Σε δύο Αμερικανούς και έναν Γερμανό το Νόμπελ Χημείας

Σε δύο Αμερικανούς και έναν Γερμανό το Νόμπελ Χημείας

«Έφεραν την οπτική μικροσκοπία στην νανοδιάσταση» αναφέρεται στην ανακοίνωση της σουηδικής ακαδημίας

Σε δύο Αμερικανούς και έναν Γερμανό το Νόμπελ Χημείας
Με το βραβείο Νόμπελ Χημείας 2014 τιμήθηκαν οι Αμερικανοί Ερικ Μπέτζιγκ και Ουίλιαμ Μόρνερ και ο Γερμανός Στέφαν Χελ, για την ανάπτυξη της μικροσκοπίας φθορισμού υψηλής ανάλυσης ανακοίνωσε σήμερα η σουηδική Ακαδημία.

"Το καινοτόμο έργο τους έφερε την οπτική μικροσκοπία στην νανοδιάσταση", αναφέρεται στην ανακοίνωση της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Σουηδίας.

Οι εργασίες τους επιτρέπουν στους επιστήμονες "να έχουν οπτική επαφή με το εσωτερικό των τοιχωμάτων των μεμονωμένων μορίων εντός ζώντων κυττάρων".

Κλείσιμο
Προηγουμένως, ήταν αδύνατη η εξέταση των ζώντων κυττάρων στις λεπτομέρειές τους. Οι τρεις επιστήμονες που βραβεύθηκαν με το Νόμπελ Χημείας 2014 ανέπτυξαν δύο μεθόδους που την επιτρέπουν, συμβάλλοντας έτσι στην κατανόηση ασθενειών όπως η νόσος του Πάρκινσον, του Αλτσχάιμερ και του Χάντινγκτον.

Ο Στέφαν Χελ δήλωσε αιφνιδιασμένος και έκπληκτος. "Πρέπει να πω ότι μού χρειάστηκε λίγη ώρα για να το συνειδητοποιήσω", δήλωσε τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους και διευκρίνισε ότι η ανακάλυψή του, το μικροσκόπιο STED, συνέβαλε "στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του κυττάρου και του τι συμβαίνει όταν το κύτταρο πάσχει με κάποιον τρόπο, εάν κάποια ασθένεια εγκαθίσταται". 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης