Κίνα: Ξεκίνησε νομισματικό πόλεμο με την υποτίμηση του γουάν

Κίνα: Ξεκίνησε νομισματικό πόλεμο με την υποτίμηση του γουάν

Στόχος του Πεκίνου είναι να «χτυπήσει» την ύφεση - Ποιες οι επιπτώσεις σε Ανατολή και Δύση

Κίνα: Ξεκίνησε νομισματικό πόλεμο με την υποτίμηση του γουάν
Αιτία νομισματικού πολέμου «βλέπουν» μεγάλα διεθνή δίκτυα μετά την υποτίμηση του κινεζικού γουάν σχεδόν 2% έναντι του δολαρίου, που προκάλεσε σοκ σε αγορές και επενδυτές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τη στιγμή που η κρίση του ευρώ δεν δείχνει σημάδια ύφεσης, η απόφαση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας να προχωρήσει στην υποτίμηση του νομίσματος θέτοντας το καθημερινό όριο διακύμανσης του γουαν στο 1,9% (τη μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγραφεί) οδήγησε τα χρηματιστήρια σε «ελεύθερη πτώση».

Αναμενόμενο ήταν να αποδυναμωθεί και το πετρέλαιο, με το brent να φτάνει τα 1,29 δολ. στα 49,11 δολάρια το βαρέλι, ενώ ισχυρότερο ήταν το πλήγμα για το αμερικανικό αργό, με πτώση άνω του 4% στα 43,01 δολάρια, φθάνοντας κοντά στο χαμηλότερο επίπεδό του από την αρχή του 2015. Στο ίδιο «μήκος κύματος» και τα περισσότερα βασικά μέταλλα, καθώς νικέλιο και χαλκός αποδυναμώθηκαν άνω του 3%.

Κλείσιμο
Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η υποτίμηση έχει προκαλέσει σοκ στις διεθνείς αγορές τη στιγμή που η κρίση σε Ασία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία έδειχνε σημάδια εκτόνωσης.

Από την άλλη, το πρακτορείο Reuters αναφέρει πως η αγωνία που έχει προκαλέσει μία τέτοια ενέργεια έχει ενισχυθεί, ενώ την ίδια στιγμή το Bloomberg γράφει πως η Κίνα είχε σχηματίσει την εντύπωση και την προσδοκία ότι θα διατηρούσε σταθερό το νόμισμά της.

«Και τότε ξαφνικά ανοιγόκλεισαν τα μάτια τους. Και επειδή το έκαναν, οι αγορές θα συνεχίσουν υπό αυτές τις συνθήκες στο μέλλον. Αν οι εξαγωγές καταρρεύσουν, ανεξαρτήτως αυτής της εξέλιξης, τότε οι αγορές θα πρέπει να περιμένουν περισσότερα», γράφει το δίκτυο.

Την ίδια στιγμή, ο Κρις Τζέφερι της εταιρίας Legal & General Investment Management παραχωρώντας δηλώσεις στην Wall Street Journal δήλωσε πως επικρατεί ανησυχία για αυτό που μπορεί να προκληθεί στην ανταγωνιστικότητα της Δύσης απέναντι στην Ανατολή, με τις εταιρίες ειδών πολυτελείας, αυτοκινήτων και εταιρίες εξόρυξης δέχονται ισχυρότατες πιέσεις.

Βέβαια, η υποτίμηση, σύμφωνα με τους LA Times ενδέχεται να βοηθήσει την υπό ύφεση εξαγωγική δραστηριότητα και να ενισχύσει την ανάπτυξη της οικονομίας.

Εντούτοις, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που δείχνουν διστακτικοί σχετικά με την ενέργεια αυτή, καθώς εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο σημειώθηκε μόνο και μόνο για τους Κινέζους εξαγωγείς. Άλλωστε, η αύξηση στα κόστη εισαγωγής προϊόντων, εκ των οποίων και του πετρελαίου, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εσωτερική αναταραχή.

Την ώρα που οι συζητήσεις για «νομισματικό πόλεμο» παίρνουν φωτιά, υπάρχουν και κάποιοι που κάνουν λόγο για στροφή προς οικονομική απελευθέρωση.

Ωστόσο, ένα από τα ζητήματα που προκύπτουν, όπως επισημαίνουν οι Financial Times είναι αν τελικά η Κίνα θα επιτρέψει πραγματικά στο νόμισμα να διαπραγματεύεται πιο ελεύθερα.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης