Διαλύεται η Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit;

Διαλύεται η Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit;

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας δηλώνει ότι ο λαός της βλέπει το μέλλον του στην ΕΕ - Ο Τζέρι Άνταμς επαναφέρει την ανάγκη δημοψηφίσματος για μια ενωμένη Ιρλανδία

Διαλύεται η Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit;
Σαρωτικές αλλαγές ακόμα και στην ίδια την υπόσταση της Μεγάλης Βρετανίας φαίνεται ότι πυροδοτεί η επικράτηση του Brexit
στο δημοψήφισμα της Πέμπτης.

Ενδεικτική η δήλωση της πρωθυπουργού της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον η οποία είπε ότι η επιλογή της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία βρίσκεται «στο τραπέζι», κάνοντας την διαπίστωση ότι οι κάτοικοί της ψήφισαν κατά πλειοψηφία κατά του Brexit.

Κλείσιμο
Η Νίκολα Στέρτζον, που εκτός από πρωθυπουργός είναι και πρόεδρος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας υπογράμμισε με νόημα ότι οι Σκωτσέζοι βλέπουν το μέλλον τους στους κόλπους της ΕΕ. 

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο 2014 και, τότε, είχε υπερισχύσει το «όχι» με το 55% των ψήφων.  

Μετά τις σημερινές δραματικές εξελίξεις στη Βρετανία ενδέχεται να βρεθούμε μπροστά στο εξής παράδοξο: την ώρα που η Βρετανία θα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την αποχώρησή της, η Σκωτία να προχωρά σε δημοψήφισμα για ανεξαρτησία και ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.




Και σαν να μην έφτανε ο «πονοκέφαλος» των Σκωτσέζων, ήρθε και ο πρόεδρος του Σιν Φέιν Τζέρι Ανταμς να δηλώσει ότι η βρετανική ψήφος υπέρ του Brexit «ενισχύει την υπόθεση» του δημοψηφίσματος για μία ενωμένη Ιρλανδία.

Η Ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε, δε, ότι συγκαλεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο μέσα στην ημέρα προκειμένου να αξιολογήσει τις «πολύ σημαντικές συνέπειες για την Ιρλανδία και την ΕΕ ως σύνολο».

«Το αποτέλεσμα αυτό έχει σαφώς πολύ σημαντικές συνέπειες για την Ιρλανδία, όπως και για τη Βρετανία και για την ΕΕ», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ιρλανδικής κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα το πρωί για να συζητήσει για το αποτέλεσμα. Μετά την συνάντηση αυτή, ο πρωθυπουργός θα κάνει επίσημη ανακοίνωση», καταλήγει η ανακοίνωση της ιρλανδικής κυβέρνησης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης