kasimatis_aleksandros

Μια ευκαιρία για τα ΑΕΙ

Αλέξανδρος Κασιμάτης


Η έλλειψη σωστής και μερικές φορές στοιχειώδους οργάνωσης, σε συνδυασμό με την απουσία μηχανισμών αξιολόγησης είναι οι συνισταμένες που δημιουργούν έναν χαοτικό Δημόσιο τομέα, έρμαιο στις διαθέσεις των εκάστοτε υπουργών. Χωρίς ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες το υπουργείο Παιδείας έφερε ένα νομοσχέδιο -που είναι σε διαβούλευση ως τις 18 Δεκεμβρίου- το οποίο συνιστά μια σημαντική μεταρρύθμιση.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), μιας ενισχυμένη Αρχής με ευρύτερες αρμοδιότητες ουσίας. Η αρχή που ιδρύει η κ. Κεραμέως ουσιαστικά διασφαλίζει το αυτονόητο γιατί ρυθμίζει προφανή ζητήματα διαφάνειας, αντικειμενικότητας, αξιοκρατίας και ποιότητας για κάθε ακαδημαϊκό σύστημα δυτικής χώρας.

Με την ΕΘΑΑΕ καταργείται το προνόμιο του εκάστοτε υπουργού Παιδείας να μοιράζει τα κονδύλια του προϋπολογισμού κατά την κρίση του ή αν προτιμάτε τα πολιτικά του συμφέροντα. Η αρχή θα έχει μηχανισμό κατανομής βάσει συγκεκριμένων δεικτών. Τα ποσά κάθε πανεπιστημίου θα προκύπτουν βάσει αλγόριθμου, με περιορισμένες δυνατότητες απόκλισης μετά από παρέμβαση του υπουργού Παιδείας. Ταυτόχρονα τα πανεπιστήμια αποκτούν δυνατότητα προγραμματισμού. Τυχόν αλλαγές στον αριθμό των φοιτητών ή στα προγράμματα θα μεταβάλλουν αναλόγως και τη χρηματοδότηση. Δηλαδή το προφανές.

Για πρώτη φορά με το νομοσχέδιο προβλέπεται ότι συγκεκριμένο ποσοστό της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων θα εξαρτάται από την αξιολόγηση τους. Εντάσσονται επίσης θεματικές και συγκριτικές αξιολογήσεις των Ιδρυμάτων σε συγκεκριμένα πεδία, όπως π.χ. η πρόσβαση ατόμων με αναπηρία, η ηλεκτρονική μάθηση, η εξωστρέφεια και άλλα, ενώ προβλέπεται και η αυτοτελής αξιολόγηση των ερευνητικών κέντρων των ΑΕΙ. Μια άλλη καινοτομία για τη χώρα μας, είναι ότι θα πιστοποιούνται τα προγράμματα σπουδών πριν την έναρξη τους.

Τα μέλη της Αρχής θα απολαμβάνουν προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας, ενώ οι θέσεις θα προκηρυχθούν με διεθνή διαγωνισμό. Συνολικά πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αν το υπουργείο Παιδείας προωθήσει και εφαρμόσει στο ακέραιο, θέτει τις βάσεις για την αναδιοργάνωση και ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων. Ένα σύστημα το οποίο αν παραμείνει σε ισχύ και γίνονται οι απαραίτητες για το μέλλον βελτιώσεις και προσαρμογές, μπορεί να αλλάξει την εικόνα των ΑΕΙ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Μακεδόνας

Πρέπει να δοθεί ελευθερία στα πανεπιστήμια να παρέχουν μεταπτυχιακά και προπτυχιακά προγράμματα ευέλικτα μερικης φοιτησεως και εξ αποστάσεως μαζί με τα πλήρους φοιτησεως στα οποια οι φοιτητες μπαινουν με εισαγωγικες εξετασεις και για τα οποία η παιδεία είναι πλήρως δωρεάν. Μείωση των προπτυχιακών σπουδών στα 3 χρόνια όπως η Ευρώπη και των εξ αποστάσεως και μερικής φοιτησεως στα 6 χρόνια. Όσοι φοιτητές θα φοιτούν στα εξ αποστάσεως και στα μερικής φοιτήσεωε θα πληρώνουν χαμηλά δίδακτρα. Μόνο έτσι τα πανεπιστήμια θα αυτονομηθουν από την κυβέρνηση και θα έχουν οικονομικά κίνητρα για νέες δραστηριότητες

ΠΜ

Να βάλουν όμως το χέρι στην τσέπη για τα περιφερειακά ΑΕΙ. Εστίες, διασύνδεση με σιδηροδρομικά δίκτυα, φοιτητική μέριμνα. Όλα πάσχουν. Η αξιολόγηση και οι δείκτες τους μάραναν.

nemecic

Για ποια ΑΕΙ μιλάς; το 80% των πράξεών τους βρίθουν ανομία, μαρμίτα και συμφέροντα. Ας βρουν πρώτα το πλαίσιο της νόμιμης λειτουργίας τους, ας τους εκπαιδεύσουν να σέβονται τους φόρους από τους οποίους πληρώνονται κι έπειτα ας συζητήσουμε για ...πανεπιστήμια.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία