Παγκόσμια ανησυχία για την έκρυθμη κατάσταση στο Ιράν

Παγκόσμια ανησυχία για την έκρυθμη κατάσταση στο Ιράν

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις του Αμερικανού προέδρου στο Twitter - Σκληρή απάντηση της Τεχεράνης στον Τραμπ: Κοίτα τα εκατομμύρια που λιμοκτονούν στη χώρα σου - «Εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας» βλέπει πίσω από τις ταραχές ο Χαμενεΐ

 Παγκόσμια ανησυχία για την έκρυθμη κατάσταση στο Ιράν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε σήμερα "το ωμό και διεφθαρμένο καθεστώς" που βρίσκεται στην εξουσία στο Ιράν, κατά την έκτη ημέρα ενός κινήματος αμφισβήτησης που έχει αμαυρωθεί από βίαια επεισόδια στη χώρα αυτή.

"Οι Ιρανοί αντιδρούν επιτέλους κατά του ωμού και διεφθαρμένου ιρανικού καθεστώτος", γράφει ο Τραμπ σε μεσημεριανό μήνυμά του στο Twitter.
Κλείσιμο

"Ο λαός έχει λίγο φαγητό, έναν ισχυρό πληθωρισμό και καθόλου ανθρώπινα δικαιώματα", προσθέτει ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έχει πολλαπλασιάσει τις λεκτικές του επιθέσεις στην Τεχεράνη από τότε που άρχισαν οι διαμαρτυρίες στο Ιράν.

Χθες είπε ότι έχει έρθει "η ώρα της αλλαγής" στην χώρα αυτή, τις κινήσεις της οποίας επικρίνει τακτικά από τότε που ανέβηκε στην εξουσία, πριν από περίπου έναν χρόνο.



Συνολικά 22 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 16 ήταν διαδηλωτές, έχουν χάσει τη ζωή τους από την Πέμπτη που ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και της εξουσίας στην Τεχεράνη, οι οποίες ξεκίνησαν από την βορειοανατολική πόλη Μασχάντ και επεκτάθηκαν γρήγορα σε όλο το Ιράν.

Καταδικάζοντας επίσης για άλλη μια φορά την συμφωνία που σύναψε το 2015 ο προκάτοχός του στον Λευκό Οίκο με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, ο Τραμπ έκρινε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα "βλακωδώς έδωσε" στο ιρανικό καθεστώς πόρους οι οποίοι πήγαν "στην τρομοκρατία και στις 'τσέπες' τους".

Είναι καλύτερα να ασχοληθεί με τα "εκατομμύρια των ανθρώπων που είναι άστεγοι και λιμοκτονούν" στις ΗΠΑ, απάντησε άμεσα εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Αντί να χάνει τον καιρό του στέλνοντας ανώφελα και προσβλητικά μηνύματα στο Twitter κατά των άλλων λαών, καλύτερα θα ήταν να ασχοληθεί με τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας του, κυρίως την δολοφονία καθημερινά δεκάδων ανθρώπων και με τα εκατομμύρια των ανθρώπων που είναι άστεγοι και λιμοκτονούν" στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Μπαχράμ Γασεμί, μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης.

Το Παρίσι ανησυχεί για τις ταραχές στο Ιράν

Η Γαλλία ανησυχεί από τον υψηλό αριθμό των θυμάτων και των συλλήψεων στις πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, αποφεύγοντας να επιβεβαιώσει αν ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας θα επισκεφθεί εντός της εβδομάδας την Τεχεράνη.

"Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι θεμελιώδες δικαίωμα" ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος.

Όταν ρωτήθηκε αν ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν θα πάει, όπως είναι προγραμματισμένο, στην Τεχεράνη, είπε ότι δεν έχει κάποια πληροφορία για το θέμα αυτό στην παρούσα φάση.

Χαμενεΐ: "Εχθροί της Ισλαμικής Δημοκρατίας" βρίσκονται πίσω από τις συνεχιζόμενες ταραχές

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ κατηγόρησε τους εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας ότι προκαλούν ταραχές καθώς συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα.

"Τις τελευταίες μέρες, οι εχθροί του Ιράν χρησιμοποίησαν διαφορετικά μέσα περιλαμβανομένων μετρητών, όπλων, πολιτικής και ενός μηχανισμού αντικατασκοπείας για να προκαλέσουν ταραχές στην Ισλαμική Δημοκρατία", ανέφερε ο αγιατολάχ Χαμενεϊ σε ανάρτησή του στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Ο ίδιος είπε ότι θα απευθυνθεί στο έθνος σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα "όταν έρθει η κατάλληλη ώρα".



Η αστυνομία έχει συλλάβει περισσότερους από 450 διαδηλωτές στην πρωτεύουσα Τεχεράνη τις τελευταίες τρεις μέρες, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής περιφερειακός κυβερνήτης.

Διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα σε άλλες πόλεις του Ιράν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την περασμένη Πέμπτη που ξέσπασαν οι ταραχές ανήλθε σε 22.

Στην ανάρτησή του ο Χαμενεϊ δεν κατονομάζει τους "εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας", αλλά ο Αλί Σαμχανί, ο γραμματέας του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Σαουδική Αραβία βρίσκονται πίσω από την πρόσφατη εξέγερση στο Ιράν.

"Οι Σαουδάραβες θα δεχτούν την αναπάντεχη απάντηση του Ιράν και γνωρίζουν πόσο σοβαρή μπορεί να είναι αυτή", είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen TV που εδρεύει στη Βηρυτό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης