Νετανιάχου: Δεν σταματάμε... με ή χωρίς εκεχειρία

Νετανιάχου: Δεν σταματάμε... με ή χωρίς εκεχειρία

Το Τελ Αβίβ επιστρατεύει ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και προηγμένης τεχνολογίας ρομπότ για να «χτενίσει» τα τούνελ της Χαμάς

Νετανιάχου: Δεν σταματάμε... με ή χωρίς εκεχειρία
Στα «λαγούμια» της Χαμάς έχει μεταφερθεί τις τελευταίες ώρες ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας με το Τελ Αβίβ να επιστρατεύει ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και προηγμένης τεχνολογίας ρομπότ για να «χτενίσει» τα τούνελ της παλαιστινιακής οργάνωσης, με τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ να καταδικάζουν δριμύτατα την βάρβαρη σφαγή με θύματα αθώα παιδιά από τις ισραηλινές δυνάμεις και τους Παλαιστίνιους να θάβουν τους νεκρούς τους που έχουν ανέλθει σε 1.435 
ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τις 8.000. Από την πλευρά του, το Ισραήλ θρηνεί 56 νεκρούς.

«Είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε αυτήν την αποστολή με ή χωρίς εκεχειρία», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του, κατά τη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου στο Τελ Αβίβ. «Δεν θα δεχθώ καμία πρόταση που δεν θα δίνει τη δυνατότητα στον ισραηλινό στρατό να ολοκληρώσει αυτό το σημαντικό θέμα για την ασφάλεια του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Κλείσιμο
Νοσοκομεία, σχολεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ακόμα και ασθενοφόρα σφυροκοπούνται ανελέητα από τις δυνάμεις του Τελ Αβίβ την ώρα που η Χαμάς συνεχίζει να εκτοξεύει «βροχή» ρουκετών κατά ισραηλινών θέσεων και η παγκόσμια κοινότητα καταδικάζει τον πόλεμο που έχει κηρύξει το Ισραήλ κατά αμάχων.

Η κυβέρνηση του Μπένζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι εντείνει την στρατιωτική της επιχείρηση κατά των Παλαιστινίων εκφράζοντας μάλιστα την αισιοδοξία ότι, μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχει ολοκληρώσει τον στόχο της: την καταστροφή των τούνελ της Χαμάς.

Από την αρχή της χερσαίας επίθεσης στη Γάζα (8 Ιουλίου), το Ισραήλ δοκιμάζει ένα προηγμένης τεχνολογίας σύστημα ανίχνευσης των τούνελ της Χαμάς, και σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Κι ενώ το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο έδωσε χτες το πράσινο φως για την συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων με την κωδική ονομασία: «Protective Edge», οι Παλαιστίνιοι μετρούν της πληγές τους με την διεθνή κοινότητα να εκφράζει τον αποτροπιασμό της για την βάρβαρη σφαγή του άμαχου πληθυσμού - κυρίως των παιδιών- στη Γάζα.

Την ίδια ώρα, στην Αίγυπτο έχουν μεταβεί αντιπροσωπείες παλαιστινίων και ισραηλινών προκειμένου να βρουν τρόπους εκτόνωσης της κρίσης. Το Ισραήλ έχοντας τις «ευλογίες» αλλά και τον στρατωτικό εξοπλισμό που της παρέχει η Ουάσινγτον, σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου, εξετάζει τη νέα πρόταση του Καΐρου για κατάπαυση του πυρός. Το ίδιο η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία αλλά και ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση Νετανιάχου εντείνει τους βομβαρδισμούς σε κέντρα ελέγχου και σπίτια μαχητών της Χαμάς κυρίως όμως έχει βάλει στο... μάτι τα τούνελ στη Γάζα. Το δαιδαλώδες σύστημα υπόγειων τούνελ είναι το μεγάλο όπλο που έχει επιστρατεύσει τα τελευταία χρόνια στη φαρέτρα της η Χαμάς για να πολεμήσει το Ισραήλ. Τα τούνελ αυτά, με τους τσιμεντένιους τοίχους που διαθέτουν και ηλεκτροδότηση, φύτρωσαν σαν μανιτάρια όταν η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο στη Γάζα. Σύμφωνα με το BBC, όταν η Αίγυπτος και η νέα κυβέρνηση της χώρας, υπό τον στρατάρχη Αλ Σίσι, αποκήρυξε την Μουσουλμανική Αδελφότητα, έκλεισαν πολλά από αυτά, μία από τις βασικές αιτίες της παρούσας οικονομικής κρίσης στη Γάζα.

Μέσα από τα τούνελ, οι μαχητές της Χαμάς αρχικά διακινούσαν λαθραία όπλα και τα τελευταία χρόνια μεταφέρουν τρόφιμα και φάρμακα στους Παλαιστίνιους. Για πολλούς κατοίκους στη Λωρίδα της Γάζας, οι υπόγειες «δουλειές» εξελίχθηκαν σε επικερδή επιχείρηση.

Το 2006, οι Παλαιστίνιοι άρχισαν να χρησιμοποιούν ένα τούνελ, ακριβώς κάτω από την περιοχή στα σύνορα Γάζας-Ισραήλ το οποίο και επέκτειναν για να εξαπολύουν πιο αποτελεσματικά τις ρουκέτες κατά των Ισραηλινών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης