Ισπανός ΥΠΕΞ: «Ψεύτικες» οι φωτογραφίες αστυνομικής βίας στην Καταλονία

Ισπανός ΥΠΕΞ: «Ψεύτικες» οι φωτογραφίες αστυνομικής βίας στην Καταλονία

«Δεν υπήρξε ακραίο επίπεδο βίας», δήλωσε ο Αλφόνσο Νταστίς - «Ξεκάθαρα, αυτά που είδαμε, συνέβησαν μπροστά στα μάτια μας», τόνισε με οργή ο Μαρκ Στόουν

Καταλονία: Το 90% είπε «ναι» στην ανεξαρτησία - Ραχόι: Δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα
«Ψεύτικες» και «όχι υπερβολικές» χαρακτήρισε τις φωτογραφίες και τις αντιδράσεις των αστυνομικών αντίστοιχα κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας
ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Αλφόνσο Νταστίς, προκαλώντας σάλο στο πολιτικό σύστημα με τη στάση του, καθώς και οργή και αγανάκτηση στους Καταλανούς πολίτες, οι οποίοι υπέστησαν την υπέρμετρη βία της ισπανικής αστυνομίας.

Κλείσιμο
Ο Ισπανός ΥΠΕΞ θεωρεί ψεύτικες τις εικόνες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από Καταλανούς πολίτες, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της Μαδρίτης επιχειρούσε προπαγανδιστικά να στρέψει την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης στους ελάχιστους -σε σχέση με τους πολίτες- αστυνομικούς που τραυματίστηκαν κατά τις επιθέσεις που πραγματοποίησαν σε άοπλους και ανυπεράσπιστους πολίτες, ακόμη και σε ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με τον απολογισμό, 844 πολίτες οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο από τα χτυπήματα των αστυνομικών, ενώ από τους τελευταίους τραυματίστηκαν μόλις 33.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών επιδίωξε να υποβαθμίσει τη χρήση πλαστικών σφαιρών, χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, χημικών και το άγριο ξύλο με γκλοπ και ασπίδες σε γυναίκες, ηλικιωμένους και όποιον άλλον έβρισκαν στον δρόμο τους, λέγοντας πως η αστυνομία δεν ήταν υπερβολική στις αντιδράσεις της. Λίγες ώρες νωρίτερα την Κυριακή, πολλά βίντεο και φωτογραφίες από πολίτες, αλλά και διεθνή πρακτορεία και τους ανταποκριτές τους
, είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας με τις σκηνές βίας που εμπεριείχαν σοκ σε όλον τον πλανήτη, μέχρι και την αντίδραση του προέδρου της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο, ο οποίο ρωτούσε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι «τώρα ποιος είναι δικτάτορας;».

Ο Ισπανός ΥΠΕΞ θέλησε να τεκμηριώσει την άποψή του για τις «ψεύτικες φωτογραφίες» από την Καταλονία, λέγοντας πως «ξέρω ότι είδατε όσα είδατε, αλλά και 'γω είδα ψεύτικες φωτογραφίες από το 2012. Γι' αυτό θα πρέπει να επιδείξουμε υπομονή και να δούμε την κατάσταση, βρίσκοντας την κατάλληλη διέξοδο μέσα στο πλαίσιο του νόμου».

Στις δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού αντέδρασε ο δημοσιογράφος του Sky News, Μαρκ Στόουν, ο οποίος συμμετείχε επίσης στην εκπομπή του μεγάλου ειδησεογραφικού δικτύου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μιλάτε για ψεύτικες φωτογραφίες. Νομίζω πως είναι δύσκολο να πλαστογραφήσετε μία κατάσταση όταν συμβαίνει ακριβώς μπροστά σας. Λοιπόν, μπορεί να υπήρξαν ψεύτικες φωτογραφίες στο ίντερνετ. Δεν το γνωρίζω αυτό. Όμως ξεκάθαρα, αυτά που είδαμε, συνέβησαν μπροστά στα μάτια μας».

Η απάντηση του Ισπανού υπουργού Εξωτερικών ήταν εξοργιστική, καθώς όχι μόνο διέψευσε την εικόνα που είδαν δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο από τη δράση της αστυνομίας στην Καταλονία την Κυριακή, αλλά διέψευσε και τον ίδιο τον δημοσιογράφο, ο οποίος βρισκόταν στο μέτωπο του ρεπορτάζ και κατέγραψε τα πάντα, λέγοντας «εγώ δεν είδα αυτά που είδατε εσείς».

«Δεν νομίζω πως υπήρξε ακραίο επίπεδο βίας. Μπορεί να πιστεύετε ότι οι άνθρωποι άσκησαν ειρηνικά το δικαίωμά τους, ωστόσο, το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας ήταν παράνομο και ενάντια στο ισπανικό σύνταγμα», πρόσθεσε ο Αλφόνσο Νταστίς, σε μία προσπάθεια να στρέψει τη συζήτηση σε άλλη κατεύθυνση.

Στο δημοψήφισμα συμμετείχαν 2,26 εκατομμύρια Καταλανοί, το 43% του συνολικού πληθυσμού της περιοχής και το «ναι» στην ανεξαρτησία συγκέντρωσε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%.

Δείτε το βίντεο με τη λεκτική αντιπαράθεση on air μεταξύ του δημοσιογράφου και του Ισπανού ΥΠΕΞ...



Τα βίντεο και οι εικόνες που χαρακτήρισε «ψεύτικες» ο Ισπανός ΥΠΕΞ

Ακολουθούν τα βίντεο και οι εικόνες από τους ματωμένους πολίτες και την επίθεση της αστυνομίας στους ανυπεράσπιστους Καταλανούς πολίτες, οι οποίοι θέλησαν να υποστηρίξουν ένα πάγιο αίτημά τους, την ανεξαρτησία της περιοχής τους από το κράτος της Μαδρίτης...





Ένα παιδί χτυπημένο στο κεφάλι... τα λόγια είναι περιττά


Πολίτες πεσμένοι στο πεζοδρόμιο και από πάνω τους οι δυνάμεις καταστολής...


Πολίτης αιμόφυρτος και με σκισμένη μπλούζα...





Ισπανός υπ. Δικαιοσύνης: Υποδειγματική η στάση των αστυνομικών απέναντι στους ψηφοφόρους

Την ίδια εξοργιστική στάση της ισπανικής κυβέρνησης είχε εκφράσει και υπουργός Δικαιοσύνης Ραφαέλ Καταλά, ο οποίος δεν απέκλεισε την εφαρμογή στην Καταλονία του αμφιλεγόμενου άρθρου 155 του Συντάγματος, για την αναστολή των εξουσιών των τοπικών κυβερνήσεων σε περίπτωση που πλήττεται η εθνική κυριαρχία, ενώ ταυτόχρονα επαίνεσε και τη στάση που τήρησαν οι δυνάμεις της τάξης κατά τη χθεσινή επέμβασή τους για να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιοχής.








«Το 155 είναι εδώ, και προτιθέμεθα να ασκήσουμε τον νόμο σε όλη του την ισχύ. Η υποχρέωσή μας είναι να επιλύουμε προβλήματα και θα το κάνουμε μολονότι ορισμένα από τα συγκεκριμένα μέτρα μπορεί να μας προκαλούν πόνο. Αλλά εάν κάποιος βούλεται να διακηρύξει την ανεξαρτησία του, θα πρέπει τότε να του πούμε ότι δεν μπορεί», τόνισε ο Καταλά σε συνέντευξή του στο κρατικό δίκτυο τηλεόρασης TVE.

Όσον αφορά τη χθεσινή δράση της αστυνομίας στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, ο Ραφαέλ Καταλά τη χαρακτήρισε «υποδειγματική», ενώ και ο υπουργός Εσωτερικών Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο να εξέφρασε «τη λύπη του για τους τραυματίες και από τις δύο πλευρές».

«Όσο κι εάν προσπάθησε κανείς να εστιάσει στο αντίθετο, εγώ βλέπω πως συμπεριφέρονται απέναντι σε δημόσιες αναταραχές οι αστυνομίες κρατών, των οποίων σήμερα τα μέσα ενημέρωσης εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους. Εγώ πιστεύω πως επέδειξαν απέναντι στους πολίτες σεβασμό, μέτρο, αναλογικότητα στην επέμβασή τους και δεν χρησιμοποιήθηκε βία παρά μόνον σε ακραίες περιστάσεις», υποστήριξε ο Καταλά στην TVE.

Όσον αφορά το γεγονός ότι παρ’ ότι σε πολλές περιπτώσεις η αστυνομία χρειάσθηκε να επέμβει έντονα, εντούτοις δεν κατόρθωσε να αποτρέψει τη λειτουργία αρκετών τμημάτων, ο ίδιος υπουργός δήλωσε επίσης σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero πως οι αστυνομικές δυνάμεις «χρειάσθηκε να μετριάσουν τη χρήση βίας στις επεμβάσεις τους. Μία δύσκολη ισορροπία. Η βασική θεωρία ήταν να εμποδίσουμε την παράνομη ψηφοφορία, όμως υπό αυτές τις συνθήκες αναγκασθήκαμε να δράσουμε με προνοητικότητα και με περιορισμένη χρήση βίας: ο στόχος ήταν να μη γίνει το δημοψήφισμα και αυτό το κατορθώσαμε».





Σοκαριστικό βίντεο δείχνει αστυνομικούς να κλωτσούν με μανία ψηφοφόρους και να τραβούν γυναίκα από τα μαλλιά 


Στο φως της δημοσιότητας ήρθε και ένα βίντεο στο όποιο φαίνονται αστυνομικοί να επιτίθενται κατά Καταλανών πυροσβεστών.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης