Πρόβα πολέμου στη Συρία από Ισραήλ και ΗΠΑ

Πρόβα πολέμου στη Συρία από Ισραήλ και ΗΠΑ

Συναγερμός στις ρωσικές δυνάμεις για δύο βαλλιστικά «αντικείμενα» αγνώστου ταυτότητας, που κατέληξαν στο βυθό της Μεσογείου, στην περιοχή εντός του τριγώνου Κύπρου-Συρίας-Ισραήλ - Σε ποιους έστειλαν μήνυμα οι ισραηλινές και αμερικανικές δυνάμεις που εκτόξευσαν τους πυραύλους

Πρόβα πολέμου στη Συρία από Ισραήλ και ΗΠΑ
«Κόκκινο» συναγερμό σε όλο τον κόσμο προκάλεσε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας που μετέδωσε το RIA Novosti το πρωί της Τρίτης, ότι τα ρωσικά ραντάρ «έπιασαν» την εκτόξευση δύο βαλλιστικών «αντικειμένων», καθώς στους περισσότερους δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι πρόκειται για την απαρχή της στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Συρίας.

Για πολύ ώρα επικράτησε σύγχυση τόσο για το ποιος εκτόξευσε τους πυραύλους όσο και για το ποιος ήταν ο στόχος τους, με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία να διαψεύδουν την εμπλοκή τους στο περιστατικό.

Κλείσιμο
Τελικά όπως έγινε γνωστό λίγη ώρα αργότερα το Ισραήλ υποστήριξε ότι ήταν αυτό που εκτόξευσε τους πυραύλους στο πλαίσιο κοινής αμυντικής άσκησης με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας επρόκειτο για δοκιμή ενός πυραύλου-"άγκυρα" που χρησιμοποιείται στα αντιπυραυλικά συστήματα.

Όπως μετέδωσε το NBC το Ισραήλ ήταν αυτό που προχώρησε σε τεστ του αντιπυραυλικού του συστήματος και γι' αυτό ενημέρωσε τις ΗΠΑ αλλά το αμερικανικό ναυτικό δεν είχε καμία απευθείας ανάμειξη.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, οι δύο πύραυλοι έπεσαν, τελικά, στη θάλασσα, με αναλυτές να εξετάζουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για δοκιμαστικές βολές.

Νωρίτερα αξιωματούχος του υπουργείου, σύμφωνα με το Reuters, άσκησε κριτική στις ΗΠΑ για την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο θάλασσα, κοντά στη Συρία.

Πέντε αμερικανικά καταδρομικά και ένα πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων βρίσκονται στη Μεσόγειο, έτοιμα για ενδεχόμενα πλήγματα με πυραύλους κρουζ εναντίον της Συρίας και Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως το αεροπλανοφόρο Νίμιτς και τέσσερα άλλα πλοία της ομάδας κρούσης του κατέπλευσαν χθες Δευτέρα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ανακοίνωση του Πενταγώνου σχετικά με την εκτόξευση πυραύλων
«Η δοκιμή αυτή δεν έχει καμία σχέση με την στρατιωτική δράση που εξετάζουν οι ΗΠΑ για να απαντήσουν στις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ.

«Νωρίς το πρωί, ο αμερικανικό υπουργείο Αμύνης προσέφερε τεχνική συνδρομή κι υποστήριξη στην ισραηλινή αντιπυραυλική υπηρεσία για μία δοκιμαστική βολή ενός πυραύλου Σπάροου πάνω από τη Μεσόγειο», εξήγησε ο Λιτλ.

Η δοκιμή αυτή κατά τον ίδιο ήταν «από μακρού χρόνου» προγραμματισμένη προκειμένου να αξιολογηθεί η ικανότητα του συστήματος Άροου της αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ να εντοπίζει, να παρακολουθεί και να ανταλλάσσει πληροφορίες σχετικά με μία «απειλή κατά του Ισραήλ».




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης