Τα υποζύγια κουράστηκαν, ξεθωριάζει το success story
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Τα υποζύγια κουράστηκαν, ξεθωριάζει το success story

Παρά το γεγονός ότι όσοι πληρώνουν φόρους κάθε χρόνο καλούνται να πληρώσουν και περισσότερα χρήματα, φέτος είναι υπαρκτός ο κίνδυνος η κόπωση στα φορολογικά έσοδα να προκαλέσει εκτροχιασμό του προυπολογισμού. Αν το αμέσως επόμενο διάστημα επιβεβαιωθεί η κόπωση στα έσοδα, η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να πιάσει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Πέρυσι τα έσοδα παρουσίασαν υστέρηση έναντι του στόχου και το σωσίβιο για να καλυφθεί η «τρύπα» που ξεπερνούσε το 1 δις ευρώ, βρέθηκε στο πλεόνασμα του ΕΦΚΑ. Φέτος είναι αμφίβολο αν ο ΕΦΚΑ θα μπορέσει να επαναλάβει τις ίδιες εισπρακτικές επιδόσεις.

Τα πρώτα στοιχεία από την εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος τόσο ιδιωτών, όσο και νομικών προσώπων δείχνουν μειώσεις έναντι των στόχων που είχαν τεθεί. Επιπλέον πέρυσι 671.000 φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Χθες 31η Ιουλίου ήταν η τελευταία ημέρα για την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και το πιθανότερο είναι ότι η περυσινή αρνητική επίδοση θα επαναληφθεί και φέτος. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν μόνον τον Ιούνιο, πριν ακόμη ξεκινήσει το μαρτύριο της πληρωμής των φόρων εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτες οφειλές ύψους 428 εκατ. ευρώ.

Φέτος λίγοι περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν 3,32 δις. φόρων. Την ίδια στιγμή τα στοιχεία της ΑΔΑΕ δείχνουν ότι στους πρώτους έξι μήνες του 2018 τα ληξιπρόθεσμα χρέη έφθασαν τα 5,19 δις ευρώ. Οι κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων εφαρμόζονται σε ευρεία κλίμακα, χωρίς όμως αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα αφού οι λογαριασμοί στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν χρήματα.

Φαίνεται ότι και το «success story» το οποίο παρουσιάζει η Κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, υπερηφανευόμενη συνεχώς για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα αρχίζει να ξεθωριάζει. Τα υποζύγια που σηκώνουν τα φορολογικά βάρη κουράστηκαν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ