PROTOTHEMA

Κόσμος

Μετά τη συμφωνία Αθήνας – Τιράνων

Ιστορική στιγμή: Ξεκίνησε η εκταφή των Ελλήνων πεσόντων του '40 στο μέτωπο της Αλβανίας

Ιστορική στιγμή: Ξεκίνησε η εκταφή των Ελλήνων πεσόντων του '40 στο μέτωπο της Αλβανίας

Τσάμηδες επιχείρησαν να σταματήσουν τις εκταφές - Οι εθνικιστές, που υποστηρίζουν πως η κατασκευή ελληνικών στρατιωτικών νεκροταφείων στην Βόρειο Ήπειρο θα νομιμοποιήσει ελληνικές διεκδικήσεις, απομακρύνθηκαν από την αστυνομία και οι εργασίες συνεχίστηκαν κανονικά

Μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων, ξεκίνησε επίσημα σήμερα, παρουσία εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και την Αλβανία, η διαδικασία αναζήτησης, εκταφής, ταυτοποίησης και ταφής των Ελλήνων πεσόντων στις περιοχές του Αργυροκάστρου.


Την ίδια στιγμή, Ομάδα Αλβανών εθνικιστών, επιχείρησε το πρωί  να παρεμποδίσει την εκταφή οστών Ελλήνων στρατιωτών  του Ελληνοϊταλικού Πολέμου 1940 – 1941 στη θέση Ντραγκότι στα Στενά της Κλεισούρας, κοντά στο  Τεπελένι.

Οι Τσάμηδες εθνικιστές, που υποστηρίζουν πως η κατασκευή ελληνικών στρατιωτικών νεκροταφείων στην Βόρειο Ήπειρο θα νομιμοποιήσει ελληνικές διεκδικήσεις,  απομακρύνθηκαν από την αστυνομία και οι εργασίες συνεχίστηκαν κανονικά. 

Υπολογίζεται πως 620 και πλέον πεσόντες είναι θαμμένοι στη συγκεκριμένη θέση, ενώ οι εκταφές θα συνεχιστούν έως την περιοχή της Κορυτσάς, όπου υπολογίζεται πως βρίσκονται πρόχειρα θαμμένοι περίπου 6.800 από τους 8.000 Έλληνες που σκοτώθηκαν σε μάχες με τους Ιταλούς.

Στην Κλεισούρα ο Γιώργος Σούρλας

Στα Στενά της Κλεισούρας, βρέθηκε το πρωί και ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 1941, συγγραφέας του βιβλίου: «Οι ήρωες του 1940 περιμένουν» και πρώην Υπουργός, Γεώργιος Σούρλας, ο οποίος για χρόνια ολόκληρα είχε αναδείξει το θέμα με τους άταφους νεκρούς του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.

Ο ίδιος, εμφανώς συγκινημένος δήλωσε: «Την ημέρα αυτή που αποτελεί ιστορικό ορόσημο για τους άταφους πεσόντες κατά το έπος 1940, είμαστε εδώ στον τόπο της θυσίας για να αποτίσουμε φόρο τιμής και βαθιάς ευγνωμοσύνης στους ήρωες μας που έγραψαν τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορίας της Ελλάδος, δόξασαν την πατρίδα, προκάλεσαν τον παγκόσμιο θαυμασμό και άλλαξαν την πορεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είμαστε εδώ για να ζητήσουμε από τα βάθη της καρδίας μας, συγγνώμη γιατί δεν πράξαμε το καθήκον μας όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δεν εκπληρώσαμε τις θρησκευτικές, εθιμικές και εθνικές μας υποχρεώσεις. Δεν πράξαμε αυτά που επιτάσσει η ιστορική μας κληρονομιά, που μας δίδαξαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας, με το «νεκρούς θάπτειν, νεκρόν μη υβρίζειν», αναλωθήκαμε σε εορτασμούς, πανηγυρισμούς και επετειακές εκδηλώσεις της 28 ης Οκτωβρίου με τους ήρωές μας, 77 ολόκληρα χρόνια εγκαταλειμμένους, ξεσκέπαστους στα βουνά και στα λαγκάδια της Βορείου Ηπείρου, στους τόπους θυσίας και μαρτυρίου. Όμως δεν τους ξεχάσαμε, όπως άλλωστε υποσχεθήκαμε πριν από δώδεκα χρόνια, όταν επισκεφθήκαμε τον ιερό αυτό χώρο της ομαδικής ταφής και αρχίσαμε το οδοιπορικό για την αποκατάσταση της της εκκρεμότητας με άταφους τους 7.976 πεσόντες».

Δείτε τις φωτογραφίες από τη διαδικασία που ξεκίνησε...Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

ΣΤΑΛΙΝΟΦΑΣΙΣΜΟΣ 205023/01/201819:10

Το Αλβανικό Έπος που γράφτηκε στα Βουνά της Αλβανίας πριν απο σχεδόν 8 δεκαετίες ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Αποκλειστικά στην Διακυβέρνηση της Χώρας κατά τα έτη 1936-1940 απο την "Κακή-Φασιστική" 4η Αυγούστου του Εθνικού Κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά,παρέλαβε έναν Στρατό/Ένοπλες Δυνάμεις σε Άθλια Κατάσταση και τις Ανέδειξε-Οργάνωσε (αφού ήταν και ο Ίδιος Στρατιωτικός) Στρατιωτικά ώστε να Επιτευχθεί το Θαύμα του 1940-1941. Δημιούργησε τα Περίφημα Οχυρά Ρούπελ στα οποία οι Γερμανικές Δυνάμεις τον Απρίλιο του 1941 σπάσανε τα μούτρα τους...τους Αιφνιδίασαν οι Έλληνες διότι περίμεναν ότι θα περνάγανε Αέρα όπως στην Δανία που ένας Γερμανός Ποδηλάτης έδωσε το τελεσίγραφο Παράδοσης της Δανίας στον Σκοπό-Στρατιώτη των Συνόρων τους.Οι Έλληνες Υπερασπίστηκαν Αρχές&Αξίες,Ιδανικά ΠΑΤΡΙΔΑ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ (Αυτά που σήμερα θεωρούνται 'Φασιστικά-Χουντικά" απο τους Απάτριδες Φιλελεύθερους-Εθνομηδενιστές-Συνταγματοξότες=είναι το ίδιο Ακριβώς) την Τιμή-Αξιοπρεπειά τους-τα Πάτρια Εδάφη-Υπέρ βωμών&Εστιών.Όταν ΟΛΗ η Ευρώπη ήταν Ύπο Κατοχή και είχε ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΙ τις Δυνάμεις του ΆΞΟΝΑ + ΔΕΝ φαινόταν ΦΩΣ απο Πουθενά...όπερ και εγένετο..Οι Πρώτες ΝΙΚΕΣ Εναντίον του Άξονα έγιναν με την Απελευθέρωση της Πρεμετής-Κορυτσάς Νοέμβριο του 1940 απο τον Ελληνικό Στρατό και έδωσαν ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ-ΧΑΡΑΣ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ στην Υπόδουλη Ευρώπη ότι ΔΕΝ είναι Ανίκητοι...το ίδιο έγινε και τον Δεκέμβριο (Νομίζω 24/12 Παραμονή Χριστουγέννων) του ίδιου Έτους με τον Τορπιλισμό Ιταλικής Νηοπομπής στα Στενά του Οτράντο απο το θρυλικό Υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ..με Κυβερνήτη των Πλωτάρχη Μιλτιάδη Ιατρίδη.Όλα αυτά που ΔΕΝ ακούγονται επιμελώς Κάθε 28η Οκτωβρίου διότι κάποιοι Ενοχλούνται....Πολύ-Πονάνε επειδή ΔΕΝ έχουν Κομματικά Χαραχτηριστικά αλλά ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΕΘΝΙΚΑ όπως και το Συλλαλητήριο της Κυριακής. Αιωνία η Μνήμη των Πεσόντων!! Αθάνατοι!! για να μην ξεχνάμε απο που Προερχόμαστε.

Απάντηση
Κωνσταντίνος Ε23/01/201813:13

TIMH KAI ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΙΚΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ .Εγώ δεν είμαι της δικής του ιδεολογίας ,αλλά ΜΠΡΑΒΟ στον Σούρλα

Απάντηση
ΕΧ23/01/201809:50

Η άτιμη φάρα των αλβανων που ζει τρώει και πίνει στην Ελλάδα δεν θέλει ούτε να ταφούν σωστά οι Έλληνες πεσόντες του 1940.

Απάντηση
Σκ23/01/201808:26

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΣΥΡΦΕΤΟΥ ΤΩΝ 300......ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία