Το οικονομικό διαβατήριο της συμφωνίας των Πρεσπών
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Το οικονομικό διαβατήριο της συμφωνίας των Πρεσπών

Σε μια μόλις εβδομάδα, στις 27 Φεβρουαρίου, θα πρέπει να παρουσιαστεί στις Βρυξέλες η έκθεση των ελεγκτών της Κομισιόν για την Ελλάδα.

Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την εκπλήρωση των 16 προαπαιτούμενων φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες που μπορεί να δώσουν στην υπόθεση χαρακτηριστικά θρίλερ. Συστάσεις στην κυβέρνηση να επιταχύνει την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που συνδέονται με την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων ελάφρυνσης του χρέους, έκανε χθες στην έκθεση που παρουσίασε ακόμη και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Η Κυβέρνηση είναι κοινό μυστικό ότι σχεδιάζει για τον Μάρτιο την επάνοδο στις αγορές με την έκδοση δεκαετούς ομολόγου. Τα επιτόκια αποκλιμακώνονται (η απόδοση υποχώρησε στο 3,76% που είναι και τα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2018) ενώ τα βλέμματα είναι στραμμένα στον χρησμό της Moody’s για την ελληνική οικονομία που θα δημοσιοποιηθεί την 1η Μαρτίου. Για να ευοδωθούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί είναι επιτακτική ανάγκη να κλείσει επιτυχώς η διαδικασία της 2ης αξιολόγησης. Για να γίνει αυτό στα στενά χρονικά περιθώρια που έχουν απομείνει, κρίσιμα ζητήματα όπως το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα εξεταστούν στα όρια, κάτω από ασφυκτική χρονική πίεση.

Ωστόσο, η Κυβέρνηση δεν δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα. Η συμφωνία των Πρεσπών έχει προεκτείνει τα όρια ανοχής των θεσμών. Οι εκθέσεις των δανειστών ανησυχούν όσους τεχνοκράτες παρακολουθούν την πρόοδο στο μέτωπο των προαπαιτούμενων, αλλά δεν φαίνεται να ταράζουν την Κυβέρνηση. Οι Πρέσπες έχουν εξελιχθεί σε ένα είδος πολιτικού πασπαρτού που ανοίγει τις πόρτες των δανειστών και δεν αφήνει να δημιουργηθούν εμπλοκές με την Κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή όμως η προεκλογική περίοδος έχει παγώσει τις μεταρρυθμίσεις και ιδιαίτερα τις ιδιωτικοποιήσεις. Τα σύννεφα πάνω από την ιδιωτική οικονομία πυκνώνουν. Επενδύσεις δεν γίνονται, οι επιχειρήσεις υποφέρουν από έλλειψη ρευστότητας ενώ ο προυπολογισμός του 2018 αναμένεται να κλείσει με ένα νέο ρεκόρ πρωτογενούς πλεονάσματος. Οι δημοσιονομικές νάρκες των δικαστικών αποφάσεων για συντάξεις και μισθούς και οι φόβοι για επιβράδυνση στην ευρωπαική οικονομία (που θα πλήξει εξαγωγές και τουρισμό στη χώρα μας) εντείνουν την αβεβαιότητα στην αγορά.

Μπορεί τον ΣΥΡΙΖΑ να μην την απασχολούν όλα αυτά, γιατί ο λογαριασμός θα έρθει στην επόμενη κυβέρνηση. Πρέπει όμως να απασχολούν όλους εμάς, γιατί και η επόμενη Κυβέρνηση στους πολίτες θα στραφεί για να πληρώσει τον λογαριασμό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ