Καθηλωτικές εικόνες: Δείτε τα αποτελέσματα του εμφυλίου στη Συρία από το... Διάστημα

Καθηλωτικές εικόνες: Δείτε τα αποτελέσματα του εμφυλίου στη Συρία από το... Διάστημα

Δύο νυχτερινές φωτογραφίες της Συρίας, μία από το 2012 και το 2015 δείχνουν με ξεκάθαρο τρόπο το «σκοτάδι» στο οποίο έχει βρεθεί η χώρα και οι άνθρωποί της μέσα σε τρία χρόνια εμφυλίου πολέμου

Καθηλωτικές εικόνες: Δείτε τα αποτελέσματα του εμφυλίου στη Συρία από το... Διάστημα
Μπορεί να έχουμε δει σοκαριστικές εικόνες από την δράση του ISIS, μπορεί να βλέπουμε την Παλμύρα να καταστρέφεται και εκατομμύρια κατοίκους να παίρνουν τον δρόμο της μετανάστευσης, όμως ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαμε δει πώς φαίνεται ένας εμφύλιος (ή όποιος άλλος) πόλεμος από το Διάστημα.

Την αποστομωτική απάντηση δίνουν δύο φωτογραφίες από δορυφόρο, που παρουσιάζουν την Συρία σε δύο φάσεις της πρόσφατης ιστορίας της. Και είναι τραβηγμένες τον ίδιο μήνα, τον Απρίλιο, με τρία χρόνια διαφορά μεταξύ τους: το 2012 και το 2015.



Η διαφορά ανάμεσα στις δύο είναι κυριολεκτικά σοκαριστική. Από τη μια πλευρά βλέπουμε μία χώρα που το 2012 (αν και ο πόλεμος είχε ήδη αρχίσει) να είναι γεμάτη πόλεις και φώτα. Και από την άλλη, παρακολουθούμε την καταστροφή που έχει επέλθει μέσα σε μία τριετία, με σχεδόν όλη την Συρία να βρίσκεται στο σκοτάδι.
Κλείσιμο

Εκτός ίσως από την περιοχή της Δαμασκού, που και πάλι σε τίποτα δεν θυμίζει την «λάμψη» του 2012. Ή πολύ περισσότερο την εικόνα παλαιότερων ετών που καθιστούσαν την πρωτεύουσαν της Συρίας την πιο ζωντανή και ακμαία πόλη της Μέσης Ανατολής.



Η σκοτεινή εικόνα από το 2015 δείχνει εκτός από τις καταστροφές λόγω του πολέμου, και την μαζική «εκκένωση» της χώρας από τους κατοίκους της προς την εξορία. Και φανερώνει μια άλλη πλευρά του πολέμου, με την «ματιά» ενός μακρινού παρατηρητή πολύ έξω από την Γη και το δράμα πάνω στο έδαφος της Συρίας.



Όμως για κάποιον παράξενο λόγο, αυτές οι εικόνες είναι εξίσου δυνατές και γεμάτες ένταση με αυτές του ανθρώπινου δράματος που γεμίζουν καθημερινά τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο. Ίσως γιατί το εξ αποστάσεως σκοτάδι στο έδαφος της χώρας λέει πολλά περισσότερα για το υπαρξιακό σκοτάδι ενός εμφύλιου πολέμου.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης