Νέα κυβέρνηση στη Γερμανία έπειτα από δύο μήνες διαπραγματεύσεων

Νέα κυβέρνηση στη Γερμανία έπειτα από δύο μήνες διαπραγματεύσεων

Οι συντηρητικοί της Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες κατέληξαν στις 6 ώρα Ελλάδας σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης «ευρέος συνασπισμού»

Νέα κυβέρνηση στη Γερμανία έπειτα από δύο μήνες διαπραγματεύσεων
Οι συντηρητικοί της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και οι κεντροαριστεροί
Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κατέληξαν νωρίς σήμερα το πρωί σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης «ευρέος συνασπισμού», όπως ανακοίνωσαν δύο συντηρητικοί πολιτικοί στον λογαριασμό τους στο Twitter.
Κλείσιμο

Οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις στη Γερμανία πραγματοποίησαν διαπραγματεύσεις στη διάρκεια της νύχτας και κατά τις 6 ώρα Ελλάδος κατέληξαν σε συμφωνία, σύμφωνα με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ και την Ανεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ, συντηρητική πρωθυπουργό του κρατιδίου Σάαρλαντ. Λίγη ώρα μετά αυτά τα tweets, διαπραγματευτές των κομμάτων επιβεβαίωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων την είδηση της συμφωνίας.

Τα σημεία που συμφώνησαν

Οπως έγινε γνωστό, Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την διπλή υπηκοότητα και τον κατώτατο μισθό. Η συμφωνία αίρει την υποχρέωση που ίσχυε μέχρι σήμερα για τα παιδιά που γεννιούνταν στη Γερμανία από ξένους γονείς να επιλέγουν ανάμεσα σε δύο υπηκοότητες πριν από τα 23α γενέθλιά τους. Επίσης, με τη συμφωνία καθιερώνεται σε εθνικό επίπεδο το κατώτατο ωρομόσθιο στα 8,5 ευρώ από το 2015. Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν να μην αυξήσουν τη φορολογία και να μην επιβαρυνθούν με νέο κυβερνητικό χρέος από το 2015. Στα παραπάνω συμφώνησαν Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες έπειτα από 17 ώρες διαπραγματεύσεων ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τον σχηματισμό κυβέρνησης "ευρέος συνασπισμού".

Σε δύο εβδομάδες η σύνθεση της κυβέρνησης

Δύο μήνες μετά την εκλογική νίκη της Μέρκελ και έναν μήνα μετά την έναρξη των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, η συμφωνία θα δώσει τη δυνατότητα στην γερμανίδα καγκελάριο να σχηματίσει κυβέρνηση μέχρι τα Χριστούγεννα-- αν το SPD πάρει το πράσινο φως κατά την ψηφοφορία των περισσοτέρων από 474.000 μελών του.

Οι ηγέτες των κομμάτων αναμένεται να παρουσιάσουν λεπτομέρειες της συμφωνίας σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν αργότερα σήμερα-- ημέρα κατά την οποία εκπνέει η προθεσμία που είχε δώσει η καγκελάριος.

Ωστόσο, μπορεί να περιμένουν δύο ακόμη εβδομάδες για να ανακοινώσουν τη σύνθεση της κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης