Το ράλι στα εμπορεύματα και ο φόβος του πληθωρισμού
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Το ράλι στα εμπορεύματα και ο φόβος του πληθωρισμού

Ένας κύκλος μεγάλων ανατιμήσεων παρασύρει τις τιμές των εμπορευμάτων. Ο χαλκός, το αλουμίνιο , ο χάλυβας διαγράφουν υψηλές πτήσεις και οι τιμές τους αναρριχώνται σε επίπεδα ρεκόρ ενώ σε ανάλογη τροχιά κινούνται και τα αγροτικά προϊόντα.

Σε σειρές προϊόντων επιβάλλονται διεθνώς ανατιμήσεις καθώς οι τιμές των πρώτων υλών-εμπορευμάτων, όπως πχ της ξυλείας, εκτοξεύονται συνεχώς σε υψηλότερα επίπεδα. Οι αναλυτές επισημαίνουν την ταχύτητα με την οποία ανεβαίνουν οι τιμές –κυριολεκτικά από μήνα σε μήνα- και προβληματίζονται για το τι ακολουθεί. Η τιμή του χαρτοπολτού από τα περίπου 600 δολάρια ανά μετρικό τόνο πριν από λίγους μήνες, τον περασμένο μήνα πέρασε τα 900 δολάρια.

Οι αναλυτές καταγράφουν την ξέφρενη πορεία των τιμών και επισημαίνουν τον κίνδυνο επιτάχυνσης του πληθωρισμού. Η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας και η αύξηση της ζήτησης που συνεπάγεται, πυροδοτεί το ράλι στις τιμές των εμπορευμάτων; Έχει ξεκινήσει ένας νέος κύκλος ανατίμησης όπως πχ συνέβη το διάστημα 2000-2007 εξαιτίας τότε της βιομηχανοποίησης και αστικοποίησης της Κίνας; Η προσφορά δεν μπορεί ακόμη να ανταποκριθεί εξαιτίας των προβλημάτων που προκάλεσε στην εφοδιαστική αλυσίδα η πανδημία και σταδιακά τους επόμενους μήνες οι τιμές στα εμπορεύματα θα ομαλοποιηθούν;

Το κύμα ανατιμήσεων προφανώς ενισχύθηκε και από ορισμένα συγκυριακά γεγονότα, όπως πχ το ατύχημα που μπλόκαρε τη διώρυγα του Σουέζ ή την κακοκαιρία στο Τέξας που προκάλεσε προβλήματα στον εφοδιασμό της χημικής βιομηχανίας. Σαφώς το φαινόμενο επιτείνεται και από την κερδοσκοπία που αναπτύσσεται στις αγορές σε τέτοιες περιπτώσεις. Η ουσία όμως είναι ότι η άνοδος στις τιμές βασικών εμπορευμάτων έχει ήδη αρχίσει να περνά στις τιμές τελικού καταναλωτή. Οι ανησυχίες για αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων δικαιολογημένα εντείνονται.

Ο φόβος του πληθωρισμού αναπόφευκτα θέτει το ερώτημα πότε οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να αποσύρουν τα μέτρα νομισματικής στήριξης. Πριν από λίγες ημέρες η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είπε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ενδέχεται να οδηγήσουν σε μικρή άνοδο των επιτοκίων, ώστε να αποτραπεί μια «υπερθέρμανση» της οικονομίας. Και αυτά δεν είναι ευχάριστα νέα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ