kasimatis_aleksandros

Οι προκλήσεις του 2018

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Η τρίτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε απρόσμενα γρήγορα και η Κυβέρνηση απέκτησε το πολιτικό αφήγημα που επεδίωκε για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Ωστόσο, η ευκολία με την οποία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περνούν από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» στους αναπτυξιακούς πλειστηριασμούς, δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχει μπροστά η χώρα.

Οι δανειστές έχουν απηυδήσει μαζί μας  και δεν έχουν καμία διάθεση να συνεχίσουν να βάζουν το χέρι στην τσέπη για την Ελλάδα.  Ετοιμάζονται με τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο να μας ξεφορτωθούν και η χώρα έχοντας ως δίκτυ ασφαλείας ένα απόθεμα ρευστότητας περίπου 15 δις. να απευθυνθεί  στις αγορές για τη χρηματοδότηση της.

Η Κυβέρνηση είναι σε θέση να διαχειριστεί την κατάσταση κατά τρόπο που πείθει τις αγορές ότι αξίζει να μας δανείζουν; Ακόμη κι όταν τα επιτόκια υποχωρήσουν στο επιθυμητό επίπεδο, το κόστος δανεισμού της χώρας θα είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που μας δανείζει σήμερα ο ΕSM. Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί σε ένα ιδιαίτερο οικονομικό περιβάλλον όπου οι αγορές είναι στα ύψη και καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο εδώ και οκτώ χρόνια,  η στρόφιγγα του προγράμματος  ποσοτικής χαλάρωσης κλείνει σταδιακά και η τάση για τα επιτόκια είναι ανοδική.

Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ διαφημίζει ότι το χρέος μας είναι μη βιώσιμο και η Κυβέρνηση  δεν δείχνει να τα καταφέρνει με την οικονομία. Τα φορολογικά έσοδα παρουσιάζουν  σοβαρές ενδείξεις κόπωσης. Οι προσδοκίες με την έκρηξη του τουριστικού ρεύματος, για την ανάπτυξη  τη φετινή χρονιά τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν. Οι αρχικές εκτιμήσεις για 2,7%, φαίνεται ότι τελικά θα  προσγειωθούν στο 1,3%. Παρά την βοήθεια των εταίρων μας, θα μπορέσει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με επιτυχία το 2018 αυτές τις προκλήσεις;

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Θεέ και κύριε

Τρομος και φόβος με το άκουσμα ότι θα επανέλθουμε στις αγορές. Θα αρχίσουμε πάλι να δανιζομαστε, αυθαιρετα, τρελά, ανάλογα με τις απαιτήσεις του στρατού κατοχής.Του δημοσιουπαλληλικου κατεστημένου, ολων αυτων που φανταστικαν οτι μπορούν να ζουν χωρίς να δουλεύουν και να παίρνουν πολλά λεφτά. Δειγμα είχαμε από το δημοψήφισμα του όχι, που το ποσοστό έφτασε το 62%.Όλα αυτα τα χρόνια της κρίσης, το ποσοστό των εξαρτημένων από το δημόσιο ,ανήλθε ετι περεταιρω ,και αντιθετα ο ιδιωτικος τομέας συρικνώθηκε. Περνοντας δανεια από τις αγορές, θα μας οδηγήσουν σε καινούργια φτωχευση και περιπετειες , με τους μόνους ωφελουμενους την πολιτική νομεκλατουρα, τούς κακοικοεδρευοντες στην Βουλη ,στην δικτακτόρια του κοινοβουλίου . Μια φτωχευση του κράτους ξανά, σε σύντομο διάστημα, θα είναι πολύ πιο επώδυνο, πιο καταστροφικο .Με τους εταίρους να τρίβουν τα χέρια τους, όπως την πρώτη φορά. Και θα αρχισει το γνωστο τροπάρι. Απεργίες, διαδηλωσεις , συνδικαλιστες να παζαρευουν με τα κόμματα της Βουλής.Τα τερτίπια του παρελθόντος .Και τα χρεη στα ύψη. Με τους Ευρωπαίους να είναι ξεκάθαρο πλέον, να επιδιώκουν την αγορά κάθε παραγωγικής μονάδος, που υπάρχει στον Ελληνικό χώρο. Και οι Έλληνες υπάλληλοι, εργατες, όλοι. Η επόμενη γενιά στα κάγκελα. Να φεύγουν όλοι στο εξωτερικό. Και όλα αυτά, χάρις στην πλύση εγκεφάλου, του ερυθρού φασισμου, ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς να δουλεύουμε και να παιρνουμε λεφτά από το κρατος. Από ένα πατερουλη. Θεέ και κύριε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία