Η Έλενα Χέλμερσον αντιμέτωπη με τον κινεζικό εφιάλτη της H&M

Η Έλενα Χέλμερσον αντιμέτωπη με τον κινεζικό εφιάλτη της H&M

Η Helena Helmersson πήρε τα ηνία της εταιρείας λίγο πριν την εξάπλωση του κορονοϊού και το τεράστιο οικονομικό πλήγμα που έφερε. Έναν χρόνο αργότερα, η εταιρεία της κινδυνεύει με εξαφάνιση από την τεράστια αγορά της Κίνας

Η Έλενα Χέλμερσον αντιμέτωπη με τον κινεζικό εφιάλτη της H&M

Απλά και μόνο η πρόσληψη της Helena Hermesson στην θέση της CEO της H&M ήταν σημάδι αλλαγής, μίας και καμία άλλη γυναίκα δεν είχε αναλάβει το κορυφαίο πόστο στο παρελθόν. Σε μία ονειρική πορεία, η 48χρονη ξεκίνησε ως απλή υπάλληλος της εταιρείας, το 1997 και μέσα σε 24 χρόνια πέρασε από δεκάδες διαφορετικά πόστα, μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, όταν και πήρε την μεγαλύτερη προαγωγή από όλες. Όμως όσο βγαλμένος από ταινία και να ήταν ο δρόμος της για την κορυφή, στον πρώτο της χρόνο στην δουλειά, η Hermesson θα καλούνταν να αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη κρίση στα χρονικά της επιχείρησης.

Φυσικά, το πρώτο πλήγμα ήρθε τον Μάρτιο, με την εξάπλωση της Covid-19, που μείωσε κατά 60% τις πωλήσεις στον τομέα της μόδας, έκοψε στην μέση την τιμή της μετοχής της H&M και έκλεισε το 80% των χιλιάδων καταστημάτων της. Επιπλέον, ο γίγαντας της λιανικής είχε μόλις παραλάβει μία τεράστια ποσότητα ρούχων, τα οποία προορίζονταν για την ανοιξιάτικη κολεξιόν, μα πλέον κινδύνευαν να μείνουν στο ράφι. Πια, ο κόσμος δεν ενδιαφερόταν για κομψά κι όμως εξαιρετικά φθηνά ενδύματα, αλλά για άνετες πιτζάμες και φόρμες, για να έχει να φοράει όσο μένει κλεισμένος στο σπίτι.

Στην απαλλαγμένη από lockdown Σουηδία, η Hermesson δούλευε οικιοθελώς από το σπίτι της για 18 ώρες την ημέρα, μαζί με τα δύο παιδία της και τον σύζυγο της. Προφανώς, η πανδημία ήταν τεράστιο πρόβλημα για ολόκληρη την βιομηχανία της μόδας, αλλά πιο ευάλωτες ήταν οι αλυσίδες με παραμελημένα διαδικτυακά καταστήματα και εκατοντάδες ή και χιλιάδες, στην περίπτωση του H&M, φυσικά καταστήματα. Γιατί ακόμη και πριν την εξάπλωση του κορονοϊού, τα αυξανόμενα ενοίκια και η προτίμηση των νεώτερων καταναλωτών να κάνουν τα ψώνια τους online, καθιστούσε το παραπάνω επαγγελματικό μοντέλο μη βιώσιμο. Έτσι οδηγηθήκαν στην χρεωκοπία ο βρετανικός όμιλος Arcadia και η αμερικανική αλυσίδα Forever 21, εταιρείες που πρόσφατα άξιζαν δισεκατομμύρια.

Η Έλενα Χέλμερσον αντιμέτωπη με τον κινεζικό εφιάλτη της H&M

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δείτε Επίσης