Η ευκαιρία αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Η ευκαιρία αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας

Στην προσπάθεια για την αποτελεσματικότερη  αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και  την επανεκκίνηση  της ελληνικής  οικονομίας, ένας συντελεστής που χρειάζεται  να εκμεταλλευτούμε είναι η Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), περισσότερο γνωστή  ως Υπερταμείο.

Πρόκειται για ένα φορέα που διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο με περισσότερες από 17 θυγατρικές και συμμετοχές του Δημοσίου και είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα με 35.000 εργαζόμενους.

Κάτω από την ομπρέλα του Υπερταμείου είναι το ΤΑΙΠΕΔ, τα ακίνητα της ΕΤΑΔ, η νέα εταιρία για το 5G, οι συμμετοχές σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, οι κεντρικές αγορές τροφίμων σε Αθήνα- Θεσσαλονίκη, αεροδρόμια κά.

Λόγω της διαχρονικά ισχυρής παρουσίας του Δημόσιου τομέα στην Ελληνική οικονομία, σημαντικές υπηρεσίες και δραστηριότητες οι οποίες μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά κεφάλαια στα δημόσια ταμεία, βρίσκονται εγκλωβισμένες στα χαρτοφυλάκια του Υπερταμείου. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά καιρούς εκδηλώνεται ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο από ελληνικούς όσο και από ξένους επιχειρηματικούς φορείς για διάφορα από τα περιουσιακά στοιχεία που ελέγχει.

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε το Υπερταμείο ως αναγκαίο κακό, έναν ακόμη όρο της παράδοσης της στους δανειστές, με αποτέλεσμα το σημαντικό αυτό εργαλείο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας να είναι στην ουσία παροπλισμένο μέσα στα αυστηρά όρια του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία του . Η έννοια της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας εγκλωβίστηκε στις ιδεοληψίες περί ξεπουλήματος και η διαχείριση κινήθηκε στα απολύτως απαραίτητα και αναγκαία.

Η Κυβέρνηση τώρα έχει μια διαφορετική αντιμετώπιση, κάτι που έγινε γενικότερα ορατό μετά και την αλλαγή της διοίκησης στην ΕΕΣΥΠ. Η νέα διοίκηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον Οκτώβριο ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο θα αφορά το σύνολο των συμμετοχών και δραστηριοτήτων με συγκεκριμένες δράσεις, χρονοδιαγράμματα και συνέργειες. Είναι μια ευκαιρία –επιτέλους- να αξιοποιηθούν τα ακίνητα του Δημοσίου (μεταξύ άλλων και αυτά των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 που ανήκουν στην ΕΤΑΔ) και γενικότερα να δημιουργηθούν από τη Δημόσια περιουσία αξιόλογα έσοδα για το Κράτος τα οποία θα ενισχύσουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες για τη μείωση των φόρων .
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK