετρέλαιο και να γίνουμε, γιατί όχι, η χώρα με τη μεγαλύτερη κάλυψη από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Τώρα είναι η ώρα να μετατραπούμε σε φυτώριο νεοφυών επιχειρήσεων με έμφαση στην έρευνα και την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που μπορούν να ανταγωνιστούν στα ίσια στην παγκόσμια αγορά. Τα πρόσφατα παραδείγματα εξαγορών δύο τέτοιων επιχειρήσεων από παγκόσμιους κολοσσούς όπως η Microsoft δείχνουν ότι στη χώρα υπάρχουν δημιουργικά μυαλά που με λίγη στήριξη μπορούν να κάνουν θαύματα. Αντί να ψάχνουν χρηματοδότες από το εξωτερικό, ας γίνει το κράτος αρωγός σε αυτό το επιχειρείν του μέλλοντος, γιατί η παραγόμενη υπεραξία θα διαχέεται μέσα στην ίδια τη χώρα.

Κλείσιμο
Και επειδή πάνω σε αυτό το πακέτο μπορούν να στηριχθούν πολλές ελπίδες για το μέλλον της χώρας, και επειδή κανένας πολιτικός μόνος του ή με τους συνεργάτες του δεν μπορεί να ξέρει τα πάντα, ίσως θα πρέπει να φτιαχτεί μια «εθνική επιτροπή σοφών» στην οποία θα μετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι καταξιωμένοι Ελληνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και η οποία θα καταρτίσει ένα πολυμορφικό σχέδιο προτεραιοτήτων της χώρας.

Μια επιτροπή που θα προτείνει στην Πολιτεία τους τομείς αιχμής όπου πρέπει να πέσει το βάρος και θα κάνουν τη διαφορά. Επενδύσεις, εκσυγχρονισμός και ψηφιακή μεταμόρφωση όλης της οικονομίας από τον πρωτογενή τομέα μέχρι τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες. Η ευκαιρία είναι μοναδική για άλλου τύπου υποδομές και αλίμονο αν την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη, γιατί τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ