Το Reuters γράφει ότι το Ισραήλ έμαθε τα μυστικά του S-300 με την άδεια της Ελλάδας

Το Reuters γράφει ότι το Ισραήλ έμαθε τα μυστικά του S-300 με την άδεια της Ελλάδας

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ουάσιγκτον ζήτησε από την Αθήνα να επιτρέψει εκπαίδευση ισραηλινών μαχητικών προκειμένου να εξασκηθούν στην αντιμετώπιση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300 - Διαψεύδει η Πολεμική Αεροπορία, τονίζοντας ότι δεν αποκαλύπτει «ευαίσθητες επιχειρησιακές δυνατότητες και δεδομένα»

Το Reuters γράφει ότι το Ισραήλ έμαθε τα μυστικά του S-300 με την άδεια της Ελλάδας
Μυστική δοκιμή με την άδεια της Ελλάδας πραγματοποίησε το Ισραήλ, προκειμένου να αντιμετωπίσει το προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα S-300 που έχει αναπτύξει η Ρωσία στη Μέση Ανατολή, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές, το αντιπυραυλικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να περιορίσει την ικανότητα του Ισραήλ να επιτεθεί σε Ιράν ή Συρία.

Επιπλέον, οι πηγές επισημαίνουν πως το αντιπυραυλικό πουλήθηκε στην Κύπρο πριν 18 χρόνια, αλλά έχει μεταφερθεί και βρίσκεται πλέον στην Κρήτη, ενώ ενεργοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των κοινών ασκήσεων Ελλάδας - Ισραήλ τον περασμένο Απρίλιο - Μάιο.

Κλείσιμο
Η ενεργοποίηση επέτρεψε στα πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ να δοκιμάσουν πώς ακριβώς οι S-300, «λοκάρουν» τα αεροσκάφη, πώς συγκεντρώνουν πληροφορίες στα πανίσχυρα ραντάρ τους και πώς τα αποπροσανατολίζουν.

Το Reuters επικαλείται πηγή που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ενεργοποίησε το αντιπυραυλικό της σύστημα έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, τουλάχιστον μία φορά το περασμένο έτος. Παραμένει ακόμα άγνωστο αν το Ισραήλ μοιράστηκαν τις πληροφορίες που αποκόμισε με τους συμμάχους τους.

«Μέρος των ασκήσεων περιλάμβανε ελιγμούς των ισραηλινών αεροσκαφών ενάντια στα αντιαεροπορικά συστήματα της Ελλάδας», ανέφερε πηγή, ενώ δύο ακόμα πηγές δήλωσαν ότι πραγματοποιήθηκε ενεργοποίηση του συστήματος S-300 στην Κρήτη.

Βέβαια, όπως επισημαίνει το πρακτορείο ούτε η ισραηλινή, ούτε η ελληνική πλευρά επιβεβαίωσε ή διέψευσε τη χρήση του S-300 κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.

Έλληνας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, ερωτώμενος σχετικά με το αν το σύστημα λειτούργησε κατά τις κοινές ασκήσεις Ελλάδας - Ισραήλ, δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή το σύστημα S-300 δεν βρίσκεται σε λειτουργία». 

Πρόσθεσε δε, ότι η γενική πολιτική της Αθήνας είναι να μην επιτρέπει σε άλλες χώρες να δοκιμάζουν τις δυνατότητες των συστημάτων της.

Επισημαίνεται, πως οι S-300 εμφανίστηκαν για πρώτη φορά κατά την περίοδο του «Ψυχρού Πολέμου» το 1979.

Όπως επισημαίνει ο Ρώσος ειδικός του Royal United Services Institute in London, Ιγκόρ Σουτιάγκιν, οι δοκιμές του Ισραήλ κατά του συστήματος που βρίσκεται στην Κρήτη «θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται» για να μελετηθεί η συχνότητα του ραντάρ, το μοτίβο, το εύρος.

«Αν ξέρεις όλες αυτές τις λεπτομέρειες τότε είσαι ικανός να αντιγράψεις το ίδιο σήμα, που σημαίνει ότι έχεις την ευκαιρία να το μιμηθείς, κατά κάποιο τρόπο να κοροϊδέψεις το S-300», δήλωσε ο Σουτιάγκιν.

«Μπορείς να κάνεις σημαντική παρεμβολή», πρόσθεσε και εξήγησε ότι «μπορείς να πάρεις το σήμα και να το επιστρέψεις, έπειτα να εκπέμψεις άλλο σήμα που να μιμείται το ίδιο σήμα. Έτσι, αντί έναν στόχο, το ραντάρ βλέπει τρεις, πέντε, ή δέκα και δεν ξέρει πού να στοχεύσει». 
Η Πολεμική Αεροπορία διαψεύδει ότι αποκάλυψε τα μυστικά των S-300 στο Ισραήλ
Πάντως, η Πολεμική Αεροπορία διεψεύδει ότι αποκάλυψε τα μυστικά των S-300 στο Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας «παντελώς ανυπόστατο» το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας τονίζεται ότι «ουδέποτε πραγματοποιήθηκε τέτοιου είδους εκπαίδευση με οποιαδήποτε τρίτη χώρα» γι' αυτό και κρίνονται «παντελώς ανυπόστατα» τα δημοσιεύματα σε ΜΜΕ που αποδίδονται σε τηλεγράφημα του Reuters και αφορούν στο συγκεκριμένο θέμα.

Όπως υπογραμμίζεται, «πάγια και συνεχής πρακτική της Πολεμικής Αεροπορίας είναι να μην αποκαλύπτει ευαίσθητες επιχειρησιακές δυνατότητες και δεδομένα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης