Η πρώην γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας έφυγε από την Κολομβία για τη Βραζιλία

Η πρώην γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας έφυγε από την Κολομβία για τη Βραζιλία

Η 59χρονη Ορτέγα καθαιρέθηκε την 5η Αυγούστου από τη Συντακτική Συνέλευση, η οποία πρόσκειται στον Μαδούρο - Διέφυγε μαζί με τον σύζυγό της στην Κολομβία - Άλλοι πέντε δικαστικοί από τη Βενεζουέλα είχαν ήδη διαφύγει στην Κολομβία

Η πρώην γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας έφυγε από την Κολομβία για τη Βραζιλία
Η πρώην γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας, η Λουίσα Ορτέγα, η οποία διέφυγε από τη σοσιαλιστική χώρα την περασμένη εβδομάδα, αναχώρησε από την Κολομβία για τη Βραζιλία, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία μετανάστευσης στην Μπογοτά.

«Σήμερα η γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας, η κυρία Λουίσα Ορτέγα Δίας, αναχώρησε για τη Βραζιλία», ανέφερε η υπηρεσία σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Η Κολομβία προσέφερε τη Δευτέρα προστασία στην Ορτέγα, η οποία εναντιώνεται στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, όταν έφθασε στην Κολομβία μαζί με τον σύζυγό της, εκλεγμένο βουλευτή της αντιπολίτευσης Χερμάν Φερέρ, δηλώνοντας ότι φοβόταν για τη ζωή της. Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος δήλωσε τη Δευτέρα ότι εάν η πρώην γενική εισαγγελέας «ζητήσει άσυλο, θα της το παραχωρήσουμε».

Η 59χρονη Ορτέγα, άλλοτε τσαβίστρια — μέλος του κινήματος που πήρε το όνομα του από τον Ούγο Τσάβες, τον θανόντα πρώην πρόεδρο της Βενεζουέλας (1999-2013) και μέντορα του Μαδούρο — που ανήκει πλέον στις τάξεις της αντιπολίτευσης, καθαιρέθηκε την 5η Αυγούστου από τη νεοσύστατη Συντακτική Συνέλευση, η οποία πρόσκειται στον πρόεδρο.
Κλείσιμο

Συνοδευόμενη από τον Φερέρ, πρώην τσαβιστή βουλευτή που αποσκίρτησε στην αντιπολίτευση, έφθασε τη 19η Αυγούστου στην Μπογοτά με ιδιωτική πτήση από την Αρούμπα, τη νήσο της Καραϊβικής, παρά την απαγόρευση εξόδου από την επικράτεια της Βενεζουέλας που της είχε επιβληθεί.

Ο σύζυγός της κατηγορείται για διαφθορά από την κυβέρνηση στο Καράκας και διατρέχει κίνδυνο να συλληφθεί, καθώς η Συντακτική Συνέλευση του αφαίρεσε την Πέμπτη τη βουλευτική του ασυλία.
Πριν από την Ορτέγα, άλλοι πέντε δικαστικοί από τη Βενεζουέλα είχαν ήδη διαφύγει στην Κολομβία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα κατηγόρησε τη Δευτέρα την Κολομβία πως έχει μετατραπεί στον «Κάιν της Λατινικής Αμερικής», αναφερόμενος σε αυτόν που δολοφονεί τον αδελφό του Άβελ στην Παλιά Διαθήκη.

«Η Μπογοτά έχει γίνει το κέντρο της συνωμοσίας εναντίον της δημοκρατίας και της ειρήνης στη Βενεζουέλα. Ιστορική ντροπή για τον "Κάιν της (Λατινικής) Αμερικής"», έγραψε ο Αρεάσα στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο Μαδούρο καταφέρθηκε την Κυριακή εναντίον της πρώην γενικής εισαγγελέα, την οποία κατηγορεί ότι παρακώλυσε τις έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς που είχε διατάξει προσωπικά να διεξαχθούν. Η Ορτέγα από την πλευρά της κατηγορεί τον Μαδούρο ότι εμπλέκεται στο σκάνδαλο της βραζιλιάνικης κατασκευαστικής εταιρείας Οντεμπρέχτ και υποστηρίζει ότι διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία.

Ο Μαδούρο, ο οποίος έχει απομονωθεί διεθνώς, έχει βρεθεί αντιμέτωπος από τις αρχές του Απριλίου με ένα κύμα διαδηλώσεων που έχουν κεντρικό αίτημα την αποχώρησή του από την εξουσία, στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους 125 άνθρωποι, εν μέσω μιας πολύ σοβαρής οικονομικής κρίσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης