Ρωσικό ΥΠΕΞ: Απαράδεκτη η στάση του ΝΑΤΟ σχετικά με την κατάρριψη του μαχητικού

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Απαράδεκτη η στάση του ΝΑΤΟ σχετικά με την κατάρριψη του μαχητικού

Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το ρωσικό μαχητικό δεν παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα - Υποστήριξε πως η Τουρκία προστατεύει ένοπλους μακελάρηδες και όχι αμάχους

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Απαράδεκτη η στάση του ΝΑΤΟ σχετικά με την κατάρριψη του μαχητικού
Σε εξαιρετικά σκληρό τόνο αναφέρθηκε στην Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 από τουρκικό F-16, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα στην εβδομαδιαία ενημέρωση Τύπου.

«
Η Τουρκία προστατεύει ενόπλους που κόβουν λαιμούς, όχι αμάχους», τόνισε, υπαινισσόμενη τις σχέσεις της Άγκυρας με τους τζιχαντιστές.
Κλείσιμο

Όσο για το ενδεχόμενο παραβίασης τουρκικού εναερίου χώρου είπε με κάθε βεβαιότητα πως «
σύμφωνα με συγκεκριμένες πληροφορίες το αεροσκάφος μας δεν πέρασε τα σύνορα της Τουρκίας. Αυτό επιβεβαιώθηκε από το συριακό σύστημα αεράμυνας. Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ασύρματο των υπηρεσιών στην αεροπορική βάση Χμειμίμ, είναι γεγονός ότι επρόκειτο για παραβίαση του εναέριου χώρου κατά της Συρίας από το αεροπλάνο τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, το οποίο επιτέθηκε στο Su-24».

Όσο για τη στάση του ΝΑΤΟ, η εκπρόσωπος του υπουργείου την χαρακτήρισε «απαράδεκτη και μη αποδεκτή από τη Ρωσία».

Η κ. Ζαχάροβα πρόσθεσε πως το ΝΑΤΟ δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να λαμβάνει μέρος σε κάθε λογής παράνομες ενέργειες και να παραμένει στο απυρόβλητο.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως Βορειοατλαντική Συμμαχία προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες για την κατάρριψη του Su-24 στη ρωσική πλευρά, μέσα από μία «σειρά άστοχων τοποθετήσεων».
Τόνισε δε, ότι οι ηγέτες των χωρών που μετέχουν στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν το ρίσκο της υιοθέτησης μίας τόσο «κοντόφθαλμης και οπορτουνιστικής πολιτικής».

Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ πρόκειται να συνομιλήσει αύριο, Παρασκευή, με τον Σύρο ομόλογό του, Γουαλίντ Μουαλέμ σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα του.

«Εξαιρετικά λεπτομερείς συνομιλίες προγραμματίζονται για τις 27 Νοεμβρίου με τον επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι η διευθέτηση της πολιτικής διαδικασία με στόχο την διευθέτηση της συριακής κρίσης», πρόσθεσε η κ. Ζαχάροβα.

Αναφέρθηκε, μάλιστα, στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ρωσίας - Συρίας λέγοντας: «Εξετάζουμε τις διμερείς σχέσεις Ρωσίας - Συρίας και την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή».

Η κ. Ζαχάροβα πρόσθεσε πως το θέμα ασφαλείας των Ρώσων πολιτών που βρίσκονται στη Συρία αποτελούν κεντρικό ζήτημα για το υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, δήλωσε ότι οι συνθήκες για έναρξη επίσημου διαλόγου ανάμεσα στη Δαμασκό και τη συριακή αντιπολίτευση πρέπει να δημιουργηθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Παράλληλα, είπε ότι η διεξαγωγή συνάντησης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στο Βελιγράδι στις 3-4 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί έπειτα «από το κύμα τρομοκρατίας που ουσιαστικά έχει πνίξει την Ευρώπη και τους γείτονες», ενώ συμπλήρωσε ότι αναμένεται τα μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να συζητήσουν σχετικά με τις πηγές της τρομοκρατίας και την ανάγκη να ενωθούν οι δυνάμεις στον αγώνα κατά του κακού.

Η κ. Ζαχάροβα πρόσθεσε δε, ότι δεν υπήρξαν προσπάθειες από το τουρκικό αεροσκάφος να επικοινωνήσει ή να επιχειρήσει οπτική επαφή με το πλήρωμα του ρωσικού μαχητικού.

Όσο για το θάνατο του ενός πιλότου δήλωσε ότι παραβιάσει το διεθνές δίκαιο όταν άνοιξαν πυρ εναντίον του: «Συγκεκριμένα, μιλάμε για μία επίθεση ενάντια σε κάποιον που είναι ανίκανος να πετάξει, που κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο».

Την ίδια στιγμή, δήλωσε πως ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας θα επισκεφθεί την Κύπρο την 1η Δεκεμβρίου, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο και τον ομόλογό του και όπως είπε θα συζητηθεί η κατάσταση στην Κύπρο και τις εξελίξεις στη Συρία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και τοπικά ζητήματα.

«Η Λευκωσία άμεσα κατανόησε τη ρωσική θέση απαντώντας στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους. Η επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ στην Κύπρο θα ενισχύσει τη βοήθεια και τη συνεργασία και θα φέρει πιο κοντά τους λαούς και τις χώρες», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ζαχάροβα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης